Kate a William v ústecké ZOO

Kate a William v ústecké ZOO

Tisk

Zoo Usti 200V ústecké ZOO mají jmenovce slavného britského páru. Nejedná se tedy o královskou návštěvu, ale o CARPOMYS THOMAS, tedy velemyš. Sameček William, který  se do Ústí nad Labem dostal z Vídně, se konečně dočkal zkušené partnerky z Ostravy.

 

Ačkoliv přijela bez jména, nebylo těžké jej vymyslet :). Nejprve si na sebe ti dva museli zvyknout, a protože jim to žádný problém nedělalo, mohou spolu každý ve své „garsonce“ žít.  A někdy jim nevadí spát jen v jedné,  jak si pozorní chovatelé už stačili všimnout.

Zoo Usti Kate


Velemyš obláčková (někdy také krysa obláčková) pochází z Filipín, kde žije pouze na ostrově Luzon. Při své váze až 2,5 kg se v čeledi myší, kam je zařazena, jedná opravdu o obra.  Je zapsána do Červené knihy ohrožených druhů, ve své domovině je lovena a také úbytek přirozeného prostředí se podílí na jejich úbytku. Živí se rostlinnou potravou a tady v Evropě si pochutnávají na větvích stromů a keřů a také na zelenině. Kate a Willi si nejraději pochutnávají na červené řepě a mrkvi.

Zoo Usti William


Jsou aktivní ráno, pozdě odpoledne a večer, návštěvníci je uvidí v pavilonu orangutánů v expozici s tanami severními (což je také nový ústecký přírůstek). V ZOO se jim daří dobře a tak věřme, že brzy se dočkáme i jejich mláďat.

Zoo Usti logo

Zdroj a foto: ústecká ZOO

www.zoousti.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Křivánková: „Důležitým tématem knihy byla i snaha ukázat, že problémy nebývají černobílé.“

pavlina krivankova200Pavlína Křivánková strávila na Valašsku, kde se odehrává i děj její prvotiny, celý svůj život. Malebná krajina zdejších kopců a přímá povaha lidí ji upoutala natolik, že jí zůstane věrná nejspíš napořád. V profesním životě prošla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dopisy Ježíškovi poskytnou soukromé pohlazení po duši, a navíc pomohou potřebným

dopisy-jeziskovi 200Marie Doležalová se vrací se svým již třetím knižním počinem. Po Magnesií Literou oceněném blogu Kafe a cigárko a vlastní autobiografii Jeden kopeček šmoulový tentokrát oslovila své umělecké kolegy a vznikl neotřelý soubor os...


Literatura

Dojemný příběh z prostředí druhé světové války

Svetla 200Pulitzerovu cenu dostává vždy jeden opravdu výjimečný román. V letošním roce se jedná o knihu Jsou světla, která nevidíme od Anthonyho Doerra. Zasloužil si autor toto čestné ocenění?

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění

na prvni pohled200Advokátka vyhozená ze sedla. Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění. 

...

Film

Cesta do lesa aneb v městě už nás to nebaví

cesta do lesaPokračování úspěšné komedie Cesta z města chystá premiéru na 4. října 2012. Ponese název Cesta do lesa a režie se opět ujal zkušený Tomáš Vorel st.