Obrazy v hodnotě 12 miliónů korun na jednom místě, jen na jediný den

Obrazy v hodnotě 12 miliónů korun na jednom místě, jen na jediný den

Tisk

Portu 200Toyen, Alfons Mucha, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, František Drtikol a především František Kupka, díla těch největších výtvarníků budete moci vidět díky investiční galerii Portu Gallery 22. září na jednom místě. Obrazy a tisky v celkové hodnotě 11,85 miliónů Kč budou vystaveny jeden jediný den mezi 15. a 21. hodinou v Hauch Gallery. Protože jde o díla mimořádné hodnoty, byly pro ně vytvořeny speciální vitríny a na výstavu dohlíží ochranná služba.

 

„Portu Gallery jsme zakládali, aby každý mohl zažít ten pocit, že vlastní Kupku nebo Toyen, byť jen kousek, třeba jednu tisícinu. Znamená to ale, že si takový obraz nemůžete pověsit, leží však pečlivě uskladněný a postupně nabývá na hodnotě,“ vysvětluje Martin Jaroš, ředitel Portu Gallery. „Pop-up výstava je příležitostí pro naše investory, aby se mohli kochat skutečnou nádherou spoluvlastněných děl. A zveme samozřejmě i všechny ostatní,“ dodává Jaroš, který se chystá na výstavě oznámit i novinky plánované pro podzimní úpisy.

Každou hodinu provede návštěvníky galerista a prozradí k vystaveným dílům nejen jejich historii, ale i zajímavosti z aukcí.

Alternativní investice, kam investice do umění patří, se staly oblíbenou volbou v nejistých časech. Dlouhodobá data ukazují, že tento trh má na rozdíl od trhu akciového jen malé výkyvy, navíc jde o jeden ze způsobů, jak diverzifikovat investiční portfolio. I navzdory pandemické krizi a válce na Ukrajině se v České republice v roce 2021 v aukcích prodala umělecká díla v hodnotě skoro 1,5 miliardy korun.

Není třeba přímo koupit konkrétní obraz. Portu Gallery je první online investiční galerie v České republice, která zpřístupňuje trh se sběratelskými předměty pro každého. Nabízí lidem možnost investovat do vzácných předmětů, jako jsou veteráni, umění, investiční alkohol, luxusní hodinky a další. Na výběru nabídky se podílí investiční komise, která je složená z odborníků na dané oblasti. Po nákupu jsou díla pojištěna, profesionálně udržována a nepřetržitě monitorována. Investuje se obvykle na několik let a pokud přijde atraktivní a závazná nabídka odkupu díla, případně zajímavá aukce, o prodeji hlasují investoři.

Podobné výstavy jako ART ICONS v Hauch Gallery pořádá Portu Gallery pravidelně, v dubnu například vystavila díla Jana Uldrycha, Veroniky Holcové, Josefa Lady a Josefa Šímy. Ale nejsou to jen výtvarná díla. V červnu například otevřela garáž se sbírkou investičních vozů v centru Litoměřic, 1. října se pro velký úspěch akce uskuteční podruhé. Kurátor sbírky František Vahala se mohl pochlubit roadsterem Nash-Healey, Volvem P 1800 S, Porschem 356 Speedsterem z 50. let, nebo vzácným Porsche 911 Club Sport nebo BMW M3 a mnoha dalšími historicky cennými kusy.

PORTU GALLERY ART 1
Vystavená díla (hodnotu uvádíme bez pojištění a odměny manažera emise):

Soubor 12 černých tisků jménem Střelnice od Toyen
Střelnice má hodnotu 1 425 000 Kč, ale její díla se draží za desítky miliónů korun, Cirkus z roku 1925 se 18. 4. 2021 v Adolf Loos Apartment and Gallery vydražil za 65 750 000 Kč a stala se nejdražším v Česku draženým obrazem roku 2021. V dnešní době je neoceňovanějším českým malířem po Františku Kupkovi. A navíc je, den před konáním výstavy 21. září slavíme 120 let od narození Toyen.

Portfolio litografických listů Documents Decoratifs od Alfonse Muchy
Vzácné kompletní portfolio se 72 deskami, litografickými listy z roku 1902 je nádhernou encyklopedií secesního stylu. Jeho hodnota je stanovena na 1 430 000 Kč.

Portu Mucha

Ladies and Gentlemen od Andy Warhola
Tisk z Warholova ikonického portfolia Ladies and Gentlemen z roku 1975 s portrétem Lizy Minnelli se řadí k jeho nejvýznamnějším a nejvyhledávanějším grafickým pracem. Jeho hodnotu Portu Gallery odhaduje na 2 280 000 Kč.

Ofsetová litografie CRAK! od Roye Lichtensteina
Pop-artová litografie z roku 1963 v Lichtensteinově komiksovém stylu s použitím Ben-Dayových teček a textového balónu byla použita v marketingových materiálech pro jedno z raných představení Lichtensteina. Je to jedno z několika jeho děl souvisejících s vojenským uměním a monokulárním viděním a má hodnotu 1 965 000 Kč.

32 bromostříbrných fotografií Františka Drtikola
Autorské album od Františka Drtikola z roku 1931 obsahuje 32 bromostříbrných fotografií, jeho hodnota je 1 750 000 Kč. Úvodní strana alba je signovaná a datovaná přímo jeho autorem. František Drtikol je řazen k nejúspěšnějším českým klasikům fotografie aktu. Již od roku 1911 se jeho tvorba začíná objevovat na výstavách v Čechách, později se jeho dílo začalo prosazovat i v zahraničí.

Grafický soubor Čtyři příběhy bílé a černé od Františka Kupky
Z tvorby průkopníka abstraktní malby Františka Kupky, nejvýznamnějšího představitele nejen českého, ale i světového umění 20. století, v Portu Gallery najdete grafický soubor Čtyři příběhy bílé a černé v hodnotě 3 000 000 Kč. Když před rokem Portu Gallery Kupku do svého portfolia zařadila, nenechalo si tuto mimořádnou příležitost ujít 263 investorů.

 Portu Kupka

Portu Gallery je první online investiční galerie v České republice, která od roku 2019 zpřístupňuje trh se sběratelskými předměty pro každého. Nabízí lidem možnost investovat do vzácných předmětů, jako jsou veteráni, umění, investiční alkohol, luxusní hodinky a další. Na výběru nabídky se podílí investiční komise, která je složená z odborníků na dané oblasti. Investiční předmět je vždy rozdělen na tzv. investiční certifikáty, které si poté investoři mohou zakoupit již od 1 koruny. Tím se stanou vlastníky části upisovaného předmětu. Investiční horizont je dlouhodobý, na jeho konci se výsledný možný zisk poměrově přerozdělí mezi investory-vlastníky. Za projektem Portu Gallery stojí přední česká finanční skupina WOOD & Company.

Portu je retailovou divizí WOOD & Company. V rámci Portu se provozují on-line investiční a finanční platformy, které demokratizují český investiční trh a díky využití moderních technologií nabízí široké veřejnosti služby, které byly dříve dostupné jen bohatým. Portu umožňuje lidem nakládat s jejich volnými penězi tak, aby měli méně starostí a snadněji dosahovali svých finančních cílů. Je postaveno na hodnotách maximální dostupnosti, transparentnosti, efektivnosti a personalizace. Portu má nyní již více než 156 000 uživatelů, kterým spravuje přes 13 miliard korun.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

KEKS a TURBO: „Dobýváme naši malou zemičku metr po metru a je to trnitá cesta, ale spravedlivá.“

turbo a keksRockové kapely KEKS a TURBO spojily své hudební síly a vytvořily společné turné, které začíná už za pár dní. Sedm měst, sedm koncertů, které slibují skvělý hudební zážitek. Zeptala jsem se leaderů obou kapel, za KEKS Štěpána Kojana

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Brněnský Divadelní svět ve Zlíně obrazem Jindřicha Štreita

altOd 15. dubna patří horní foyer ve zlínském Městském divadle divadelnímu festivalu. Není to ale zlínské Setkání 2012 Stretnutie, ale brněnský Divadelní svět. Nejedná se ani o aktuálně probíhající či letošní přehlídku di...


Literatura

Konec vosí sezóny Denise Miny

200lit1

"Mina je mimořádně citlivá na duševní rozpoložení svých postav, čímž je zobrazuje s přesností, která stírá hranice mezi hrdinstvím a darebá...

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

Mezinárodní festival A-FilmTeensFest nabídne poutavé filmy vytvořené dětmi a teenagery. Poprvé vyhlašuje filmovou soutěž zaměřenou na vztah k domovu

A-FilmTeensFest 200Více než 160 filmů ze 37 zemí světa se představí na 3. ročníku mezinárodní filmové přehlídky A-FilmTeensFest 2023 (AFTF), jejímž generálním partnerem je Nadační fond ŠKODA AUTO. Poutavé, originální a často i překvapivé snímky vytvoři...