Oslavte léto v Nasavrkách na keltském svátku Lughnasad

Oslavte léto v Nasavrkách na keltském svátku Lughnasad

Tisk

keltsky festival lugnasadV sobotu 4. srpna proběhnou v Nasavrkách na Chrudimsku tradiční oslavy léta – festival keltské kultury Lughnasad. Letos se uskuteční již 6. ročník, tentokrát s tematickým názvem „Oslava zrna“.  

 

 

 

Akce se koná hned na několika místech – v prostorách nasavrckého zámku, na nádvoří, v zámecké zahradě, na náměstí a u kamenného kruhu. V půl desáté bude zahájen celodenní program - náměstí zaplní tradiční trhy, v zámecké zahradě vznikne keltská vesnice, v níž místní řemeslníci předvedou ukázky své zručnosti (kovářství, keramika, tkalcovství, keltská kuchyně...).

„Snažíme se o to, aby se Nasavrky staly centrem keltské Evropy, a tak návštěvníci budou moci nahlédnout do typického keltského ležení, ve kterém potkají keltské kmeny nejen domácí ale i zahraniční např. ze Slovenska, Rakouska, Německa, Itálie či Francie,“ říká tisková mluvčí festivalu Bc. Petra Saidlová.

Videopozvánka na letošní ročník:

Letošní program je opět obohacen o hudební koncerty v rámci celého dne. V 10 hodin se představí skupina Městská, irish band Beerberries uslyší návštěvníci v poledne a v 16 hodin vystoupí kapela Cluaran.

V průběhu dne se uskuteční velké keltské klání, ve kterém účastníci předvedou svou sílu, chytrost, obratnost a především schopnost pobavit publikum. U kamenného kruhu si zájemci budou  moci projít tajemný Labyrint a dozvědět se více o duchovním životě Keltů.

Ve 14 hodin dojde na slavnostní zahájení oslav zrna – k poctě letošní sklizni, která bude návratem ke kořenům a základním hodnotám keltského života. Začne také program na pódiu a živá vystoupení. Během odpoledne vystoupí tanečníci irských tanců Ryengle, kteří povedou také jejich výuku. Organizátoří též připravili zábavné hry pro děti a přednášky a řemeslné workshopy pro dospělé. Nebude samozřejmě chybět ani stylové občerstvení a  nápoj Keltů - medovina.

keltsky festival lughnasad

Celá akce vyvrcholí večerním koncertem (od 19:00) – k tanci i k poslechu zahrají kapely Jauvajs, Bran a Vintage Wine.

Připravena je již tradičně kyvadlová festivalová doprava z Pardubic a pro přespání stanové městečko se sociálním zázemím.

Více informací o Lughnasadu – oslavách léta naleznete na stránkách www.lughnasad.cz.

Festival keltské kultury Lughnasad
Místo a datum: Nasavrky, 4.srpna 2012
Pořadatel: Boii o.s.  (boii.cz)


Zdroj informací a foto: lughnasad.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Svoboda: „Myslím si, že kulturně zdaleka nezaostávám“

200rozOlympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda se věnuje sportu maximálně a volného času si proto moc neužije. Když se však i přes velkou zaneprázdněnost naskytne nějaká volná chvilka, rád si zajde třeba na zajímavý koncert či divadelní př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Duhy a jednorožci podruhé

jednorozci 2Máme pro vás další příspěvek dvojnásobné maminky, trenérky Kinballu a cvičitelky malých dětí Nikoly. Tentokrát se spolu s ní a jejími dvěma ratolestmi vydáte do knihovny a do obchodního domu - i to se může stát p...

Z archivu...


Literatura

Jaké to je, když začne růst les v domě

les-v-dome perexŘíkáte, že mám být šťastná. Říkáte, že se to musím naučit. Říkáte, že si štěstí zasloužím. Tak já vám o sobě něco povím. Tyto čtyři krátké věty tvoří motto knihy Les v domě, jejíž autorkou je Alena Mornštajnová. Vypravěčkou silného osobníh...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

Velký: Hanks se stal přes noc dospělým s duší dítěte

velky tom hanksTom Hanks natáčí filmy už vážně dlouho. V rodinné komedii Velký (1988) je ještě v kůži naivního mládence a jen těžko by se hodil na něco jiného. Nejistý a trošku zmatený kukuč nemá hlavní hrdina náhodo...