Veršovichry? Veršovánky

Veršovichry? Veršovánky

Tisk

Versovanky perexViléma Kmuníčka možná znáte z jeho literárněvědné publikace Hledání Jana Weisse. Jako autor básní zaveden není, i když vlastním nákladem vydal několik titulů (Věnec, Dva věnce, Na slunce pamatuj, Hledání).

 

Po letech publikování na internetu rozhodl se vydat výběr z tamních básní knižně pod názvem VeršoVánky (Tribun EU, s. r. o., Brno – Bílovice nad Svitavou, 2021).
Výbor obsahuje čtyři sbírky této série.

První, nejranější, čtenář najde pod titulem Minuta ticha za mé básně, které se nedožily této chvíle. Jde o všehochuť rozčleněnou motivicky do poddodílů zpracovávajících nenaplněnou lásku přes pokusy o písňové texty, poetické a grafické hříčky po reflexi revoluční doby.

Druhá sbírka, Zavřu oči a projdu zdí, je tematicky ucelenější. Podtitul Zpráva o světě, ve kterém žiju dává tušit, o čem vypovídá. Prolíná jí pocit marnosti a životního zmaru v období nesvobody.

Versovanky Kmunicek

Vilém Kmuníček

Také zbývající dva tituly vznikly tak, jak je přinesl čas. Abys věděla, proč uprostřed noci šmátrám po tužce se pokouší podstatně, a přitom stručně vyslovit k takovým námětům, jako je láska nebo smrt. Veršovichry? Veršovánky zase hovoří třeba o politice nebo k tématu Boha.

Je zřejmé, že autorovy básně jsou tím, co dům a život dal, co přišlo a řeklo si o zaznamenání. Nejede o cílevědomou tvorbu s nějakým předem vytčeným účelem, ale o zachycení okamžiku setkání slova s myšlenkou a životním pocitem. To, oč autor usiluje, je vyslovit se jasně a srozumitelně, a přitom v obrazech, jež se díky jazykové formě zaklenují do sebe jako krystal. To není dáno řemeslnou zručností a záleží jen na tom, co bylo nalezeno na životní cestě. Básně k němu přicházejí takto:

Když je třeba něco říci
zatřepu miskou slov
a těžká sama vystoupí na hladinu

V těžišti je tedy osobní výpověď, která klepe na dveře a čeká, kdo jí otevře.

Versovanky

VeršoVánky
Autor: Vilém Kmuníček
Nakladatelství: Tribun EU, s. r. o., Brno
Rok vydání: 2021, brožovaná
Žánr: poezie
Počet stran: 320
Zdroj foto: nakladatelství, archiv
www.eshop.librix.eu/VersoVanky-vybor-z-basni-d718


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Turnová z Plastic People of the Universe: „Mluvit pravdu už se dnes nenosí.“

200rozEva Turnová působila jako baskytaristka ve skupinách DG 307 nebo Půlnoc, od roku 2000 má vlastní hudební projekt s názvem Eturnity a od roku 2001 hraje s kapelou The Plastic People of the Universe. Kromě hudby se v nedávné době začala věnovat i psaní a výt...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Gabriela Vránová a Jaroslav Kepka v Dostojevského Bílých nocích
ImageRadioservis připravil pro milovníky audiopříběhů další skvost z rozhlasového archivu – rozhlasovou adaptaci Dostojevského bílých nocí. Něžný příběh snílka Nikolaje, který marně v Petrohradě hledá spřízněnou duši. ...

Z archivu...


Literatura

Od chcípáčka k ultramaratonu

200litEmotivní knížka o radosti z běhání Christophera McDougalla „Zrozeni k běhu“si získala čtenáře po celém světě, a to nejen u těch, co běh provozují. Stala se i impulsem k napsání dalšího bestselleru „Jez a běhej“ od jednoho účastníka běhu s indiánským kmenem ...

Divadlo

V disco-operním muzikálu Pudl a pudr představí Geisslers fantastické počátky divadla v Čechách

pudl a pudr 200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v neděli 25. září 2022 v Divadle VILA Štvanice pražskou premiéru autorského nově-barokního muzikálu Pudl a pudr. Představení roztančené v rytmu disco-opery je inspirováno pražskými divadelními ...

Film

Myslet filmem je těžké – zvláště když se něco takového úplně vytratilo

Myslet filmem perexPo téměř čtyři měsíce se v Domě U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí konala výstava MYSLET FILMEM. Navštívil jsem ji nedlouho před uzavřením (tento okamžik nastal 18.2.2023) a nestačil se divit.