Kdo si odnesl Cenu Ivony Březinové?

Kdo si odnesl Cenu Ivony Březinové?

Tisk

psani pomaha200V Zrcadlové kapli Klementina se ve středu 21. září 2022 již po čtvrté předávaly Ceny Ivony Březinové pro mladé nadějné spisovatele. Literární soutěž pro děti a mládež měla téma Tajemství školních lavic.

 

 

Cena Ivony Březinové je literární soutěž pro děti a mládež, kterou pořádá Nadační fond Gabrielis a Národní knihovna ČR. Letos se uskutečnil již 4. ročník, jehož téma bylo „Tajemství školních lavic“. V Zrcadlové kapli Klementina bylo 21. září 2022 vyhlášeno celkem 10 vítězných prací v kategorii 10 – 14 let a 10 mladých autorů v kategorii 15 – 18 let. Ocenění předávala oblíbená spisovatelka Ivona Březinová, která je zároveň patronkou soutěže a Nadačního fondu Gabrielis.

O vítězích rozhodovala šestičlenná porota v čele s předsedkyní Markétou Dočekalovou, spisovatelkou a odbornou garantkou soutěže.

psani pomaha1

Vítězové soutěže měli možnost odpolední diskuze se spisovatelkou Ivonou Březinovou a šéfredaktorem nakladatelství Albatros Petrem Eliášem. Probírala se témata jak přistupovat k psaní knih a cesta knihy od autora přes nakladatele až ke čtenáři.

Ocenění v kategorii 10 – 14 let získali:
Pavla Janoušková, Pavlína Krátká, Oto Liebiger, Anna Macková, Beáta Mudráková, Kateřina Murswieková, Zoe Rozwalka, Barbora Volková, Michaela Žabková a Julie Žúborová.

psani pomaha2

Vítězi v kategorii 15 – 18 se stali:
Sofie Bradáčová, Nela Gábrišová, Anna Hurbánková, Lenka Kopečná, Markéta Neubergová, Tereza Paseková, Ivana Slachová, Julie Smíšková, Pavla Stluková a Monika Zemánková.

psani pomaha3

Více informací a sborník vítězných prací v elektronické podobě najdete na: www.psanipomaha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava s vůní dřeva

drevo vystava 200Od kolébky do hrobu provází dřevo člověka od nepaměti. Patřilo mezi první základní materiál, ze kterého se dalo postavit obydlí, vyrobit potřebné věci pro domácnost, pro zemědělství, náboženské účely i hračky pro děti.

...

Literatura

Doreen Virtue, Radleigh Valentine: Tarot andělů strážných

Tarot andelu straznych200Tak prý nejsladší tarotový set na světě! To jsou velká slova, milí autoři! S těmito kartami se podle nich prý budete prý cítit vždy velmi dobře. Tarotový svět vyhlazený do takové sladkosti, že snad nepoznáte strach a bá...

Divadlo

Dějiny násilí. Autobiografický román o znásilnění na prknech Švandova divadla

dejiny nasili 200Dějiny násilí, adaptaci známého autobiografického románu Édouarda Louise, hvězdy francouzské literatury, uvede v české premiéře Švandovo divadlo. Příběh mladíka, který se stal jedné vánoční noci obětí zločinu, režíruje Tomáš Loužný patří...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...