Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Tisk

Aneta ŽabkováVystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové. 


Vaše začátky jsou u animované tvorby. Co vás na takovou originální cestu přivedlo?

Odmala jsem byla velký televizní a filmový fanoušek a do toho si pořád kreslila. Když jsme ve 4. ročníku gymnázia celá rodina přemýšleli, co se mnou dál, přišla moje máma s tím, že na FAMU je jeden z oborů animovaný film. Hrozně se mi to zalíbilo! Po nečekaně úspěšných lednových talentovkách začaly moje dva velké koníčky dávat smysl.

Jak jste se od animovaných filmů dostala k ilustracím dětských knih? Kolik jste jich již ilustrovala?

Na FAMU jsem natočila 4 krátké a poměrně úspěšné filmy a také jsem tam na jednom mikulášském večírku potkala svého budoucího manžela Michala. Rok po mých magisterských státnicích se nám narodila dcera Lili. Během mateřské jsem měla velké nutkání zase něco tvořit. Animovaný film je ale velmi časově náročný, na ten jsem se s malým miminkem necítila. Protože jsem s malou Lili pořád sjížděla dětské knížky, usmyslela jsem si, že zkusím proniknout do knižní dětské ilustrace. Ilustrování mě dost pohltilo. K dnešnímu dni, cca 10 let od mé první knížky, jsem jich nailustrovala už přes 30.

Aneta Žabková

Co vás nejvíce na tvorbě pro děti baví?

Moc si užívám to, že si kreslím podle svého a dětem se to líbí. Je to velká radost, když mi děti vypráví, co ode mě znají za obrázky. Besedy s dětmi jsou vůbec bezvadné, hrozně ráda na ně jezdím. Po prokreslených a osamocených dnech, týdnech a měsících mě beseda s dětmi vždy zaručeně nakopne a motivuje do další práce.

Aneta Žabková

Výtvarně ráda experimentujete, třeba přetváříte nalezené předměty. Co s takovými upcyklačními kousky děláte, nechystáte výstavu?

Poslední roky ráda pracuji se dřevem a akrylovými barvami. Největší radost mi tak uděláte pěkným kusem vyschlého klacku z lesa. Jé, zrovna to tak vyšlo, že moje výtvory můžete okouknout na minivýstavě v krásném pražském knihkupectví 2veverky.

Inspirují vás k tvorbě vaše děti? Vytváříte něco společně?

Ano, inspirují mě velmi. Často je i kreslím do knížek, abych si uchovala jejich hlášky, ráda totiž dělám s komiksovými bublinami. Našemu Melicharovi jsou 4 roky a rád mi v PC kontroluje obrázky. Taky mi smíchává na paletě barvy a obtiskává je následně po nábytku. Starší Lili už je 11 a je moc šikovná, s tou už je vyrábění radost.

Aneta Žabková

Jaké je vaše poslední vydané dílo? Máte mezi vydanými knihami nějakou srdcovku?

Mé poslední dílo je Městečko od Michaely Fišarové. Do této knihy jsem použila fotografie mých malovaných dřevěných domečků. Srdcovka je asi knížka z nakladatelství 65.pole Pohozené kšandy kamaráda Standy. Tuhle sbírku básniček napsala moje máma Dagmar Kýrová a dost jsem se na ní vyřádila.

Ilustrujete i knížky pro elektronickou tužku. Co si myslíte o spojení knih a moderních technologií?

Musím se přiznat, že jsem byla ze začátku k tomuto typu knih lehce skeptická a nechápala, proč jsou tak populární. Přišla jsem jim ale na chuť, jsou opravdu zábavné.

Aneta Žabková

Co je pro vás největší dosavadní úspěch a čeho byste ráda dosáhla?

Určitě moje dvě děti a také, že jsem před 17ti lety narazila na mého manžela. Bez jeho podpory a pomoci bych asi nenailustrovala ani ťuk.

Co vás baví kromě výtvarného umění?

Jsem velká fanynka biatlonu a od loňského roku také rugby, doma z toho nemají moc radost, protože jsem často přilepená u TV. Miluju bruslení, víc to lední! Ale bohužel mi to nejde tak, jak bych chtěla, zařekla jsem se ale, že pořádně potrénuji a naučím se konečně bruslit pozadu. V létě chodím moc ráda na houby. A moc mě baví naše sedánky se ségrou a mamkou, kdy nárazově, párkrát do měsíce, vyrážíme na dámskou jízdu, to je vám taková sranda…

Aneta Žabková

Jaké projekty teď chystáte?

S mým mužem Michalem v současnosti pracujeme na našem krátkém animovaném filmu Botička, který vzniká ve studiu Alkay. Film je adaptací mé autorské knihy Botička, která vyšla v roce 2021 v Albatrosu. Můj muž film režíruje a já na animáku dělám výtvarnici. Tento rok se také chystám ilustrovat pár knížek.

https://anetzabkova.wixsite.com/anetakyrovazabkova/o-mne 

Zdroj foto: archiv Anety Žabkové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hanka Křížková: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

hanka krizkova 200Hanka Křížková (*1957) je česká zpěvačka, herečka a rodačka ze Strakonic, která se na profesionální scéně poprvé objevila ve skupině Metronom (1982). Předtím ale zpívala v jazzrockové skupině Rotor v rodných Stra-konicích. V letech 19...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nic Maeder (Gotthard): „Divné bylo vzbudit se a být ve všech novinách.“

gotthard nic maederŠvýcarská hard rocková kapela Gotthard téměř před dvěma lety přišla tragicky o zpěváka Stevea Lee. Dne 5.října 2010 zemřel ve Spojených státech. Steve zůstává nadále v srdcích a myšlenkách fano...


Literatura

Kouzelná Kytice Františka Bartoše

kytice 200U příležitosti realizace projektu Pocta Františku Bartošovi 2016 – 2017, který realizuje Krajská knihovna Františka Bartoše společně s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně, vydalo zmíněné muzeum reprint publikace Kytice, kterou z lidového básnictva n...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Nemám Vánoce rád a Silvestr přímo nesnáším, říká režisér Zdeněk Troška

zdenek perexI když v poslední době slavil v kinech úspěchy s komediemi nebo pohádkami, filmografie Zdeňka Trošky má přece jenom rozmanitější žánrový rozměr. Patří tam třeba historický film Poklad hraběte Chamaré nebo kom...