Zpěvačka Helena Vondráčková slaví na svém jubilejním turné úspěch za úspěchem

Zpěvačka Helena Vondráčková slaví na svém jubilejním turné úspěch za úspěchem

Tisk

helena200Ve víru koncertů slaví v tyto dny významné polokulatiny zpěvačka Helena Vondráčková. Jako každoročně připravila i letos „narozeninový“ koncert, který proběhl 18. června ve vyprodané pražské Lucerně a který se odehrál v rámci jubilejního turné Vzhůru k výškám. Vedle toho se na trhu objevilo jak 3CD album Nejkrásnější na světě je láska, tak rozšířené celobarevné vydání knihy Každá trampota má svou mez.

Helena Vondráčková (*24. 6. 1947) patří mezi naše nejúspěšnější interprety, o čemž svědčí její vyprodané koncerty a neutuchající zájem fanoušků o její písně i desky. Během své kariéry nazpívala zpěvačka přibližně 1700 písniček, přičemž jejích desek se prodalo dvacet milionů.

Začínala v polovině 60. let, kdy po vítězství v talentové soutěži Hledáme nové zpěváky nastoupila do angažmá v pražském divadle Rokoko. Jejím prvním hitem byla písnička Červená řeka. Po třech letech z divadla odešla, aby byla součástí i v zahraničí slavného tria Golden Kids. To už měla na kontě plejádu hitů stejně jako Zlatého slavíka, první Zlatou desku Supraphonu, angažmá v pařížské Olympii či účast na festivalu Zlatý kohout v Riu de Janeiru, kde se dostala až do finále a obdržela cenu nejkrásnější dívky festivalu.

helena foto1

Od roku 1971 se datuje její sólová dráha, která představuje stovky koncertů nejen doma a prakticky v celé Evropě, ale také v Jižní Americe, Japonsku, Kanadě nebo Austrálii. Dvakrát (2000, 2005) zpívala v proslulé koncertní síni Carnegie Hall v New Yorku. Úspěšná byla rovněž na mnoha písňových festivalech v zahraničí - třeba na písňovém festivalu v Tokiu zpívala dvakrát, zatímco v roce 1977 získala s písní Malovaný džbánku na dalším mezinárodním festivalu v polských Sopotech Grand Prix. Od té doby často v Polsku vystupuje na koncertech i v televizi.

Snad jen s výjimkou dechovky a country je naší nejuniverzálnější pop zpěvačkou, protože zazpívala prakticky všechno - swing, jazz, šansony, balady, funky, náročné muzikálové árie či slavné filmové melodie. Své písně točila v cizojazyčných verzích, ponejvíce v němčině a angličtině, ale také ve francouzštině a polštině. Několik písniček pro ni zkomponoval známý britský hitmaker Les Reed. Ostatně už v prvních letech své závratné kariéry začala točit exportní alba případně pro zahraniční gramofonové firmy.

Z domácích autorů pro ni komponovali nejčastěji Bohuslav Ondráček, Karel Svoboda, Vítězslav Hádl nebo zpěvaččin bratr Jiří Vondráček, z textařů to byli Zdeněk Rytíř, Zdeněk Borovec, Vladimír Poštulka, Pavel Vrba, Eduard Krečmar nebo Jiřina Fikejzová. A které písničky k nejpopulárnějším? Jsou jich desítky, určitě k nim patří tituly Lásko má, já stůňu, Dlouhá noc, Sladké mámení, Já půjdu dál, A ty se ptáš, co já nebo Dvě malá křídla tu nejsou, dodnes je zpívá na koncertech.

helena foto2

Vedle několika filmových rolích (Šíleně smutná princezna, Zpívající film, Jen ho nechte, ať se bojí, Romance za korunu...) na sebe výrazně upozornila také v divadelních muzikálech, například v Bídnících měla postavu Fantine, v Kočkách se proměnila v Grizabellu, v Hello, Dolly! hrála, zpívala a tančila titulní postavu, zatímco v "hitmuzikálu" Mamma Mia! měla hlavní roli Donny.

Dnes je Helena Vondráčková považována za naši mezinárodně nejúspěšnější zpěvačku, která ve světě uspěla díky svému talentu a špičkové profesionalitě a která je stále IN. Navíc je také zdatnou moderátorkou, čehož je dokladem i její hodinový pořad Sladké mámení, který vysílá Český rozhlas Dvojka každé sobotní dopoledne. A další silné „zbraně“ nestárnoucí zpěvačky? Patří mezi ně prvotřídní pěvecký výkon, taneční projev, step, umění hrát na několik hudebních nástrojů, jazykové schopnosti a v neposlední řadě také její šarm a originální kostýmy.

helena foto3

Zdroj foto: archiv Supraphon a Iveta Vartová

Více o Heleně najdete na: https://www.vondrackova.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Doležalová s úsměvem: „Někdy dělám Sašu, někdy ne...“

marie dolezalova 200Mladou herečku Marii Doležalovou hodně proslavila role Saši v sitcomu televize Nova Comeback. Jak na něj vzpomíná? Kromě televizních rolí a moderování hraje také v divadle a skupině Olat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jatka78 – nový prostor pro umění, který v Praze chyběl

jatka78 200Jatka 78. Divadlo, galerie, hudba, bar. Jatka 78. Nový cirkus, akrobacie, tanec a mnohé další se již zítra otevře veřejnosti. Prozatím na měsíc a půl. Nově vznikající „místo pro nové umění“ s obrovským potenciálem naleznete v ...


Literatura

Stylové čtení na léto trávené nejen ve městě

200 carrieNe každý se o prázdninách plně věnuje nicnedělání. Někteří využívají dva měsíce volna pro splnění svých snů. A přesně takovou strategii zvolila hrdinka knihy Léto ve městě.

...

Divadlo

Ne/normální: unikátní titul na poli hudebního divadla

NENORMALNI 200Spletitý příběh rodiny Goodmanových se v hlavách autorů Briana Yorkeyho a Toma Kitta začal odvíjet postupně. Zároveň lze jeho prostřednictvím mírně nahlédnout do zákulisí vzniku současného amerického muzikálu.

Film

BRUTÁLNÍ VEDRO: Když civilizace končí, co budeš dělat ty?

brutalni vedro200Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, s...