Bůh na ulici: Jak jsem našel lidskost na dně společnosti

Bůh na ulici: Jak jsem našel lidskost na dně společnosti

Tisk

big buh-na-ulici-yfF-487407 (2)Útlá knížečka akorát do kabelky či batůžku na cesty. Je o lidskosti. A právě tu spíše najdete na dně lidské společnosti než kdekoliv jinde. Přesvědčil se o tom norský františkánský mnich, který zatoužil po dobrodružství a rozhodl se strávit padesát dní v průběhu tří letních období jako bezdomovec na ulicích Osla a Kodaně. Je to svým způsobem i sociální a psychologický experiment. Jak dopadl, se dozvíte z knihy.

Tyhle nápady určitě vítám, i když mi zpočátku kniha podbízela dojem: „zase chce někdo někomu hrát na city”. Nicméně zklamaná jsem nebyla. Je to vlastně takový osobní deník dokumentující zážitky z pobytu na ulici mezi bezdomovci, prostitutkami, feťáky a alkoholiky. V knížce najdete jak dialogy filozofující o životě a pohnuté lidské osudy, tak spoustu nechutností: výkalů, hlenů, blitek a podobně. Autor popisuje seznámení s různými osobami a přibližuje pomocí dialogů setkání, jejich povahu i životní osud. Představuje tak čtenářům, koho potkal a jak ti lidé na ulici žijí. Kniha je určitě zajímavá a doporučila bych ji každému.

Anotace knihy:

Norský františkán Ole Martin se rozhodl opustit klášter a strávit padesát dní rozprostřených do tří let jako bezdomovec na ulicích Osla a Kodaně. Jeho zážitky přinášejí pohled na život na okraji společnosti, který si běžný člověk stěží dokáže představit, a podněcují k úvahám nad bezdomovectvím z nezvyklé perspektivy.

Ole prochází městskou krajinou a s humorem a soucitem se snaží pozorovat drsný život lidí na samém dně společnosti. Zaměřuje se přitom na detail, epizody se před čtenářem odvíjejí jako film. Přemítá o pokoření, o oživení lásky k samozřejmým věcem, jako je strom, o nečekané lidské dobrotě, ale i o neustálé nutnosti vztahování se ke smrti, o hledání Boha v drogách, o povaze konfliktů s představiteli „slušné“ společnosti, o problematice ztráty identity a závislosti na společnosti.

O autorovi:

Norský autor Ole Martin Holte je bývalý františkán, teolog, sociální pracovník a gestalt terapeut. Nyní žije v Africe.

Ukázky z knihy:

„Nemohl bys mi nastřelit? Strašně se mi třesou ruce.”
„Ehm…cože? Ne…nikdy jsem to nedělal. Nemůžeš požádat někoho jiného?”
„JESTLI MI TU ZASRANOU PICHNU HNED NENASTŘELÍŠ, ZABIJU TĚ!”
Na zlomek sekundy jsem uvažoval, že mu ji opravdu píchnu. Pak se znenadání pod stromy objevili dva uniformovaní policisté. Injekci muži sebrali, obsah vystříkli na trávu a požádali ho, aby po sobě uklidil. Muž se rozplakal.
„Do prdele! Debilové zasraní! Vite, jak dlouho jsem musel žebrat, abych na to šlehnutí schrastil prachy? Sedm hodin. Vy jste kurva takoví mrzáci!”
(...)
Nad hlavou mi cosi bouchlo, občas narazilo do okna Burger Kingu. Na zem spadl kos a jen taktak se vyškrábal na nohy. Žlutý zobák měl otevřený a ztěžka dýchal. Vstal jsem a zamířil k němu. Nehýbal se. Posadil jsem se vedle něj. Jako by byl uvězněný ve vlastním těle. Zlomil sis něco, rozbil sis hlavu? Dívali jsme se na sebe. Pohyboval jen očima. Kolísal jsem mezi soucitem a myšlenkou, že jde jen o ptáka. Zničehonic k nám přilétla straka a do kosa se pustila. Klovla ho do hlavy. Kos se k ní obrátil a klovnutí ji oplatil.
(...)
Bezdomovci ale nemyslí jen na drogy, peníze a kriminalitu. Hledají i intimitu, blízkost, přátelství a lásku.
(...)
„Nechceš se se mnou vyspat?”
„Vyspat se s tebou? Zbláznila ses? To nechci.”
„Proč ne? Vždyť se ptám já tebe.”
Byla skutečně krásná. Šli jsme dál, zavěšení do sebe. Cítil jsem její paži. Teplo. Vrávorali jsme. Potkali jsme nějaké kluky, kteří se nudili a povykovali.
„Zkurvená píčo! Ty děvko jedna! Kolik stojíš, černá hubo? Černá píčo!”
„Přestaňte!” zakřičel jsem na ně.
(...)
V oddělených kabinkách sledovali muži pornofilmy. Na stěnách kabinek visely obrazovky, po straně se vhazovaly mince, k dispozici toaletní papír, poloplné odpadkové koše, černá kožená sedadla, páchlo tu sperma.

big buh-na-ulici-yfF-487407

Název: Bůh na ulici
Autor: Ole Martin Holte
Překlad: Daniela Mrázová
Nakladatelství: Portál
Počet stran: 136
Hodnocení: 90 %

https://nakladatelstvi.portal.cz/nakladatelstvi/aktuality/101637/boha-lze-najit-vsude-i-na-ulici
https://obchod.portal.cz/spiritualita/buh-na-ulici/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Přestaňte zapomínat! Ve Škole paměti Vám řeknou, jak na to…

spolChtěli byste si konečně zapamatovat telefonní čísla na své blízké? Chcete se rychle naučit cizí jazyk? Potřebujete si v krátkém časovém úseku zapamatovat hodně informací? V tom případě na nic nečekejte a přihlaste se do kurzu Školy paměti! Za pouhé dva dny Vám ...


Literatura

Příběh skutečného hrdiny

samal200Nakladatelství Epocha vydalo v nedávné době již druhou knihu o legendě pražské mordparty Jiřím Markovičovi. Jejím autorem je Petr Šámal a nese jméno Kriminalista   .

...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

Podívejte se na fotky z natáčení nového filmu Láska na zakázku

laska na zakazku200Po dotočení celovečerního filmu Superžena začala režisérka Eva Toulová natáčet novou romantickou komedii s názvem LÁSKA NA ZAKÁZKU. Snímek nám představí příběhy několika hlavních hrdinů, kterým se hned v úvodu splní sen a získa...