Festival KniŽižkov se letos zaměří na romskou literaturu

Festival KniŽižkov se letos zaměří na romskou literaturu

Tisk

knizizkov200Druhý ročník žižkovského festivalu malých knižních nakladatelů představí v Kulturním centru Vozovna v sobotu 26. března to nejzajímavější z nejnovější literární produkce. Své stánky tu otevřou Knihovna Václava Havla, nakladatelství Cesta domů nebo Baobab. Doprovodný program přinese autorská čtení, výtvarné dílny, besedy i koncert.

 

Již druhým rokem se prostory žižkovského Kulturního centra Vozovna promění ve festival malých knižních nakladatelů. Letos se v sobotu 26. března od 12.00 kromě zavedených nakladatelství, jako je Knihovna Václava Havla, Cesta domů nebo Baobab, na KniŽižkově představí i menší nejen žižkovská vydavatelství jako Jakost, Maraton, Viriditas, PelMel knihy nebo Kher.

Na programu jsou debaty i autorská čtení

Doprovodný program KniŽižkova se zaměří na romskou literaturu. Romská tvorba je na první pohled „jiná“. Zachovává si totiž stále některé prvky orality, které si obvykle s literárním projevem nespojujeme. Besedovat o ní přijdou anglistka a romistka Karolína Ryvolová a romská spisovatelka Stanislava Miková. Dalším diskusním tématem bude také budoucnost festivalů malých knižních nakladatelů. Jak přežívají v konkurenci komerčních nakladatelství? Debatovat přijdou Karolína Voňková z Knihexu a Tereza Horváthová z Baobabu.

Ze své tvorby přijdou na KniŽižkov číst tři české autorky. Spisovatelka Simona Bohatá čerstvě nominovaná na cenu Magnesia Litera za román Klikař Beny z něho přečte ukázky. Dosud nepublikovaný text Rubikova kostka mých mikro a makro dějin představí spisovatelka, překladatelka a novinářka Tereza Semotamová, která byla na Magnesii Literu nominována v roce 2019 za prózu Ve skříni. Z knihy pro děti Nedráždi bráchu bosou nohou bude číst spisovatelka, novinářka a scénáristka Irena Hejdová.

Výtvarné dílny pro malé i velké, festival zakončí koncert

Odpočinout si od literatury mohou malí i velcí návštěvníci KniŽižkova na výtvarných dílnách. Autorka dětských knih a ilustrátorka Dagmar Urbánková připravila pro malé návštěvníky dílnu Cirkus ulice, zatímco dospělí si z festivalu mohou odnést svůj vlastní diář vyrobený pod vedením lektorů z žižkovské knihařské dílny Skoba. O závěr KniŽižkova se v 19.00 postará kapela Ruce naší Dory. Jejím frontmanem je spisovatel, dramatik a hrobník S.d.Ch., dvojnásobný držitel ceny Alfréda Radoka a laureát ceny Ferdinanda Vaňka.

knizizkov

Více informací: https://kcvozovna.cz/5867/knizizkov-festival-malych-nakladatelu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mariana Zacharová: Baví mě práce s publikem, které vám nic neodpustí, a vždycky musíte najít klíč, jak si ho získat

archiv Mariana Zacharová s rodinoumPI když pochází z umělecké rodiny, o herectví neuvažovala. V dětství ji bavil sport a po absolvování VŠE si vyzkoušela různá zaměstnání, nakonec je z ní lektorka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

NAPOLEONSKÉ SLAVNOSTI V ÚSTÍ NAD LABEM

napoleonske slavnosti 200Je tomu již 200 let, co válečné události, které sužovaly Evropu, zasáhly i ústeckou oblast. Ústecké muzeum, než dojde k „velké bitvě“ u Chlumce koncem srpna, připravilo na měsíc červen bohatý program, ...


Literatura

Co když se psaní knihy zvrhne?

finlay-na-zabiti 200Finlay na zabití je bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře. Tato kniha vyšla v nakladatelství HOST a její autorkou je Elle Cosimanová.

...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede v premiéře Deník Anne Frankové

denik perexSlovácké divadlo je od předminulého týdne, kdy byly vyhlášeny Ceny divadelní kritiky, v první desítce nejlepších českých divadel. Do elitní sestavy se ale neprobojovalo jen uváděním ztřeštěných komedií a výpravný...

Film

Done in 60 seconds aneb staň se hvězdným režisérem!

altCo všechno se dá zvládnout za šedesát sekund? Hodně. Skoro všechno. Nebo možná úplně všechno? Co třeba celý film? Nevěříte? Tak to se pak mýlíte, protože: „Jediná minuta vás může dostat na filmový festival v Karlových Varech a toho nejlepšíh...