Lucy Cavendish: Karty mořských panen

Lucy Cavendish: Karty mořských panen

Tisk

Morske panny 200Jaké jsou mořské panny? Uvažovali jste někdy nad tím, jaké jsou, jaký je jejich svět a jakým způsobem mořské panny přemýšlí a cítí? Musím říci, že kniha Karty mořských panen (a přiložených 45 karet) má pouze jednu jedinou nevýhodu. Je příliš malého formátu. Určitě by této knize slušel formát minimálně A5, protože obsahuje i velmi příjemné černobílé ilustrace a text, který si zaslouží větší formát.


Protože s tímhle si budete chtít se vší parádou zalézt do postele pod peřinu. Pro kabelkový formát je takového textu opravdu škoda.


Je tu mnoho naprosto nových, krásně pojatých informací nejen o výkladových kartách, ale i o vodní říši, tajemné, mystické a plné fantazie, která si notuje s ženskou energií. Popravdě jsem chvílemi nevnímala, že čtu knihu o výkladových kartách, ale příběh výpravného dobrodružství do nejhlubších hloubek svého ženství. A nezměrně velké množství informací, které obohatí váš repertoár znalostí a třeba oživí i fantazii pro vaše děti… anebo pro prosté výklady karet.

Morske panny 1


Víte třeba, jaký význam mají ocasy mořských panen?


Podoba ocasu mořské panny nám řekne mnoho o tom, o jaký druh stvoření vlastně jde. Podívejte se pořádně, její ocas vám pomůže hodně pochopit. Nejenom že se dozvíte, s jakou mořskou pannou pracujete, ale i jaký druh energie jste tím k sobě přitáhli. Podívejte se na její ocas – končí jedním nebo dvěma ocasy? Je šupinatý? A jakou má barvu? Vypadá silně nebo pružně? To všechno vám něco napoví o charakteru této mořské panny.“


Anebo že jeden z druhů mořských panen se jmenuje „meluzíny“?


Tyto mocné bytosti pocházejí ze sladkovodních jezer, řek a rybníků v Evropě a jsou schopny měnit podobu. Mohou se vyskytovat v podobě lidské ženy, dvouocasé mořské panny nebo vodního draka. Vyžadují respekt a soukromí a jsou spojovány také s ostrovem Avalon. Jsou schopné pomáhat lidem při stavbách. Pomáhaly svých lidským milencům a manželům postavit přes noc zámky. Říká se o nich, že ve svých ústech mají zlatý klíč, který odemyká dveře ke všem tajemstvím.


Překvapilo mne rozsáhlé povídání o mořských pannách a o karetním zpracování obecně. Více než čtyřicet stran je věnováno velmi strhujícímu čtení, které můžete brát hluboce duchovně, ale také jako příjemné povídání o éterických vodních bytostech. Dalších více než sto padesát stran je věnováno přímo významům jednotlivých karet. Zpracování je oproti jiným typům podobných karet úžasně rozsáhlé, podrobné, poetické. Význam karty, náhled do obrázku, význam obrácené karty i její role ve výkladu. Autorka vše pojala velmi pečlivě.

 

Morske panny 2
Pohádkové ilustrace podpoří rozjímání


Obrázky jsou pěkné, hnidopich by asi řekl, že v nich někdy chybí naprostá autentičnost, ale právě to dodává kartám prostor pro vlastní fantazii. A popravdě pro mne jsou toto karty, které nemluví obrazy, ale stručnými popisky, které na sobě mají. Spíše vnímám a spojuji si význam slov. Obrázky mne u této sady nechaly chladnou.
O to více mne ale zaujala kniha, texty a významy.


Velice příjemné rozjímání s neobvyklým tématem.  Zavání pohádkami a starodávnými mýty a probouzí nádherné pocity…


Originál: Oracle of the Mermaids
Přeložila: Jitka Ondryášová
Vydalo: Blue Angel Publishing, 2013
České vydání: Karty mořských panen
Vydalo: Synergie Publishing SE, 2014
Vydání: první
Hodnocení: 80 %
www.synergiepublishing.com 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Pospíšilová - Je osvobozující nebrat se tak vážně

scen 200Scenáristka bydlící 1 419 km od Londýna, milující jídlo a staré filmy. Spoluautorka právě vycházející knihy Nervy v čokoládě zná možná recept na štěstí a umí hledat na Wikipedii. Zkrátka opravdový tale...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zkrášlete si dům kokedamami

kokedama 200Nakladatelství Metafora přineslo na český knižní trh první knihu věnovanou kokedamám s podtitulem Japonské umění pěstování rostlin bez květináčů. Nechte se inspirovat!

...

Z archivu...


Literatura

Arcikuplířka

DEKAMERON 200Arcikuplířka je přezdívka jedné z nejslavnějších knih všech dob – Dekameronu. Současníci Dekameronu prý kvůli frivolnímu obsahu přezdívali Kníže Galeotto; ten se proslavil jako prostředník lásky mezi Lancelotem a královnou Ginevrou v legendě o...

Divadlo

Nadčasový příběh o velké lásce a velké nenávisti

Devet krizu200Muzikál Devět křížů napsaný speciálně pro brněnské divadlo vypráví starou moravskou legendu o ukrutném činu, který se podle kronik odehrál kolem roku 1540 v malé vísce nedaleko Velké Bíteše. Statkář z Hlubokého při své cestě z Bíteše z trhu dom...

Film

Stuck in love; utopeno v lásce?

love perexToto americké drama-komedie člení spisovatelskou kariéru, své hlavní téma, do několika vývojových etap. Počínaje generačním přenosem psacích chromozomů odrazem ve svých potomcích, pokračující  domnělou ztrátou inspirace, kdy diváka zasvěcuje do vlas...