Trienále Dům umění II nabídne zajímavý doprovodný program

Trienále Dům umění II nabídne zajímavý doprovodný program

Tisk

trienale200Diskuzi o současné umělecké scéně, komentované prohlídky výstav Zlínský salon a Obsese nebo site-specific inscenaci nabídne návštěvníkům doprovodný program k trienále Dům umění II, které pořádá Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně.

 


„Tématem letošního trienále Dům umění, které se prolíná výstavami i doprovodným programem, je život umělce. V úterý 3. října od 17 hodin v budově 61 pořádáme diskuzi UMĚNÍ DNES na téma postavení umělců v dnešní společnosti. Na debatu jsme pozvali autory napříč uměleckými disciplínami - Martina Čadu a Janu Kapelovou za oblast výtvarného umění, herce z Městského divadla Zlín Radovana Krále, akordeonistu Vojtěcha Szabó, Lenku Loch za design, filmový a reklamní průmysl přiblíží Jonáš Vacek. Programem bude provázet Jakub Vilímek, žurnalista DVTV,“ pozval na akci Václav Mílek, ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Umeni dnes diskuze k trienale Dum umeni II

Blíže se seznámit s výstavami mohou zájemci prostřednictvím komentovaných prohlídek. Výstavou Zlínský salon v budově 61, jež představuje tvorbu padesátky umělců a umělkyň, kteří se v roce 2009 zúčastnili Zlínského salonu mladých, provede v úterý 10. října v 17 hodin její kurátor.

Komentovaná prohlídka výstavy Obsese v budově 14, která se zaměřuje na stírání hranic mezi uměním a životem a představuje uměleckou tvorbu jako každodenní praxi i nutkavou posedlost, se uskuteční v neděli 15. října v 17 hodin s kurátorem Milanem Mikuláštíkem a jedním z vystavujících autorů, Lubošem Plným.

V úterý 31. října v 10 a 17 hodin proběhne v budově 61 divadelní performance UMĚNÍ BEZE SMYSLU připravené přímo na míru areálu bývalé tovární haly. Zpověď současné generace v podání Andrei Uhlík Bereckové, Terezy Hrabalové, Anny Randárové, Petra Ťopka s hudebním doprovodem Libora Macháčka, připravil Jan Janča a Petr Nýdrle.

Umeni beze smyslu performance k trieanale Dum umeni II

Na výstavy Zlínský salon a Obsese, které jsou nyní k vidění v budově 61 a ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 5. listopadu, naváže v druhé polovině listopadu poslední část trienále Dům umění II výstava Salon L. Š.

Více informací na www.galeriezlin.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zbyňka Šolcová: „Mám ráda pestrost a změny.“

zbynka solcova200Lidé si myslí, že harfenistky jsou romantičky ze starých časů. U Zbyňky Šolcové to neplatí. Nevyhýbá se uměleckým experimentům a fúzím s jinými žánry. Také se věnuje poezii a fotografování. Před nedávnem nahrála se so...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jiří Bouda oslávil osemdesiatiny

JiriBouda perexVýznamné životné jubileum, 80 rokov, slaví dnes, 5. mája, popredný český výtvarník, akademický maliar Jiří Bouda. Stále je však výtvarníkom s nevyčerpateľnou energiou a tvorivou aktivitou a o grafiky ktorého je medzi zber...


Literatura

Milovníci historie, zbystřete, je tu Střet impérií

stret imperii 200V listopadu vydalo nakladatelství Vyšehrad historický román irského spisovatele Bena Kanea Střet impérií. První díl dvousvazkové ságy se dá číst samostatně a hlavně nám poskytne sondu na neklidné období Druhé makedonské války.

Divadlo

Divadelní svět 2012

divadelni-svet 2012 200Na začátku nového roku se hodnotí. Hodnotí se rok uplynulý, jeho činy, výsledky. Ohlédnutí zpátky může přinést zajímavá srovnání, poukázat na to nejdůležitější a navnadit do budoucnosti. I redakce divadla n...

Film

La Grande Bellezza

grande200Pri sledovaní filmu som sa stále vracala k novšiemu Sorrentinovmu filmu Mladosť, ktorý som videla ešte pred Veľkou nádherou. Nedalo mi to, navzájom ich neporovnávať a nehľadať medzi nimi paralely. Zatiaľ čo Mladosť na mňa pôsobila viac európsky (niel...