Píča Hovna Hitler Praha

Píča Hovna Hitler Praha

Tisk

Palan 200Může se láska ohnout a políbit si prdel? Lukáš Palán je na české scéně takřka neznámé jméno. Vloni vydal básnickou sbírku s „lehce“ obscénním názvem Píča Hovna Hitler Praha. Na první pohled provokativní dílo, které vzbuzuje kontroverzní pocity.

 

Na jednu stranu oplzlé, ale s hlubším a vyzrálým podtextem zaměřeným na mezilidské vztahy. Pod hrubou vrstvou se skrývají velmi promyšlené a nápadité básně. Mísí se zde absurdita se sociálními komentáři, avšak bez zbytečného moralizování. Sbírka je koncipována do dvou částí (Problémy a Autonehody bez aut). Tematicky se opírá o všední záležitosti každého z nás: chlast, soulož, práce, obezita, nefunkční mezilidské vztahy apod. Básně prokvétají černým humorem, deziluzí a cynismem. Avšak spíše naoko, než že by byl autor upřímně znechucen a zděšen stavem světa.


Palán je autorem několika povídek: Adenin, Chodec, Němci nebo 30. Ovšem Píča Hovna Hitler Praha je na půdě poezie autorovou prvotinou. Tak uvidíme, čím nás překvapí dále.


„Psát description k vlastní tvorbě je jako honit u zrcadla. Vlastně ještě horší, protože u honění nemusíte psát. Teda aspoň já při tom nepíšu.“ 

Palan

Pro ilustraci přikládáme několik názorných ukázek. Tedy ne masturbačních technik, ale Palánových básní:

Problémy pražské

Ruce se tyčí na konci těl,
v kolotoči jizev a gest se
máchají
jako dva lachtani
mrzáci.

Odpor krve je příčně násoben
desítkami hoven na ulicích.
Psi nikdy za nic nemůžou,
všimněte si,
jak klopí oči,
loví si ocas,
koušou si nehty,
telefonují.

Mimochodem, kromě Hoven,
támhle je Muzeum, támhle ten Most,
nad ním ten Hrad.

Problémy slepců
například
NA TOMTO MÍSTĚ ŽÁDNÉ BÁSNĚ NEJSOU

Problémy identické / souložitelné

Koupili jsme stáj
a nalámali do ní tvrdý
chléb.
Pořád si pamatuji tu lucernu
čvachtající letecké tango
s můrami nás dvou.

Večery praskaly tmou,
tíhou a tekutinami,
které lze označit jako
FLUIDUM SVINĚ.

Dopadlo to kataklyzmatem,
kobylkami a zemětřesením
a velkým mohutným
výskytem jogurtové barvy.

Když si myje vlasy,
řeky ožívají
identity umírají.

Náš problém je veskrze
technicko-apokalyptického
rázu.

Hypoteticky mu říkáme
Ludovík.

 


Píča Hovna Hitler Praha
Autor: Lukáš Pallán
Žánr: Česká poezie
Nakladatelství: Petr Štengl
Datum vydání: 2014
Počet stran: 76    
Hodnicení: 70 %    
                                        
http://www.petrstengl.cz/knihy/detail/36


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Holešovice Fashion Market po deváté – proč být fádní, když lze být šik?

fash 200Oblečení, tašky, šperky, doplňky, workshopy, módní přehlídky, hudba a mnoho dalšího. To vše a nejen to byl devátý ročník tradičního Holešovice Fashion Marketu, který se konal v pátek 26. a v sobotu 27. září v pražské Holešovické ...

Z archivu...


Literatura

Padělatel Adolfo Kaminsky nabízí příběh neuvěřitelné odvahy

kaminsky 200Nakladatelství Metafora nedávno vydalo pravdivý příběh muže, který zachránil stovky lidí před mučením, deportací a smrtí díky tomu, že se živil jako padělatel. Byl to Adolf Kaminsky a jeho dcera, která jej přiměla zveřejnit jeho životní misi.

Divadlo

Vzhůru do šapitó! To nejlepší z nového cirkusu a pantomimy na Dramoxu

Walls & HandbagsDivadlo, akrobacie a tanec. Novému cirkusu propadá stále více diváků. Na Dramoxu si užijete hned několik fascinujících představení z Česka i zahraničí, v nichž můžete sledovat neuvěřitelné výkony akrobatů.

...

Film

Zahajovací večer Severského filmového podzimu

sfp 200Severský filmový klub zahájil ve čtvrtek 9. listopadu v kině Lucerna další ročník festivalu Severský filmový podzim. Jeho cílem je přiblížit divákům severskou filmovou tvorbu a vybrat to nejlepší co se v poslední době urodilo. Filmy se promítají v originálním znění s českými ...