Na hrad za Korunkou a za korunku

Na hrad za Korunkou a za korunku

Tisk

na hrad korunka200Hrad Malenovice se 18. června 2022 stane místem plným kultury. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně spolu s dalšími partnery připravilo komponovaný program, jehož cílem je podpora projektu Korunka pomáhá.

 

 

 

Myšlenka na celou akci se zrodila před několika měsíci při setkání ředitele Filharmonie Bohuslava Martinů Josefa Němého s ředitele muzea Pavlem Hrubcem. „Oba jsme cítili, že nazrál čas, abychom naši spolupráci přesunuli od nejrůznějších plánů ke skutečné akci,“ vysvětluje Pavel Hrubec. „Doba post-covidová spolu s přízrakem války na Ukrajině a dramatickou inflací a nejistotou si vysloveně říkala o něco dobrého a hezkého, co bychom postavili na druhou misku vah.“

Původně kulturní akce tak získala charitativní podtext a ke spolupráci byla přizvána Korunka Luhačovice, jejíž projekt Korunka pomáhá výtěžek z akce podpoří. Muzeum nabídlo prostory hradu, kde by se akce mohla uskutečnit, hudebníci z filharmonie přislíbili svá vystoupení. Oslovena byla i 11. základní škola ve Zlíně – Malenovicích s rozšířenou hudební výukou. Její dětský přípravný sbor a sbory Carmina Bona a Čamlíci se také připojily k chystané akci. K tomuto hudebnímu základu se připojila i Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti s myšlenkou vystavit při této příležitosti v prostorách hradu výtvarné práce svých žáků. Díla vzniklá ve volnočasových aktivitách budou sloužit také jako poděkování za případný finanční dar poskytnutý Korunce Luhačovice.

Ta je v tuto chvíli připravena na 18. června 2022 v čase od 10 do 15 hodin. Vzhledem k tomu, že muzeum umožnilo návštěvníkům vstup za pouhou jednu korunu, dostala akce název NA HRAD ZA KORUNK(O)U s podtitulem Dobrými činy proti zlým časům. „Se všemi partnery jsme se shodli, že výtěžek z akce poputuje tady u nás na podporu těch, kdo se v důsledku nějaké tragédie, nemoci či války ocitl v tíživé životní situaci, kterou sami nedokáží zvládnout,“ doplňuje ředitel muzea Pavel Hrubec.

Akci poskytla záštitu radní Zlínského kraje pro školství a kulturu Zuzana Fišerová: „Mám radost, když se spojují kulturní instituce různého zaměření do společných projektů. A pokud se spojují s cílem pomoci potřebným, pak mám radost o to větší. Přála bych pořadatelům, aby v co největší míře naplnili záměr akce a ukázali tak, že dobrý skutek má pořád smysl.“

PROGRAM

moderují Tereza Preiningerová a Markéta Pavlištíková

zbrojnice hradu:
10.00–15. 00 benefiční výstava výtvarných prací žáků Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti vzniklá při jejich volnočasových aktivitách

nádvoří hradu:
10.00 fanfáry v podání žesťového souboru Filharmonie Bohuslava Martinů
10.00–10.20 W. A. Mozart: Malá noční hudba (Smyčcové kvarteto FBM pod vedením koncertního mistra FBM Pavla Mikesky)
10.30–10.45 přípravný pěvecký sbor (1. a 2. třída) (sbormistryně: Klára Bartoníková, korepetice: Dana Kozárková)
11.00 fanfáry v podání žesťového souboru Filharmonie Bohuslava Martinů
11.00–11.20 populární melodie hudby 20. století: Beatles, Elvis Presley, John Newman, Andrew Lloyd Webber, Ástor Piazzola, Leonard Bernstein ad. (Smyčcové kvarteto FBM pod vedením koncertního mistra FBM Pavla Mikesky)
11.30–11.45 přípravný pěvecký sbor (1. a 2. třída) (sbormistryně: Klára Bartoníková, korepetice: Dana Kozárková) a sbor Carmina bona (sbormistryně: Dana Kozárková, korepetice: David Skopal)
13.00 fanfáry v podání žesťového souboru Filharmonie Bohuslava Martinů
13.00–13.20 W. A. Mozart: Malá noční hudba (Smyčcové kvarteto FBM pod vedením koncertního mistra FBM Pavla Mikesky)
13.30–13.45 Dětské pěvecké sbory Carmina bona (sbormistryně: Dana Kozárková, korepetice: David Skopal) a Čamlíci (sbormistryně: Andrea Hobzová, korepetice: Lucie Juříčková)
14.00 fanfáry v podání žesťového souboru Filharmonie Bohuslava Martinů
14.00–14.20 populární melodie 20. století: Beatles, Elvis Presley, John Newman, Andrew Lloyd Webber, Ástor Piazzola, Leonard Bernstein ad. (Smyčcové kvarteto FBM pod vedením koncertního mistra FBM Pavla Mikesky)
14.30–14.45 Dětský pěvecký sbor Čamlíci (sbormistryně: Andrea Hobzová, korepetice: Lucie Juříčková)

zoologická expozice:
10.00–15.00 lektorský program pro děti

vstupné: od 1 Kč

Výtěžek ze vstupného věnují všichni spolupořadatelé na charitativní projekt KORUNKA POMÁHÁ, určené na podporu těch, kdo se v důsledku tragédie, nemoci či války ocitli v tíživé životní situaci.

V den konání akce budou zpřístupněny expozice Zvířata na Zemi a člověk, Hostince našich pradědečků a Na hradě nebydleli jen rytíři a také výstava Jantar ze Študlova. Běžné komentované prohlídky hradu a hájenky se nebudou konat.

na hrad korunka

Více informací: https://www.muzeum-zlin.cz/na-hrad-za-korunk-o-u


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé, že si školy uvědomují práci svých studentů, kteří se podílejí na kulturním rozvoji města. Rozhovor s Markem Barošem, dramaturgem M-klubu o festivalu Majáles 2016.

baros200Začátkem května, přesně v sobotu 7., se v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí uskuteční pátý ročník studentského festivalu Majáles 2016. Po zkušební vnitřní verzi z loňského roku se tentokrát opět dostane ven. Přibudou nové scény a poprvé se na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na pozemcích Prahy 12 pouze ekologicky příznivé formy hospodaření

louka 2Městská část Praha 12 plánuje na všech svých pozemcích ekologicky příznivější způsoby hospodaření. Informovala o tom zemědělce, kteří zatím pozemky obhospodařují a v řadě případů na nich pěstují monokultury. První novou pachtovní smlouvu na pozemek o vým...


Literatura

Autistky: O ženách na spektru

 files e 5434 autistky (2)

Pokud jste si mysleli, že autista je velké dítě, které sbírá vláčky a s nikým nemluví, tak jste se spletli. Knížka Autistky bourá zažité stereotypy a odhaluje vnitřní svět ženy, k...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

200filmNejslavnější americký animátor Walt Disney dokázal svou fantazií a umem převést na plátno krásné příběhy a postavičky, které si oblíbili malí i velcí diváci. Avšak největším snem a přáním Walta Disneyho bylo vdechnout život knize Lymana Franka Bauma Čarod...