Špidla aneb Zdroje jsou…Bývalý premiér v otevřeném rozhovoru

Špidla aneb Zdroje jsou…Bývalý premiér v otevřeném rozhovoru

Tisk

big spidla-aneb-zdroje-jsou-wyG-492273 (2)Máte náladu na trochu politiky? Pak je pro vás kniha o Špidla aneb Zdroje jsou… jako stvořená. Nakladatelství Prostor letos vydalo knihu o bývalém premiérovi Vladimíru Špidlovi, kterého vyzpovídal zkušený novinář Luboš Beniak.

 

O čem kniha je?

Od ruské invaze v roce 1968 má v podvědomí, že kdykoliv se může stát něco, co člověku obrátí život naruby. Následkem brutality komunistické policie skončil na psychiatrii, později se i s univerzitním vzděláním musel kvůli špatnému kádrovému profilu živit manuální prací. Po listopadu 1989 ho strhla politika a vrhnul se do resuscitace sociální demokracie. Léta stál po boku Miloše Zemana, s jehož podporou dosáhl politického vrcholu, ale pak se rozešli a Miloš Zeman stál za pádem Špidlovy vlády. Během působení ve funkci premiéra musel zápasit s následky nejhorších povodní v historii naší země, současně úspěšně dovedl Českou republiku do Evropské unie. Šest let působil jako evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti. V současnosti vede Masarykovu demokratickou akademii a na návrat do exekutivní politiky údajně už nepomýšlí. Jak dnes Vladimír Špidla hodnotí svá vítězství a porážky? Jak se dívá na Evropskou unii a na svoji spolupráci a následný souboj s Milošem Zemanem? Proč některé věci udělal a jiné ne? Jak vnímá válku na Ukrajině?

Politický veterán v rozhovoru se zkušeným novinářem Lubošem Beniakem, který ho nikdy nevolil, rekapituluje svou životní dráhu a neobvykle otevřeně mluví o zákulisí politiky.

Knihu doprovází řada fotografií z rodinného archivu Vladimíra Špidly i dokumentárních snímků z průběhu jeho politické kariéry.

O autorech:

Luboš Beniak (* 7. července 1957, Praha) je český novinář a manažer, bývalý šéfredaktor Mladého světa a bývalý ředitel Reader's Digest Výběr pro střední Evropu. Je stálým spolupracovníkem magazínu Reportér a v roce 2019 vydal knihu Dvě minuty mistry světa, která je souborem reportážních portrétů českých fotbalistů, kteří v roce 2007 v Kanadě získali stříbrné medaile na mistrovství světa hráčů do 20 let.

Vladimír Špidla (*22. 4. 1951, Praha) je český politik, který pochází z rodiny herce a režiséra Václava Špidly. Vystudoval historii, prošel si spoustou zaměstnání a po listopadu 1989 se stal jedním ze zakládajících členů ČSSD. V letech 2001 až 2004 byl předsedou této strany a od července 2002 do června 2004 premiérem České republiky. V letech 1998 až 2002 vykonával funkci 1. místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí ve vládě Miloše Zemana. Od roku 2004 do února 2010 byl evropským komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti. Je nositelem Řádu čestné legie za zásluhy o rozvoj česko-francouzských vztahů a podporu evropské integrace.

Hodnocení knihy:

Knížka přináší zajímavé informace, z pro mě vzdáleného světa, čímž může každého, kdo se trochu zajímá, obohatit. Je doplněna černobílými fotografiemi. Jedná se o typický rozhovor rozdělený do několika tematicky nazvaných kapitol. Je to v podstatě biografie a vzpomínky Vladimíra Špidly formou rozhovoru, začíná obdobím v roce 1989 po revoluci, kdy Špidla jako Mladý muž, jak je nazvána první kapitola, usiluje o obnovení sociální demokracie, končí pak tématem války na Ukrajině v závěrečné kapitole. Knížka dokumentuje kus historie naší země z pohledu člověka, který se celý život pohyboval v politice.

Ukázky z knihy:

Pražské jaro 1968 muselo být pro mladého kluka úplný výbuch: svoboda, vtipy o divadlech a časopisech, minisukně, rock-and-roll, otevíral se před vámi celý svět…

A zničeho nic ty tanky. Mně se toho až tolik nepřihodilo, ale přesto jsem měl i doslova válečné zážitky: jednou jsem například vylepoval plakáty proti okupaci a zatkla mě ruská hlídka. Postavili mě k nějaké zdi, parkoval tam obrněný transportér s kulometem namířeným proti mě a takhle jsem tam stál asi tři hodiny a zíral na omítku. Pak mě prostě nechali odejít. Nebo večer ležíte v posteli a slyšíte střelbu, jednou dokonce i výstřel z děla – hluk jakoby z nepříliš vzdálené fronty…
(...)

A co ten alkohol?

Pravda je, že tam s ním zažíváte těžkou šichtu, oni mají takovou tu kulturu mnoha přípitků. U každé večeře se valily jeden za druhým: na Čínu, na Unii, na bratrství mezi národy, došlo i na manželky… Jednou jsem, už v lehkém zoufalství a z bezradnosti, navrhl přípitek na hady v Ťan-šanu a čínský ministr okamžitě odběhl pro láhev, ve které plaval had. Takže jsme si na hady připili hadí kořalkou. Musím k tomu ale dodat, že i s alkoholem se ke mně chovali korektně, nepokoušeli se mě dostat do nějaké nepříjemné situace.

big spidla-aneb-zdroje-jsou-wyG-492273

Název: Špidla aneb Zdroje jsou…
Autoři: Vladimír Špidla, Luboš Beniak
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2022
Počet stran: 264
Hodnocení: 80 %

http://www.eprostor.com/autori-detail.aspx?author=Lubo%C5%A1+Beniak%2C+Vladim%C3%ADr+%C5%A0pidla


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak Jana Andresíková spadla z koštěte…

Jana Andresikova 200Herečka Jana Andresíková jako host Toboganu v pyžamu vyprávěla o svých neuvěřitelných karambolech, které ji v životě potkaly. Její zdravotní karta má několik stránek popsaných odshora dolů. Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Staňte se Chilližroutem 2014!

chillibrani 200Třetí ročník mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého s názvem Chilližrout se koná 6. září v rámci festivalu Chillibraní. Teprve před pár dny byla spuštěna registrace soutěžících, tak c...


Literatura

Raymond Chandler, Loučení s Lennoxem

chandler Louceni s Lennoxem 200„... Ano, jsem přesně takový jako postavy v mých knihách. Jsem tvrdý chlapík a je o mně známo, že dokážu holýma rukama přepůlit rohlík ...“

...

Divadlo

Egon Tobiáš: Ten kůň nelže aneb divadelní hra s živými koni, herci a hudebníky

ten kun nelze egon tobiasV rámci projektu Jiřího Ondry a Egona Tobiáše Velký třesk na Malé scéně jsme se zúčastnili premiéry inscenace s tajemným názvem Ten kůň nelže. A nelhal! V netradičním di...

Film

Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

na zivot smrt perexFilm Na život a na smrt, v originále Lone Survivor (opět kvalitní překlad že?), shrnuje události, které proběhly v roce 2005 v Afghánistánu ve válečné americké operaci pod krycím názvem „Red Wings“, jejímž hlavním cíl...