Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vsetín

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vsetín

Tisk

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlouvají s pracovníky, radí se s dalšími čtenáři. Tvůrčí atmosféra, dá se říci. Knihovnice a knihovníci se dostanou téměř ke všem titulům, které vychrlí nakladatelé, mají možnost je alespoň prolistovat. Také vidí, jak jde který příběh na dračku, jak se o něj jejich čtenáři „perou“ či nikoli. A tak jsme oslovili pracovníky knihoven, aby nám prozradili, které knížky s chutí přečetli sami, které se nejvíc líbily jejich čtenářům a jak se vůbec rok 2012 v knihovně vyvedl. Zde jsou jejich odpovědi.

Za knihovnu Vsetín odpovídala Dana Riedlová a kolektiv

Které knížky byly u vás v loňském roce největším hitem? (cca 5) O které měly nejvíce zájem děti a o jaké dospělí? Čím čtenáře oslovily, co myslíte? Patří i mezi vaše favority?

+1. Podle frekvence výpůjček patří mezi pětici nejpůjčovanějších knih v naší knihovně za rok 2012 tzv. ženské romány. Čiň manželu dobře, peklem se ti odmění – Alena Jakoubková, Hřích první noci – Jana Pronská, Jane utíká – Joy Fieldingová, Vánoční zloděj – Mary Higgins Clarková, Vrahova modlitba – Ariana Franklinová.

Podle zájmu čtenářů a počtu rezervací patří mezi hity ve vsetínské knihovně tituly Žítkovské bohyně – Kateřina Tučková, 1Q84 – Haruki Murakami, Atlas mraků – David Mitchell a Padesát odstínů šedi – E.L. James. Tyto hitovky oslovují čtenáře jak zajímavým námětem, tak případně filmovou předlohou a velkou roli zde hraje i propagace v médiích. Žítkovské bohyně patří i k našim favoritům.

Dlouhodobě vysoký zájem je také o kriminální příběhy, ať už se jedná o severskou krimi nebo české Top krimi.

Mezi dětmi patří k nejpůjčovanějším titulům Barbie – ošetřovatelka zvířat – Freya Woods, Faraonovy deníky – Hergé, Barbie – knížka na rok 2008, Tajemní dinosauři – Robert Mash, Garfield si válí šunku – Jim Davis.

Podle počtu rezervací vede Deník malého poseroutky – Jeff Kinney. Děti oslovuje reklama v médiích ještě více než dospělé, jak je vidět ve výběru titulů. A hitem dětí jsou komiksy, komiksové zpracování nejrůznějších příběhů.

knihovny vsetin1

Preferují čtenáři díla českých nebo zahraničních autorů?

Převažuje zájem o díla zahraničních autorů. Většina čtenářů více preferuje obsah bez ohledu na národnost autora.

Jaký knižní žánr je mezi vašimi čtenáři nejvyhledávanější? Je pravda, že to jsou detektivky?

Žánrově nejvyhledávanější v naší knihovně jsou romány pro ženy. Těsně v patách jsou jim detektivky.

Pokud by vaše knihovna mohla udělit Knihovnickou cenu některé z loni vydaných knih, které?

Naše knihovna by Knihovnickou cenu za rok 2012 udělila titulu Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové. Autorku jsme měli možnost poznat i osobně při literární besedě, která u nás proběhla v rámci Literárního jara a všechny si nás získala. Také její předchozí kniha Vyhnání Gerty Schnirch je výborná.

Jsou knihy, které na vás zapůsobily vysloveně negativně? Pokud ano, čím?

Negativně na nás působí tituly, spíchnuté tzv. horkou jehlou, které se objeví v rekordně krátkém čase nejčastěji po úmrtí známé osobnosti.

knihovny vsetin2

Každá knihovna připravuje spoustu akcí kolem čtení a čtenářství – pro děti i dospělé – kterými akcemi byste se rádi pochlubili?

Na podporu čtení a čtenářství pořádá naše knihovna již rok pravidelně každou první středu v měsíci pořad s názvem Čteme pro radost. Jedná se o společné čtení nahlas, kterého se účastní místní osobnosti a čtou z knih na nejrůznější témata. Čtení je doplněno filmovými a hudebními ukázkami.

Další zajímavou akcí je Literární jaro, kdy ve spolupráci s místním gymnáziem probíhá cyklus besed, na které jsou zváni zajímaví autoři.

Vítáte celostátní kampaně na podporu čtení u mládeže, jakou je např. projekt Čtení pomáhá?

Každou kampaň nebo akci na podporu čtení u mládeže vítáme. Ať už je to Čtení pomáhá nebo Rosteme s knihou.

knihovny vsetin7

Setkali jste se s nějakými kuriozitami? Zanechali čtenáři v knížkách třeba netradiční záložky, měli zvláštní přání čtenářů, přebalili knihu do zajímavého obalu, rozveselila vás něčí poznámka napsaná v knize či vyřčená u půjčovního pultu?

Jako záložky jsme objevili nejrůznější věci, např. občanský průkaz, kartu pojištěnce, kreditní kartu, rodný list, peníze, toaletní papír (nepoužitý), ústní špachtli od lékaře (doufáme, že nepoužitou), fotografie, přání, rozstříhané vysvědčení, kostru od uzenáče, čokoládu, dopisy a vzkazy, sponky, hřebeny, nůžky.

Veselé historky jsou s popletenými názvy typu Šípková Popelka, Doktorka Kmínová, pověsti od Edudanta (Eduard Petiška). Nedávno nás pobavila kolegyně z dětského přáním devítiletého čtenáře, který chtěl Pohlavní život dospívajícího. Když mu doporučila vhodnější literaturu, odpověděl, že má půjčit něco zajímavého pro svoji babičku.

Zaznamenali jste nové výtvarníky, kteří by se kvalitou ilustrací přiblížili uznávaným autoritám takového formátu, jako byli Helena Zmatlíková, Adolf Born či Zdeněk Burian?

Nových výtvarníků je celá řada, zárukou kvality jsou jména Pavel Čech, Petr Sís, Galina Miklíková, Markéta Vydrová, Lucie Seifertová, Lucie Lomová.

Mají rádi čtenáři v knížce obrázky? Vybírají si knížky podle toho, zda jsou ilustrované nebo ne? Jakou úlohu podle vás hrají ilustrace v knize?

Obrázky v knize jsou u čtenářů oblíbené. Jedno, zda se jedná o ilustrace nebo fotografie. Obrazový materiál knihu vždy oživí, je poutavější. Řada čtenářů si knihu vybírá podle toho, jestli je ilustrovaná nebo není.

Myslíte, že je důležitá vnější podoba knih – vzhled obálky, vazba, písmo, formát?

Vnější podoba knih je podle nás velmi důležitá. Převážná většina čtenářů si knihy vybírá podle obálky, jestli je upoutá nebo ne. Také vazba, písmo a formát má velký význam. Pokud je knížka pěkná po formální stránce, má u uživatelů mnohem větší šanci než knížka formálně nevýrazná.

knihovny vsetin5

Nabízíte nějaké typy elektronických čteček? Je o ně mezi čtenáři zájem? Jakou budoucnost podle vás mají elektronické knihy – pozorujete v té souvislosti úbytek čtenářů? Nebojíte se, že za pár let elektronické knihy ty papírové zcela vytlačí? Čtete je i vy sami nebo stále dáváte přednost klasické tištěné knize? Vidíte nějaký přínos tištěných knih oproti e-bookům (a naopak)?

Nabízíme již druhým rokem dvě elektronické čtečky typu Sony. Mezi čtenáři je o ně zájem, jsou na ně i rezervace. Nejsou však půjčovány kvůli obsahu, ale aby se uživatelé seznámili s přístrojem jako takovým. Úbytek čtenářů v souvislosti s rozmachem čteček rozhodně nepozorujeme. Budoucnost elektronických knih ve veřejných knihovnách je zatím nejistá, pokud nedojde ke změně autorského zákona, budou na okraji zájmu. Tištěné knihy určitě nebudou rychle vytlačeny. Za přínos papírových knih považujeme jejich fyzickou stránku, za přínos e-booků možnost práce s textem.

Jak je to s rozšiřováním počtu čtenářů, kteří si chodí knihy půjčovat? Kolik nových čtenářů vám přibude (v průměru za měsíc)? Jsou měsíce, kdy se počet nových zájemců rapidně zvýší? Přibývá nebo ubývá vaší knihovně čtenářů?

Počet čtenářů je v naší knihovně trvale vysoký, i když je stále řada těch, které můžeme ještě oslovit. Jako nové čtenáře chápeme ty, kteří si každoročně obnovují registraci, i ty, kteří se přihlašují nově. Roční období bohaté na úrodu nových čtenářů je podzim a zima.

Jakým způsobem spolupracujete s místními školami? Kdy se stávají školáci vašimi čtenáři? Vydrží jim „chození do knihovny“ po celou školní docházku nebo zaznamenáváte úbytek zájemců o čtení knih a nižší návštěvnost s postupem věku?

S místními školami všech typů pracujeme dlouhodobě. Knihovnu navštěvují od školky, účastní se pravidelných knihovnických lekcí, exkurzí, literárních besed. Chození do knihovny nevydrží každému, obecně lze pozorovat zvýšený zájem o knihovnu na prvním stupni, s druhým stupněm zájem upadá, začátkem střední školy se opět někteří vrací. Opravdu náruživí čtenáři tyto výkyvy nemají, čtou pořád.

Co si myslíte o vztahu mládeže ke čtení? Setkáváte se s mnoha dětskými či dospívajícími čtenáři, nebo se vám naopak zdá, že mladí o čtení ztrácí zájem? Co je, podle vás, příčinou tohoto stavu? (například souvislost s rozmachem internetu)

Vztah dětí a mládeže ke čtení nevidíme vůbec černě. Někteří čtou, někteří ne. Nové technologie podle nás na vztah k četbě nemají až takový vliv. Nejdůležitější je rodina a pouto, které si děti k četbě vypěstují již v raném věku.

knihovny vsetin6

Jaká věková vrstva je nejpočetnější mezi vašimi čtenáři všeobecně? Můžete nám prozradit věk nejmladšího a nejstaršího čtenáře vaší knihovny?

Nejpočetnější skupinou jsou senioři, také děti a mládež mají silné zastoupení, nejméně uživatelů je ze střední generace. Nejstarší aktivní čtenářce je 95 let, nejmladšímu čtenáři 3,5 roku.

Má u vás čtenář přístup k cennějším, historicky významným knihám? Jakým způsobem probíhá jejich rezervace a zápůjční proces pro studium?

Veškerý fond naší knihovny je uložen ve volném výběru. Knihy ve studovně a regionálním oddělení je možné půjčovat pouze v knihovně, ostatní knihy si mohou čtenáři půjčit domů. Rezervace a zápůjčky jsou ošetřeny v knihovním řádu.

Jaké knihy si dnes lidé už vůbec nepůjčují?

Nabídku knih pravidelně aktualizujeme, méně půjčované tituly přesunujeme do skladu, posléze vyřadíme. Každá kniha si najde svého čtenáře.

Kolik svazků vaše knihovna ročně vyřazuje? Jaký je jejich další osud?

V loňském roce jsme vyřadili 5 822 dokumentů. Knihy nabízíme pravidelně v letním a zimním výprodeji za symbolickou částku našim uživatelům.

Jaké další služby poskytujete vašim klientům kromě půjčování knih?

Kromě půjčování knih nabízíme našim čtenářům možnost účastnit se literárních besed, společného čtení, vzdělávání, počítačových kurzů, U3V, tvůrčích dílen, kopírování, tisk, rezervace, rodinné vstupné, půjčování společenských her, půjčování tematických kufříků pro děti i dospělé, půjčování brýlí, půjčování deštníků, půjčování čteček, donášková služba, Family Point, možnost ovlivnit nákup knihovního fondu, nabídka databází, akce pro školy, školky a školní družiny, exkurze, besedy, veřejný internet, upravený počítač pro zrakově handicapované s TV lupou, scannerem a hlasovým výstupem, možnost účastnit se setkávání senior klubů, půjčovna horských kol a trekových holí v turistickém informačním centru, předprodej vstupenek na kulturní akce, WiFi, tablety, komunitní klub pro mládež, komiksový klub, hrací koutky pro děti, výstavy, pronájem společenského sálu a počítačové učebny, výprodeje vyřazených knih, soutěže, ediční činnost, odborné praxe pro studenty, možnost zapojení dobrovolníků, bezbariérový přístup, samoobslužný výpůjční pult, online katalogy, elektronické piano.

knihovny vsetin3
Adresa knihovny a webové stránky:

Masarykova veřejná knihovna
Dolní náměstí 1356
755 01 Vsetín
www.mvk.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s Martinem Dejdarem

martin dejdar 200Herec, moderátor, bavič, dabér, hokejista, … To vše a mnohem víc je Martin Dejdar. V tomto rozhovoru se dozvíte, jaký nový pořad bude na Primě, co pro něj znamenal Comeback a plno zajímavých věcí nejen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Aké má Maťo Ďurinda plány?

durinda200Maťo Ďurinda, spevák zo skupiny Tublatanka, koncertoval na Cibula festivale v Holíči a svojou hudbou si získal celé publikum, ktoré rozospieval a roztancoval. Po svojom koncerte sa s nami podelil aj o svoje pocity a najbližšie plány.

...

Literatura

Nahlédněte do přírody prostřednictvím skvělé knihy Podívej! Příroda

podivej-priroda 200V nakladatelství Bookmedia vyšla loni na podzim kniha s názvem Podívej! Příroda, kterou prostě musíte mít doma, a to ať už máte nebo nemáte děti.

...

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

Zahajovací večer Severského filmového podzimu

sfp 200Severský filmový klub zahájil ve čtvrtek 9. listopadu v kině Lucerna další ročník festivalu Severský filmový podzim. Jeho cílem je přiblížit divákům severskou filmovou tvorbu a vybrat to nejlepší co se v poslední době urodilo. Filmy se promítají v originálním znění s českými ...