Nejvzácnější drahokam? Alexandrit!

Nejvzácnější drahokam? Alexandrit!

Tisk

Alexandrit 200Myslíte si, že nejvzácnějším drahým kamenem současnosti je diamant? Omyl! Princezny o tom už vědí své… a chtějí alexandrit.

 

 

 

Vzácná varieta minerálu zvaného chryzoberyl byla objevena teprve kolem roku 1833. Zvláštnímu kameni do té doby nikdo nevěnoval pozornost. A to i přesto, že se vyskytoval poměrně často na stejných místech, jako tolik oblíbené safíry.

Novému drahokamu dal jméno ruský carevič Alexandr II. (zvaný později Veliký), který v době jeho objevení oslavil 16. narozeniny a stal se tak plnoletým.

Alexandrit2

Alexandrit svými vlastnostmi okamžitě zaujal snad všechny výrobce šperků. Je to totiž třetí nejtvrdší nerost na světě, takže se dá výborně brousit. Navíc mění barvu. Za denního světla je alexandrit zelený, při jakémkoliv umělém osvětlení se zbarvuje do fialova. Vědci tuto přeměnu barev dlouho nedokázali vysvětlit. I proto je alexandrit dodnes opředen tajemstvím. Záhadou je také jeden obraz s podobiznou matky Alexandra Velikého. Alexandra Fjodorovna na něm má zvláštní náhrdelník ze zelených a fialových kamenů. Přestože to na první pohled vypadá, že se jedná o alexandrity, tento obraz vznikl daleko dřív, než byl zvláštní nerost objeven. Vědcům se totožnost kamenů na obraze dosud nepodařilo objasnit.

Největším nalezištěm alexandritu byl ruský Ural. V tajemnějších dolech se ovšem údajně už netěží. Nějaké alexandrity se také podařilo objevit na Cejlonu a v Brazílii. V Česku se tento zvláštní drahokam nevyskytuje.

Ale nezoufejte! Díky současným technologiím je možné alexandrit vyrobit i uměle. Šperk s umělým kamenem vás navíc vyjde mnohem levněji.

Alexandrit1

Foto: www.zivedrahokamy.cz a www.juwelo.de


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Lupták: "Jako bych složil metrák uhlí…"

Klb rvacu Ivan Luptak 200Rozhovor s hercem Ivanem Luptákem, interpretem audioknihy Klub rváčů. Ivan Lupták vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Múzeum zbraní v Michalskej veži

zbrane veza perexV rámci Bratislavy pre všetkých návštevníci v hojnom počte navštívili múzeum zbraní, ktoré sa nachádza v Michalskej veži. Neodradili ich ani schody.

 

<...

Z archivu...


Literatura

Divoké labutě – síla a odvaha tří generací žen

labuteNa pozadí novodobých čínských dějin se odehrávají osudy jedné rodiny, vyprávěné pohledy tří žen – babičkou, matkou a její dcerou, což je autorka knihy Jung Chang. Knihu Divoké labutě vydalo nakladatelství Euromedia Group. 

...

Divadlo

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

Film

Všechno, úplně všechno
vsechno perMadeline ráda čte. Nic jiné ani dělat nemůže, protože její imunita nedokáže bojovat s venkovním světem. A tak je stále zavřená doma, ve svém sterilním pokoji. Všechno se ale změní, když se do sousedního domu nastěhuje nová rodina a s ní i klu...