Turistický seriál K21: Šťastná země

Turistický seriál K21: Šťastná země

Tisk

200 clanekMilí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!

 

O zajímavém areálu ležícím u Turnova nám více pověděl Erik Černý.

Představte nám v úvodu Šťastnou zemi. Co vše tam návštěvníky čeká? Proč by jej měli naši čtenáři navštívit?

Přírodní zábavní dětský areál Šťastná země nabízí návštěvníkům originální programy, dřevěný hrad, trpasličí vesničku, houpačky, prolézačky, pískové rýžoviště s pravými českými granátky, ohradu s kozami a ovcemi, bylinkovou zahrádku, vyhlídku, vzduchové trampolíny a také Prožitkový geopark. Letos jsme pro vás připravili opět několik novinek, které se vám, jak věříme, budou líbit :-)

Můžete se těšit na vylepšenou vodní klouzačku z vyhlídky, nové lanové prvky a aquazorbing. V údolí pod trampolínami jsme letos nově otevřeli "keltskou vesničku", do jejíž stavby se můžete částečně zapojit i vy (pokud se neštítíte jílu se slámou). V této vesničce si budete moci vyzkoušet některá starodávná řemesla - mletí zrní na kamenném mlýnku, rýžování zlata, výroba ozdob z drátu, misek z jílu, motání provazů, pečení placek ve hliněné peci atd. Návštěvníci se budou moci aktivně zapojit do dostavby příbytku, budou stavět zdi z jílu a slámy.

clanek

Během prázdnin probíhají historické řemeslné dílny, v rámci kterých  si návštěvníci mohou vyrobit nádoby z jílu, ozdoby z drátu, mlet obilí na žernovu a další věci. Kdo a kde se takové dovednosti učil?

Internet nám poskytl veškeré informace a pak to již bylo na zručnosti a kreativitě našich zaměstnanců a brigádníků 

Co vše najdou návštěvníci v Prožitkovém geoparku? Jak je tato naučná trasa dlouhá?

Trasa je cca 500 metrů dlouhá a nachází se ve spodní části areálu Šťastná země (les a pískovcové údolí). Je to dobrodružná, hravá i poučná stezka s interaktivními prvky (16 zastavení), která je naším příspěvkem k rozvoji Geoparku Český ráj. Věříme, že zaujme všechny návštěvníky areálu od hravého dětství až po rozumné stáří.

V čem tkví výjimečnou vašich herních prvků?

Všechny námi vyráběné produkty se vyznačují ručním zpracováním dle přání zákazníka. Při výrobě jsou respektovány přirozené vlastnosti akátového dřeva, zejména jeho křivost. Současný sortiment tvoří několik set námětových položek jako např. houpačky a houpadla, skluzavky, lanovky, herní sestavy, lavičky, altány atd.. Veškeré tyto herní prvky a mobiliář je možné rozvinout do desítek různých variant. Životnost výrobků je, dle péče, i několik desítek let.

Každoročně pořádáte Slavnosti slámy. Sláma zde hraje prim a vyrábíte z ní velké sochy v nadživotních velikostech. Napadá mě otázka, kde vezmete takové množství slámy?

Slámu kupujeme od místních zemědělců. Jedná se každoročně a několik stovek velkých slaměných balíků.

clanek2

Nachází se ve vašem areálu také nějaká zvířata? Pokud ano, jak jsou oblíbená?

V areálu máme dvě místa se zvěří. Jedním je Babiččina bylinková zahrádka, kde žije drůbež a druhým místem je ohrada s kozami a ovcemi. Ta je o něco oblíbenější, jelikož ovce a kozy jsou přítulnější než drůbež a nechají se drbat 

Co nabídka občerstvení? Nabízíte návštěvníkům nějaké speciální pochoutky?

Občerstvení nabízí kromě standardního sortimentu také ledovou tříšť nebo hluboko mraženou kuličkovou zmrzlinu.

A jak je to s prodejem suvenýrů? Co si mohou návštěvníci přivést domů na památku?

V areálu funguje stánek s klasickými suvenýry jako kdekoliv jinde, ale v řemeslné vesničce si návštěvníci mohou vyrazit pamětní minci za Šťastné země, nebo si vyrobit a samozřejmě také odnést domů výrobky vlastnoručně „uplácané“ z jílu nebo „umotat“ ozdoby z drátu.

Jak vás napadlo založit si takový areál a s jakými obtížnostmi jste se museli potýkat?

Vlastník areálu, firma Tomovy parky s.r.o. je výrobcem akátových herních prvků a hřišť, takže Šťastná země je vlastně takovým „zkušebním pilotem“, který si už ale za těch pár let začal „žít vlastním životem“. Obtížností bylo, je a bude zřejmě vždy dost. Příliš velká vedra nebo naopak deštivé počasí. Ani jedno totiž neprospívá návštěvnosti. Atd. atd.

Jak vypadá váš běžný den? Co vše máte na starosti? Kolik personálu pracuje na bezproblémovém chodu celé Šťastné země?

Areál je přírodní, takže každodenní rutinou je sekání trávy. Je to jako na zámořské lodi, začnete ji natírat na jedné straně a když skončíte na druhém konci, můžete začít znova.  S údržbou herních prvků je to podobné, i když obrovskou výhodou je to, že jsou všechny z akátu, což je opravdu velmi odolné dřevo. To jsou ty technické záležitosti. Co se týká zábavy, tak každou sobotu nabízíme návštěvníkům rodinné soutěže o ceny, v červenci pak každodenní provoz řemeslných dílen a během srpna (také každý den) soutěže pro děti.

Kromě stálého personálu (pokladní, údržbáři, uklízečka apod.) najímáme na víkendy ale hlavně na prázdniny desítky brigádníků, kteří zajišťují dílny, soutěže apod.

 Jak je to s financováním? Co pokrývá vstupné?

Areál je komerční zařízení, takže si na sebe prostě musí vydělat.

Musíte také hodně investovat do reklamy? Co děláte pro propagaci?

To, co všichni i ostatní plus se snažíme o tu nejefektivnější reklamu, tj. „spokojený návštěvník“. Každou sezónu připravujeme nějaké novinky, rozšíření areálu apod., aby se naši stálí hosté nenudili a mohli se každý rok těšit na něco nového. 

clanek1

Přichystali jste si nějaké akce na prázdniny? Zde je prostor pro pozvánky a lákání.

Letošní novinkou je vznik Historické řemeslné vesničky, do jejíž stavby se můžete částečně zapojit i vy (pokud se neštítíte jílu se slámou). V této vesničce si můžete vyzkoušet některá starodávná řemesla - mletí zrní na kamenném mlýnku (žernovu), výrobu ozdob z drátu, misek z jílu, pečení placek ve hliněné peci, rýžování zlata atd. Tradiční akcí je srpnový Slamák. Slavnosti slámy jehož hlavním bodem je SLÁMA. Každoročně několik mladých umělců vytvoří kostry a korpusy soch, které poté tzv. obalovači "pokryjí" slámou. V letošním roce jsme se rozhodli pro téma CESTA DO SVĚTA FANTAZIE, takže se můžete těšit na desítky roztodivných tvorů objektů.

Některé ze soch jsou dokonce v "obří" velikosti, proto nezapomeňte na své fotoaparáty.

Těšit se můžete také na SLÁMOVÉ BLUDIŠTĚ, vytvořené ze dvou stovek velkých slámových balíků, tzv. rolád nebo na slaměnou arénu, ve které budou probíhat každodenní zápasy těch z vás, kteří k tomu najdou odvahu :-) Hrad není pouze na "koukání" ale je celý přístupný jak pro děti, tak pro dospělé, takže se vyřádí každý, kdo má zájem a netrpí alergií na slámu.

AKCE

Srpen 3. 8. BORŮVKOBRANÍ
Čekají na vás borůvkové soutěže ale také prodej borůvek, sazenic a borůvkových produktů.

10. 8. ZAHÁJENÍ SLAMÁKU 2013
SLAMĚNÝ HRAD S BLUDIŠTĚM, desítky SLÁMOVÝCH SOCH a samozřejmě slaměné radovánky jsou tu pro vás jako každý rok.

11. 8. AKUSTICKÝ KONCERT SKUPINY KRYŠTOF
Po příjemně stráveném dni ve Šťastné zemi vás jistě potěší od 16.00 hodin koncert skupiny KRYŠTOF.

Kde mohou naši čtenáři najít více informací o Šťastné zemi?

www.stastnazeme.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lubomír Mülller: „Dětství žije ve mně.“

lubomir muller 200Obrázky času Lubomíra Müllera jsou královstvím vzpomínek. Ano, každý snad rád vzpomíná a vybavuje si příjemné chvíle, které prožil. Málokdo se drásá něčím smutným, ošklivým. I věci nepříjemné si přikrášlí, protože pak může jít dál. Do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tip na vánoční dárek: Zabalte knihy do sametu

sametove obaly narodni knihovna papeloteNevíte co dát svým blízkým pod vánoční stromeček? Pokud patří mezi knihomoly, máme pro vás jeden tip. Národní knihovna se spojila se značkou Papelote a vytvořila je...

Z archivu...


Literatura

Naučte se rozpoznávat nejznámější souhvězdí

Najdete souhvezdi 200Najděte souhvězdí snadno a rychle je název nové knihy od Klause M. Schittenhelma, která vyšla v nakladatelství Grada. Na obálce je napsáno, že je ideální pro začátečníky, tak neváhejte a pusťte se do objevování noční oblohy i vy...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

Metoda doktora Téra a profesora Péra, psychiatrie podle E.A.Poea

Poe perexV těchto dnech přichází do kin filmová adaptace povídky „Metoda doktora Téra a profesora Péra“ od slavného hororového klasika Edgara Allana Poea. Film dostal název Podivný experiment a vedle výborného obsazení nabízí napínavý příběh i hrůzostrašnou at...