Zmrzlina bez zmrzlinovače pro kamarádovu dcerku a zdravá čokoláda

Zmrzlina bez zmrzlinovače pro kamarádovu dcerku a zdravá čokoláda

Tisk

Čokoládová zmrzlina.Fotor. Malý o.Kamarádova dcerka, školačka, má ke mně skutečně bezmeznou důvěru. A důvěru dítěte není radno zklamat. Získala jsem ji zřejmě v okamžiku, kdy jsem se nad každou její dětskou otázkou vážně zamyslela a snažila se vážně odpovědět. „Ty se mi nesměješ, to se mi líbí,“ oznámila Barborka. „Víš, mám problém. Nemám zmrzlinovač a chci udělat zmrzlinu. Ty to vyřešíš, i táta říká,” vysypala ze sebe do telefonu.

„A ještě najdi prosím důkaz, že čokoláda je zdravá,” požádala nejistým hláskem. „Dohoda,” zasmála jsem se a poslala jí recept emailem. Se dvěma podmínkami. Přesně dodrží postup a s čokoládou ani zmrzlinou to nepřežene. První podmínku Barborka zvládla druhou jak oznámila: „Neumí posoudit, protože jí a všem zmrzlina mimořádně chutnala."

Čokoládová zmrzlina

Ingredience:

1 l smetany na šlehání, 500 - 700 gramů moučkového cukru, 2 čokolády na vaření

Postup:

1. Ve smetaně, nejprve v malém množství pro dobré rozmíchání, rozmíchám moučkový cukr.
2. Zlehka vmíchám rozpuštěnou čokoládu - rozpouštím na minimu v mikrovlnné troubě. Dá se i nad párou, na sporáku za stálého míchání na minimu, aby nepřihořela.
3. Krém vložím na 1 hodinu do mrazničky.
4. Po 1 hodině jej lehce promíchám.
5. Znovu na hodinu do mrazničky, po hodině promíchat. Opakujem míchání celkem 4krát.
6. A hotovo, zmrzlina připravená.
7. V mrazničce vydrží minimálně několik měsíců.

Zdravá čokoláda?

Čokoláda posiluje srdce, léčí vysoký krevní tlak. Účinek snižuje přidaný cukr, pokud ale zachováte míru, oblíbená lahůdka prospěje. V čokoládě je kakao, plod tropického stromu kakaovníku. Právě v něm jsou flavonoidy, polyfenoly, draslík, vápník, hořčík, železo, sodík, aktioxidanty, kofein, aktivní látky na podporu zdraví. V čokoládě je kakaový prášek a čím je ho více a cukru méně, tím pro zdraví lepší. Čokoláda by ho měla mít alespoň 35 procent, kvalitní je 70 procent. Trh nabízí také 90 procentní, ale ta rozhodně sladká není.

Chcete-li tekuté zdraví na počkání, promíchejte kakaový prášek s vodou. Na studeno, nebo povařte tak jako kakao. Do teplého, ne horkého, přidejte místo cukru raději med – v horkém nápoji by med ztratil některé zdraví prospěšné látky. Kakao s vodou pili Mayové, bylo pro ně „pokrm bohů“. Mléko přidali dobyvatelé Španělé, přibyl i cukr. Kvalitní kakao a čokoláda vedle zdravého srdce udržuje zdravý trávicí systém, mozek, vylepší náladu a na depresi si ani nevzpomenete.

Určitě vás zajímá: Základní zmrzlina je smetana na šlehání a cukr. Chcete-li méně kalorií, vyměňte šlehačku za smetanu na vaření či jakoukoli sladkou smetanu. Přidáte-li rozmixované ovoce podle chuti a sezóny, připravíte ovocnou zmrzlinu. Vanilková? Vmíchejte pravou vanilku, vanilkový či vanilínový cukr. Chuť na citrónovou? Hádáte správně, citrónová šťáva – nejprve ji rozmíchejte nahladko s cukrem, teprve poté se smetanou. Pomleté ořechy zajistí oříškovou, káva kávovou a podobně. Přísady přidejte podle chuti a toho, jakou intenzitu očekáváte. Netrapte se přesnou dávkou, zmrzlina bude chutná vždy – a bezstarostné sladké léto bez pečení a přesného dávkování bonus navíc. Důvěřujte odhadu – je pro vás ten správný.

Čokoládová zmrzlina.Fotor. Malý o.

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 
Banner

Přihlášení



Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Eliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát se herečkou.

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Nejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen tak vydala básnickou sbírku Proudy, novelku Mimo prostor a čas a v roce 2021 již pod nakladatelstvím Albatros Media knihu Tajemství snů a jak ho rozluštit, na jejímž pokračování pracuje. Také má rozepsaných několik románů a jako šéfredaktorka vede internetový magazín Kultura21.cz.

Tapír

  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
  • Tapír 5/2023
    Páté číslo Tapíra je od 6. 9. 2023 v prodeji! Tentokrát se můžete těšit na indiánský speciál plný kresleného i...
  • Tapír 4/2023
    Léto je tady v plné síle a s ním i prázdninové číslo časopisu Tapír. Na dovolenou to pravé čtení pro...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

Tvrdý jak voda je tvrdá politická satira, román, kde se mísí humor a emoce. Univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síly touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo z nás nezná. Román Tvrdý jak voda se odehrává v místech, kde se autor narodil, na Oradelské vrchovině uprostřed Číny. Je jaro roku 1968, zuří kulturní revoluce a hlavní hrdina, Kao Radboj odchází z armády, aby "přenesl plamen nového myšlení na rodnou hroudu".

Čtěte také...

ZLÍN UPROSTŘED SVĚTA. Studenti předvedli skvělé videomappingové práce

videomapping 200Minulý čtvrtek 21. října po čase znovu „ožila“ budova číslo 15, když se stala diváckou kulisou pro projekci studentských videomappingových prací. Společný projekt Fakultry aplikované informatiky UTB a 14|15 BAŤOVA INSTITUTU představil p...

Z archivu...


Literatura

Zubař potěší příznivce pomalejších detektivek

zubar200V nakladatelství Kalibr vyšel první případ detektiva Crosse od Tima Sullivana s názvem Zubař. Obálka slibuje nejlepšího detektivka od Sherlocka Holmese, ale on ani kniha zřejmě nesedne každému.

 

...

Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

Kino-Ikon osloví též českého čtenáře

Kino ikon perexV českém prostředí máme jediný veskrze teoretický filmový časopis, a sice Iluminaci. Tento čtvrtletník zhusta bývá obtížně stravitelný, takže nezasvěcený laik zděšen prchne, sotva se začte do prvních vět, navíc tento časopis je sotva sehn...