Utajení tvůrci

Utajení tvůrci

Tisk

utaj 200Obal zboží se také podílí na úspěšném prodeji, a jeho úkolem je tedy zaujmout potenciální zákazníky. Tvůrci grafického zpracování nepatří mezi známé osobnosti, i když výsledky jejich práce vidí miliony zákazníků. Málo kdo se nad výtvarným zpracováním obalu zamýšlí, obal je prostě vnímán jako každodenní součást života.

 

Mezi ty neznámé grafiky patřil i pan Zdeněk Urban z Ústí nad Labem, který pracoval v propagačním oddělení ústecké Setuzy. Návrhy obalů mýdel, mýdlových kazet, olejů, pracích prostředků či různých plakátů byly pro něho každodenní činností a za těch 32 let jich vytvořil hodně. Než ale nastoupil v roce 1958 do propagačního oddělení v Setuze, ve kterém pracoval až do roku 1990, byl po ukončení základní vojenské služby lyžařským instruktorem.

utaj 1

Na vojně nejprve sloužil u ženistů, ale brzy byl přeřazen k Pomocným Technickým Praporům. Jeho otec byl voják z povolání, a tak dětství prožil na různých místech v severních Čechách. Byly mu čtyři roky, kdy otce zavřeli Němci do vězení na 10 let.

utaj 2

Po válce byl propuštěn nejen z vězení, ale v roce 1948 i z armády a opět končí na čtyři roky ve vězení. To uvádí pán Urban ve svém datovém životopise na výstavě Obrázky ze života v ústeckém muzeu.

utaj 4

Protože je výtvarník, svůj život přibližuje hlavně v komiksovém zpracování doplněném svými vtipnými glosy. A tak si tam ti dříve narození připomenou dobu svého mládí, ve kterém řešili podobné problémy jako on. Těm mladším to ukáže, v jaké době a s jakými problémy se setkávali jejich rodiče a prarodiče.

utaj 8

O výtvarné výstavě se nedá moc vyprávět, ta se musí vidět, zejména když obsahuje celou řadu dalších děl, ať jsou to ilustrace knížek, obrazy, návrhy vitráží i množství reklamních dílek. Vše vždy pečlivě promyšlené a nakreslené.

utaj 7

Je velkým počinem ústeckého muzea, že se může široké veřejnosti představit tento designér, grafik a výtvarník ve své jedinečné velké samostatné výstavě, která končí právě v den jeho osmdesátých narozenin, 18. 2. 2015, a stojí za to ji vidět.

utaj 6


Foto: autorka

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nic Maeder (Gotthard): „Divné bylo vzbudit se a být ve všech novinách.“

gotthard nic maederŠvýcarská hard rocková kapela Gotthard téměř před dvěma lety přišla tragicky o zpěváka Stevea Lee. Dne 5.října 2010 zemřel ve Spojených státech. Steve zůstává nadále v srdcích a myšlenkách fano...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

14|15 BAŤŮV INSTITUT nabízí zábavu všeho druhu

batuv institut 200Během letních prázdnin je v krajském kulturně vzdělávacím centru 14|15 BAŤŮV INSTITUT připraven bohatý program pro celou rodinu. Kromě prohlídky jedinečných stálých expozic muzea a galerie jsou pro návštěvníky připraveny i poutavé k...


Literatura

Róninova milenka – poutavý příběh z oslnivého, ale i smrtelně nebezpečného světa

Roninova milenka 200Proč čtyřicet sedm róninů (samurajů, kteří přišli o svého pána a jsou vlastně bezdomovci) se rozhodlo pomstít svého pána Asana, který byl šógunem odsouzen k rituální vraždě za napadení šóguno...

Divadlo

Peníze vás otráví i napnou

Penize Dan a jeho matka perexDěj se rozbíhá: Jojco a Mirec  - dva vulgární výrostci se ženou dodávkou vyloupit banku. Jsou nezkušení, ustrašení, nervózní a nejistí.

 

Film

Kino-Ikon osloví též českého čtenáře

Kino ikon perexV českém prostředí máme jediný veskrze teoretický filmový časopis, a sice Iluminaci. Tento čtvrtletník zhusta bývá obtížně stravitelný, takže nezasvěcený laik zděšen prchne, sotva se začte do prvních vět, navíc tento časopis je sotva sehn...