Moji nejbližší jsou pro mě na každé premiéře velmi důležití, říká herečka Veronika Bajerová

Moji nejbližší jsou pro mě na každé premiéře velmi důležití, říká herečka Veronika Bajerová

Tisk

veronika200V poslední době se s ní setkává především publikum Městského divadla Mladá Boleslav, jehož je Veronika Bajerová členkou. Její herecký talent obsáhne psychologicky propracované temperamentní a rázné ženské typy i postavy komediálního či muzikálového ražení v bohatě členěném repertoáru. Dokládají to i tituly jako Donaha!, Višňový sad, Jméno, 1000 tváří Adiny, Mistrovská lekce nebo Miluji tě, ale…, kde herečka také skvěle zpívá a tančí.


Viděl jsem premiéru muzikálu Miluji tě, ale…, kde jste předvedla ohromnou paletu vašeho umění – herectví, tanec, zpěv... Připadáte si jako muzikálová hvězda?

S vtipem sobě vlastním by se mi chtělo odpovědět „ano“, ale samozřejmě, že tomu tak není… Zatím bych zůstala u označení „všestrannější herečka“. Od malička mě bavil tanec a zpěv, od čtyř let jsem navštěvovala různé taneční kroužky a chodila jsem do LŠU na klavír, hudební nauku, sólový a sborový zpěv. Takže mě teď těší, že mám možnost všechna ta léta zúročit.

V muzikálu Miluji tě, ale… zaznívá spoustu melodií. Jakou hudbu máte nejradši a které muzikály vás oslovují?

Nemám vyloženě vyhraněný styl hudby, od dětství jsem poslouchala klasiku i pop a jazz. Co moc nemusím, je country a dechovka, ale i to zvládnu, když je to v autentickém prostředí, třeba na vesnickém bále (smích). Moje oblíbené kapely na gymplu byly U2, Bon Jovi a Madonna. Dnes je to například Adele a LP. Z muzikálů byl pro mě zásadní Jesus Christ Superstar. V poslední době se mi moc líbil Mauglí. A chystám se za kamarádem Honzou Vlasem do Ostravy na Rebeccu a Producenty.

Jste univerzální herečka – umíte muzikálové divadlo, zahrajete drama i komedii. Přesto si říkám: Kde se to ve vás vzalo, a zároveň si odpovím: No jo, talent…?

Děkuju, to je od vás milé… Myslím si, že je toho ale mnohem víc, co musí takzvaně „zaklapnout do sebe“. V první řadě musí člověk dostat šanci, důvěru. A já jsem za to velmi vděčná paní ředitelce Janetě Benešové a uměleckému šéfovi a režisérovi Petru Mikeskovi. Byli to právě oni dva, kteří mi dali nabídku nejprve v Městském divadle Mladá Boleslav hostovat, a poté tuto nabídku rozšířili na angažmá.

Pak už stačí mít dobré režijní vedení, skvělé kolegy, prima tvůrčí tým, přátelskou atmosféru a představení se začnou rodit. Toho, že mám možnost vyzkoušet si různé žánry, si velice vážím. Vím moc dobře, že to tak v jiných divadlech nebývá. Stejně tak moc dobře vím, že je to u nás zásluha Petra Mikesky a slečny dramaturgyně Kateřiny Suchanové, kteří nad každým dramaturgickým plánem bedlivě sedí a hrají takové „piškvorky“ - aby každý herec byl v sezóně spokojený.

veronika foto1

Kdy jste si řekla, že chcete jít k divadlu a kdy k tomu došlo?

Ono se to dělo trošku mimo mě, samospádem. Původně jsem šla na VOŠH hereckou kvůli moderování, které mě lákalo. Byla to jediná škola, kde se tomu dalo naučit. Milovala jsem hlasatelky a často jsme si se sestrou na ně hrály. No a na škole jsem přičuchla k divadlu a než jsem stačila někam v posledním ročníku napsat, vybrali si mě do Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami, kde jsem strávila pět divadelních sezón.

Co rodiče nebo rodina. Jsou na vás hrdí, fandili a fandí?

Moje rodina je pro mě největší opora. Vždycky mě podporovali. Jezdili 200 km do Příbrami na každou premiéru. Nezáleželo na tom, jak velkou roli hraju. Podporovali mě celá studia. Moji nejbližší jsou pro mě na každé premiéře velmi důležití. Cítím velkou lásku, energii… Je to takový můj osobní doping. Zároveň jsou ti nejupřímnější kritici.

Čtete recenze, kritiky, zajímá vás to?

Ráda si je přečtu, zajímá mě, jak naše představení lidi vnímají. Ale zároveň jim nekladu větší důležitost.

Zatímco v televizi se objevujete v menších rolích v seriálech, v Městském divadle Mladá Boleslav hrajete výrazné a velké role. Takže spokojenost?

Ano, velká. Vlastně jsem o tom již mluvila. Když jsem byla na škole, měla jsem asi dvě pražská divadla, do kterých jsem si přála jít. Postupem let jsem si moc přála hrát v Boleslavi. A to se mi splnilo.

Navštěvujete jiná divadla? A co kino? Jaké filmy máte ráda a co muzikály?

Ano, ráda se chodím dívat na kamarády, kolegy, spolužáky. Ráda si rozšiřuji obzory, je spoustu krásných her, které člověk nemá ani šanci všechny znát, přečíst… Ráda chodím například do Divadla v Dlouhé, kde jsem taky nějaký čas působila.

Co se týká kina a filmů, tam mám velké mezery. Upřímně, když si mám vybrat mezi divadlem a kinem, vyhrává vždycky divadlo. Je to živý organismus, tady a teď, a to mě láká. Kino, mám pocit, že neuteče… Většinou se dostanu k filmům později, než frčí v kinech, a ráda si vybírám ty české. No a muzikály? Spíše mám ráda ty divadelní než ty vyloženě komerční. Ale i na ně se ráda jdu podívat, abych byla v obraze.

veronika foto2

Když máte volný čas a nemusíte se učit novou roli, co obvykle děláte?

Odpočívám, trávím čas s rodinou, se svým synem. Jezdíme na výlety, za kulturou.

Máte oblíbené knihy a oblíbené spisovatele? Určitě nestudujete jenom scénáře…

Teď je to se mnou a čtením těžké. Mám rozečteno asi pět knih. Bohužel mi zbývá čas jen na přečtení scénářů a pohádek pro syna.

Co přátelé? Máte hodně přátel? A jsou to lidé z branže?

Ano, mám to štěstí, že mám hodně přátel a myslím si, že hodně zásadních pro můj život. Všichni hrají podstatnou roli v mém životě a jsem za ně velmi vděčná. Je to takový mišmaš, prakticky od základky, přes gympl až po přátele z branže.

Vraťme se ještě k muzikálu Miluji tě, ale… Výsledek je skvělý, ale jak to bylo na samém začátku? Nebyly pochybnosti, že to nezvládnete? Přece jenom tolik postav a charakterů, co představujete, tolik písní, co zpíváte, choreografie…

Pochybnosti jsou podle mě vždycky a je to tak v pořádku. Je to ten hnací motor, který nás žene k cíli. Když je dobrý tým a důvěra, o čemž jsem mluvila na začátku - není čeho se bát. Pak už se jen těšíme na diváky, kteří nám tu vynaloženou energii parádně vrací.

veronika foto4

Zdroj foto: Jarmila Vlčková a Petr Našič


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arnošt Vašíček: Musí to být láska na první pohled. Šíleně bláznivá, která vás pohltí

archiv Arnošt VašíčekPZe svých cest za odhalováním záhad a tajemna si přivezl spisovatel a scénárista Arnošt Vašíček řadu velmi zajímavých artefaktů a sám sbírá muzejní repliky záhadných archeologických nálezů. A právě téměř dvě stovky jedinečných exponátů, které ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Monika Kopřivová: „Letošní rok patří stolním hrám, a proto věříme v úspěch titulů ‚Kouzla Vánoc‘ a ‚Jak to tenkrát bylo?‘“

monika koprivova 200Monika Kopřivová vytváří podnětné a neokoukané dárky pro celou rodinu. Začalo to právě před devíti lety, když dostala od svého téměř devadesátiletého dědečka sepsané paměti vydané v malonákladu. To jí vnuklo myšlenku, že by j...


Literatura

J. K. Rowlingová a její Předobrý život

predobry zivot perexJoanne Rowlingová je snad nejznámější autorkou současné literární scény. A nutno poznamenat, že zaslouženě. Ať už tvoří ságu o Harrym Potterovi jako J. K. Rowling nebo detektivní romány pod ...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Největší padouch chce ukrást Měsíc

ja padouch 200Animovaná komedie Já padouch (2010) nás dostává do malovaného sousedství, plného rozkvetlých zahrad a dobrých lidí, kde v černém vysokém domě spřádá své plány jeden velký zločinec.

...