Festival současného umění 4+4 dny v pohybu 2021 se vrátí do Strašnic již v září

Festival současného umění 4+4 dny v pohybu 2021 se vrátí do Strašnic již v září

Tisk

44 200Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu se vrací do prostor Nové strašnické školy v Praze, v letošním roce již ve dnech 9. - 26. září.

 

 

 

Na návštěvníky 26. ročníku čeká výstava současného umění, divadlo, workshopy, festivalová škola arts managementu, diskuze, představení pro děti, soubory z České republiky i zahraničí a mnoho dalšího.

„Festival vždy oživoval unikátní prostory jako byl třeba Desfourský palác, kanalizační čistírna v Bubenči, tovární haly ČKD Karlín a mnoho dalších. Vzhledem k loňskému roku, kdy jsme museli festival zkrátit na tři dny, jsme nevyužili celý potenciál místa. Těšit se můžete na dosud neodhalená zákoutí secesní budovy. Téma uvedené otázkou Reality do you need me? se stane hlavním klíčem pro dvě desítky kurátorů a přes šedesát umělců, kteří vytvoří pro bývalou základní školu rozsáhlou výstavu. Předmětem zkoumání bude právě realita, její podoby a možnosti uchopení a rovněž jakým způsobem ji zprostředkovávají sociální sítě a média,” říká jedna z organizátorek a kurátorek festivalu, Denisa Václavová.

Festival zahájí inscenace Un spectacle documentaire de Superamas: L'homme qui tua Mouammar Kadhafi, která je součástí letošního hlavního programu prestižního Divadelního festivalu v Avignonu. Téma psychického vyčerpání zpracovává slovenské taneční představení L. Bobalik, M. Hriešik: Timeout Burnout, ze Slovenska přijede také soubor Debris. Projekt Reverse holandského umělce Johannese Bellinkxe nabídne účastníkům během nonkonformní procházky zcela odlišnou realitu Prahy.

Proběhnou také české premiéry. Soubor Vosto5 zve na novinku Orestés na Kavčím plácku s podtitulem “Přijďte si dát skutečné pivo na simulovaný festival”. Umělecký kolektiv Nesladim, věnující se destigmatizaci duševních poruch skrze divadelní tvorbu, představí projekt Den mě oslepí, večer utiší, noc mě skryje, uvede se představení El Padre režisérky Zuzany Šklíbové s Antonií Formanovou v hlavní roli. 4+4 dny v pohybu myslí i na děti, pro které bude připraveno hned šest vystoupení. 

44 2

Kurátory letošní výstavy budou například Lucie Drdová, Jiří Ptáček, Marie Foltýnová, Tereza Severová, Vasil Artamonov, Marek Meduna, Zuzana Blochová, Vít Havránek, Zbyněk Baladrán, Barbora Špičáková, Lenka Sýkorová a celá řada dalších. V rámci hudebního programu vystoupí Zatrestband, František Skála & Provodovjané, proběhne festival mladých kapel.

Současnému umění se festival 4+4 dny v pohybu bude věnovat i v teoretické rovině. Třeba konferencí Role umělce, udílením Ceny Věry Jirousové pro začínající a etablované kritiky vizuálního umění nebo festivalovou školu Arts Managementu. Ta je určena studentům, umělcům a zástupcům organizací působících v oblasti kultury. Cílem je nabídnout účastníkům setkání s renomovanými odborníky z různých oblastí umělecké produkce (fundraising, právo, sebeprezentace, marketing, osobní rozvoj, koučink). Zájemci se mohou přihlásit do 31. 7. na webu https://ctyridny.cz/festivalova-skola-2021/ Další program bude postupně odhalován.

Partnerem festivalu je Městská část Praha 10

Projekt je realizován s finanční podporou: hlavní město Praha, Ministerstvo kultury České republiky, Kreativní Evropa a evropská platforma IN SITU 

44 3

Více informací:

www.ctyridny.cz
www.facebook.com/festival4dny


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tetování – módní fenomén i okouzlující umění

tattoo200Tetování má dlouhou tradici v různých částech světa. Jihoamerický indiánský kmen s pomocí genipapového barviva vytvářel jemné a nesmírně propracované symetrické ornamenty na obličejích, velmi podobné tetování již ve starověku. Ve starověké a středověk...


Literatura

Historický román z doby Velké Moravy: Co zpívá Sojka

co zpiva sojka200V dubnu vyšel díky nakladatelství Ikar historický román Lenky Poláčkové Co zpívá Sojka s kouzelným obalem o záhadném pohádkáři, který putuje zemí a vypráví své příběhy. Pojďte navštívit Velkou Moravu i vy!

...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Yes man říká na všechno ano

yes man 200Romantická komedie Yes man (2008) pokračuje směrem, kterým se Jim Carrey vydal už kdysi dávno. Společně s krásnou Zooey Deschanel zažívá tentokrát trochu jiné dobrodružství. Učí se říkat „ano“ v...