Podpořte vydání knihy o Ženách z Bohnic

Podpořte vydání knihy o Ženách z Bohnic

Tisk

zeny z bohnic 200Pokud se vydaří kampaň na serveru Pointa, vyjde kniha Ženy z Bohnic inspirovaná skutečnými osudy duševně nemocných žen. Nabídne dvanáct hrdinek a jedno autentické svědectví o psychiatrické péči v Česku.

 

 

Autorka knihy Edna Nováková strávila pět měsíců v léčebně v Bohnicích, kde si prošla elektrošokovou terapií, spolykala tunu léčiv a zažila nekonečno hodin psycho sezení. Kniha Ženy z Bohnic těží z této tristní zkušenosti a líčí příběhy dvanácti žen, jež se také octly za hranou „normálního světa“. Nebere si servítky a ukazuje lehkost i tíži reality za mřížemi nemocnice.

V knize autorka píše třeba o paní Kanárek, která umí létat a trpí nešťastnou láskou ke svému kanárkovi. Nebo o Záchodové lejdy, místní legendě, co v Bohnicích tráví každé Vánoce. I o Pivařce, jež chlastá od svých dvanácti let. A také o Fajnovce, kterou pronásleduje mrtvý otec. A o ní a jejím dobrovolně vyelektrošokovaném mozku. A o dalších ženách, které se brodí všemi myslitelnými i nemyslitelnými sračkami.

Pro koho je kniha určena:

  • Pro ty, kteří fandí literatuře inspirované skutečnými událostmi.
  • Pro ty, kteří si libují v četbě dramatických příběhů a mají rádi nevšední, silné hrdinky.
  • Pro ty, kteří si chtějí přečíst aktuální svědectví o psychiatrické péči v Česku.
  • Pro ty, kteří se nebojí ponořit do temných zákoutí mysli.
  • Pro ty, kteří zvládnou melancholii i cynismus.

Ženy z Bohnic nyní mají kampaň na serveru Pointa – když se peníze vyberou, bude dílo na světě. „Knihu o Bohnicích si zaslouží vydat, neboť nelahodí jen mému autorskému egu, ale dle mého přesvědčeni splňuje i nároky na “angažovanou literaturu”, která otevírá důležitá témata, není jen smyšleným plkáním, ale ukazuje reality a potřebu změny. Kniha nejen otevřeně mluví o duševním onemocnění, ale zároveň střízlivě popisuje dnešní psychiatrii,“ říká Edna Nováková.

zeny z bohnic

Edna Nováková je podle svých slov blázen, magor, psychouš a její život krom elektrošoků v Bohnicích zahrnuje vztahové držkopády, bohémský život v polosquatu nebo těhotenství, které kompletně celé strávila v posteli. Vystudovala na UK v Praze sociální práci a udělala si i výcvik v krizové intervenci. Pracovala mimo jiné jako hajzlbába, manuální otrok v tiskárně, hlídačka dětí, osobní asistentka u dětí se zrakovým či mentálním postižením. Poté zakotvila v něčem, co by obecně nazvala jako „poradenství pro rodiny s problémy“. Momentálně Edna Nováková svou (ne)pozornost věnuje své malé dceři, píše blog a čte.

Knihu můžete podpořit zde: https://pointa.cz/project/ea5dfbd9-a37e-11ea-a5de-001dd8b72061

A více informací najdete tady:
https://www.facebook.com/ZenyzBohnic
https://www.facebook.com/edna.nova.395


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MerelyWild: „Naše hudba je inspirovaná životem a velkými sny“

merely wild200Na festivalu Sunday Music Jam 14. září v pražské Stromovce, se mimo jiné představí skupina MerelyWild. Vévodí jí Veronika Wildová, která nám spolu s kytaristou Martinem odpověděla na několik zvídavých otázek.  

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Praha 6 a Český olympijský výbor si připomínají Olympijské století. Výstavu zahájila Eva Samková

olympijske stoleti 200Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková a další čestní hosté zahájili v Písecké bráně v Praze 6 unikátní výstavu Olympijské století 1920–2020. Výstava sestává z plakátů k jednotlivým olympijským hrám za uplynulých s...

Z archivu...


Literatura

Komu se dá v dnešní době věřit?

komu se da verit 200V nakladatelství Host vyšla nedávno další populárně naučná kniha, tentokrát s názvem Komu se dá věřit a podtitulem Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat. Autorka Rachel Botsmanová v ní předkládá velmi z...

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

27. Dny evropského filmu proběhnou v červnu

def 200Dny evropského filmu (DEF) proběhnou od 16. do 23. června. Jsou tak prvním filmovým festivalem, který se po rozvolnění vládních opatření v našich kinech uskuteční.

...