Kateřina Tučková: „Byla jsem děvče z vesnice, které se ocitlo ve spárech brněnské kultury“

Kateřina Tučková: „Byla jsem děvče z vesnice, které se ocitlo ve spárech brněnské kultury“

Tisk

tuckova200Brněnská rodačka, kurátorka pražské galerie a především také úspěšná spisovatelka Kateřina Tučková získala letos za svůj román Žítkovské bohyně ocenění Magnesie Litery, zvolili si ji sami čtenáři.



Žítkovské bohyně jsou fascinujícím příběhem o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Kniha nám představuje výjimečný rod léčitelek z oblasti Bílých Karpat. Tento rod žijící dodnes na jižní Moravě přežil čarodějnické procesy v sedmnáctém století, útlak církví a soudy během devatenáctého století i dobu protektorátní totality, ale nakonec byl zdevastován komunistickým režimem. Kniha mimo jiné získala i Cenu Josefa Škvoreckého a Kateřina Tučková se stala nejprodávanější českou autorkou roku 2012.

tuckovska zitkovske bohyne

Vaše Žítkovské bohyně získaly letos čtenářskou cenu Magnesie Litery, očekávala jste výhru?

Neočekávala. Nebyla jsem nominovaná do kategorie prózy a neočekávala jsem, že by čtenáři volili autory mimo ty navržené. Nicméně mi to udělalo ohromnou radost.

Co byste vzkázala čtenářům, kteří pro vás hlasovali?

Srdečný dík. Skutečně mě to moc potěšilo a děkuju jim za jejich čas, který věnovali vyhledání a vyplnění koresponďáku.

Při převzetí ceny jste žertem projevila pochybnost, zda pro vás vůbec hlasoval i váš muž. Copak vás nepodporuje v tvorbě?

Ano i ne. Obvykle se hrozně bojí toho, o čem mě zase napadne psát, protože do těch krajů ho pak pořád tahám nebo mu tam ujíždím. Tak někdy trucuje. Projevilo se to i tím, že do Magnesie vůbec nehlasoval - ani pro mě.

tuckova

Pracujete momentálně na nové knize?

Ano, ale nerada bych si téma předčasným mluvením zakřikla. Od dob práce na bohyních jsem pověrčivá.

Co říkáte na chystanou divadelní inscenaci vašich Žítkovských bohyní, kterou chystá zlínské divadlo?

Moc se na to těším. Bude to zhmotnění mých fantazií.

A jak to zatím vypadá s plánovaným přenesením Bohyň i na filmové plátno?

Zatím se pracuje na scénáři, a všechno jde doposud dobře.

Kterou z českých hereček si dovedete představit například v roli hlavní postavy knihy Dory nebo naopak v roli bohyně Surmeny?

Já se představami o už hotových postavách nenechám svazovat a raději si nic nepředstavuji, mohla bych pak být zklamaná. Bude to pro mě skutečně překvapení.

Jak vás vůbec napadlo celé téma bohyní ze Žítkové?

Za to vděčím kamarádovi historikovi a etnologovi Davidu Kovaříkovi, to on mě na ně upozornil.

Nejste jen spisovatelka, ale i kurátorka, asi máte dost napilno. Zvládáte psát pravidelně, třeba každý den, nebo jen nárazově, když vás zrovna „políbí múza“?

Píšu, když je čas. Což je pravidelně, každý týden alespoň dva tři dny. Vzhledem k tomu, že pracuji na volné noze, můžu si to naštěstí sama určovat.

tuckova2

V podstatě celý váš profesní života je spjat s uměním, je to směr, kterým jste odjakživa mířila? Něco, čemu jste se vždy chtěla věnovat?

Vůbec ne! Věnuju se mu hlavně proto, že jsem ve svých patnácti letech zažila něco jako kulturní šok - děvče z vesnice, posléze dělnického městečka se najednou ocitlo ve spárech brněnské kultury. Od té doby mě kultura nepřestala přitahovat.

Věříte, že skutečné bohyně zaznamenané v historii opravdu v rukách třímaly magickou moc?

To je dnes už bohužel neprokazatelné. Ale jsem přesvědčená, že ve svých klientech dokázaly vzbudit hlubokou víru v uzdravení. A jak známo: víra tvá tě uzdraví.

Děkuji za rozhovor.

Foto zdroj: Kateřina Houfková a www.katerina-tuckova.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Každý festivalový den trošku jako dobrodružná jízda na horské dráze“

luhovany vincent 200Prozradila nám paní Magdaléna Petráková, ředitelka a dramaturgyně divadelní sekce festivalu LUHOvaný Vincent. V tomto rozhovoru nám sdělila, na co se mohou návštěvníci těšit a v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...


Literatura

Jaká je má sestra?

Sestry 200Román Sestry (v anglickém originálu Sisterland) americké autorky Curtis Sittenfeldové je poutavé čtení. Předcházely mu výborné reference, byla jsem proto na něj velmi zvědavá a předem musím říci, že mě rozhodně nezklamal. Psychologická sonda do vzta...

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Jak se lidé chovají za války a jak o ní smýšlejí

total2000Volná řada sborníků nazvaných Kultura a totalita je prozatím rozčleněna do pěti svazků.

...