Všichni pospolu – na Litoměřickém Kořenu

Všichni pospolu – na Litoměřickém Kořenu

Tisk

altVe dnech 29. – 30. června 2012 se konal, opět v areálu Letního kina na Střeleckém ostrově v Litoměřicích, festival Litoměřický Kořen. Tenhle festiválek na břehu Labe je tak jiný než ostatní, že bych vám z něj ráda zprostředkovala svůj, ryze subjektivní, dojem.

 

Kdo si to vlastně před lety všechno vymyslel? Duchovním otcem Kořenu je Michal Hanzl. Muž, který zorganizoval již 18. ročníků  a po celou dobu dokázal na Kořenu udržet, mnoha stálými návštěvníky opakovaně potvrzovanou, rodinnou atmosféru. Letos festiválek zahájili čtyři tubisté ve sněhobílých košilích –  kvartet Síla. Zazněly skladby klasiků, ale i ústřední melodie z filmu Poklad na stříbrném jezeře. Pro mnohé překvapení, ale velmi příjemné. Poté naskočili alternativně rock'n'rolloví Byl Pes, kteří nastolili úderný rytmus. Publikum se chytlo a skvěle si zatančilo i při vystoupení Neočekávaného dýchánku.

alt

Byl pes

Slunce konečně přestalo rozpalovat hlavní stage a nic nebránilo expresivnímu Petru Vášovi, aby Ty syčáci rozpumpovali lidi pod pódiem doruda. Následovalo autorské představení Milostný trojúhelník, založené na improvizaci pánů Zbrožka, Lišky a Poláška. Složité psychologické niance hry si užili hlavně diváci těsně pod pódiem, protože ti výše usazení měli potíže rozumět proneseným replikám. Publikum ocenilo především  virtuózní začlenění diváky dodaných témat jako „krtek“, „čpavek“ či „ropa“.

alt

Milostný trojúhelník

Na přání pořadatele Michala Hanzla si kapela Traband zopakovala vánoční koncert uskutečněný loni v Praze, spolu s tubovým kvartetem Síla. Litoměřické kino tak zažilo na konci června pravou vánoční atmosféru, kde nechyběly hity jako Černý pasažér nebo Krajina v obrazech, avšak tentokrát s nevšedním tubovým doprovodem. Následovaly mladé rapující dámy – Čokovoko. Po shlédnutí jejich nové garderóby v kombinaci s nerytmickými pohyby musím zkonstatovat, že vloni se mi toto dívčí duo líbilo o něco víc. Na dobrou páteční noc se promítal němý film z Argentiny La Antena.

alt

Druhý den festivalu začal s Lachtaním divadlem Honzy Kovaříka. Diváci se mohli, na malé scéně, seznámit s originálním ztvárněním pohádky O červené Karkulce. Toto představení bylo určeno spíše pro ty odrostlejší, které také velmi dobře pobavilo. Nelze nezmínit skvěle podanou lachtaní mimiku. Nevšední podívanou vystřídal, na téže scéně, jeden z nejvýraznějších zástupců brněnské alternativy – Vladimír Václavek. Jeho na španělku umně zahrané skladby, působivý hlas a poetické texty, zalahodily nejednomu uchu. Příjemný prostor malé scény slušel i hostům z Ukrajiny. Sympatická dvojice si říká Zapaska a překvapila elektronickými efekty propojenými se zpěvem a hrou na harmoniky.

alt

Vladimír Václavek

Kořen pokračoval na velkém pódiu koncertem skupiny Střídmí Klusáci V Kulisách Višní, která dostala větší časový prostor vzhledem k nemocným Kopir Rozsywal Bestar. Ani sluneční paprsky mířící přímo do očí Lenky Vychodilové nezabránily její Lemuře Lepé neúnavně žonglovat se slovíčky za hudebního doprovodu pianisty Davida Nolla.  Poté již letní amfiteátr opět roztančilo multikulturní sdružení jedenácti hudebníků Allstar Refjúdží Band. Vyznavači tvrdšího stylu si přišli na své s FruFru a své obdivovatele nezklamali ani slovenští Longital. Program vyvrcholil hudebním koktejlem, který namíchali, spolu s projekcí v pozadí,  Dva.  Na cestu domů, případně do stanového městečka, dostalo publikum dávku kvalitního folkrocku od Zrní z Kladna.

alt

Lenka Vychodilová

alt

Allstar Refjúdží Band


Litoměřický Kořen 2012 skončil a ani tropické počasí neodradilo velké množství návštěvníků od toho, aby si rozšířili hudební obzory, setkali se svými oblíbenci, nebo jen s přáteli zahájili prázdniny v uvolněné atmosféře místního lesoparku. Tento festiválek patří mezi  akce, kam se nemusíte bát vzít s sebou děti a užít si bezvadné dva dny na břehu Labe s tím nejlepším, co nabízí  současná alternativní scéna.

alt

Festival Litoměřický Kořen
Žánr: alternativní
Datum a místo konání: 29.  –  30 .6.2012
Pořadatel: Agentura Modrý z nebe
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Jan a Eva Moravcovi


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Štulcová je od dětství jazykový nadšenec a miluje češtinu

renata stulcovaS Renatou Štulcovou jsme se poprvé setkaly v roce 2003. Strávily jsme spolu pěkné dopoledne na besedě s dětmi. Zrovna jí vyšla první kniha Nemetonburk aneb Tajemství ve skále. Renata malovala dětem lab...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vysokoškolákům byly předány ceny za studie o iberoamerických zemích

iberia perexVe Vlasteneckém sále Univerzity Karlovy v Praze byla ve čtvrtek rozdána ocenění za práce vysokoškolských studentů, kteří se přihlásili do 20. ročníku Iberoamerické ceny. Přihlášena byla dvacítka studií, které se zabývaly nejrůznějšími tématy s ...

Z archivu...


Literatura

Terapie pro rozčílené mámy

proc mama nadva perexKnihou Proč máma nadává s podtitulem „Deník rozčílené matky“ navazuje Gill Sims na svůj úspěšný román z roku 2017 Proč máma pije. Fanouškům autorky mohu tuto novinku rovnou doporučit - p...

Divadlo

Ženy pod tónem rozezpívají Dílnu zlínského divadla

Zeny-pod-tonem plakat200Na narozeninové oslavě vás přivítají herečky Městského divadla Zlín v novince Ženy pod tónem, kterou čeká česká premiéra 16. dubna v hudebním a divadelním klubu Dílna. Novou zlínskou hudební komedii, kterou napsal čtyřem že...

Film

Musí se do práce, i kdyby se nechtělo!

200filmFilm Já to tedy beru, šéfe…! reaguje na tehdejší podnikovou a ekonomickou stabilitu v Československu. Pracovních míst bylo mnohem více než práceschopných a kdyby nebylo zaměstnání ze zákona povinné, museli by se lidi k činnosti přemlouvat.

...