Masaryk – o nezlomném boji za ideály

Masaryk – o nezlomném boji za ideály

Tisk

masaryk-film-perexNa plátna českých kin vstupuje dojemný příběh, který se věnuje osudu velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí Jana Masaryka. Dějová linie se opírá o diplomatickou kariéru a napínavý životní osud bohéma s duševní chorobou. V nechtěné roli bojuje za své ideály a češství. Jan, s tak trochu pankáčským vystupováním, se nachází v pozici proti zákeřné taktice agresora. Nemůže vyhrát, ale pokusí se o to.

 

Příběh se odehrává v době těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech, kdy vrcholí Masarykova (Karel Roden) diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Vedle historických událostí snímek vyobrazuje Masarykův osobní život. Život charismatického, ale zároveň duševně nemocného sebedestruktivního muže, se sklonem k  drogám.

Při příležitosti uvedení filmu vychází kniha Jan Masaryk – pravdivý příběh, jejímž autorem je historik Pavel Kosatík a Michal Kolář.


„Nevycházel jsem z úžasu, když jsem viděl, kolik toho Masaryk dokázal vypít za jediný večer nebo kolik večerů po sobě, aniž si pokazil svůj elegantní vzhled anebo aniž se mu zkalil normálně jasný, pronikavý pohled jeho očí,“ vzpomínal později John O. Crane. (z knihy Jan Masaryk – pravdivý příběh)


Pravdou je, že snímek začíná poněkud rozvlekle a v tomto duchu, což ne všichni diváci očekávají – šňupání kokainu, divoké večírky, sex. O Masarykově jediné a oficiální manželce Frances Crane-Leatherbeetové není ve filmu ani zmínka, ale za to se zde objevuje famme fatale: spisovatelka Marcie Davenportová. A během prvních minut jistě upoutá vášnivý sex s Evou Herzigovou.

Co to je češství. Co to je hrdinství? Co to je politik a jaké má úkoly?
Prostřednictvím rozhovorů s německým psychiatrem dr. Steinem, který vede sanatorium v New Jersey, se vracíme do doby politických šarvátek, které postupoval československý idealista ve svém marném boji. Postava Jana Masaryka má v sobě neustále vnitřní konflikt. Nebyl člověkem, který se hodil do politiky. Tížilo ho, že se po něm chtějí velké věci, a přitom to byl velmi křehký člověk, který by se stal raději umělcem. Dostal mimořádně těžký úkol, aniž by o něj nějak stál. V rozhovorech s dr. Steinem na klinice se přiznává k tomu, že jeho zesnulý bratr by se rolí popasoval mnohem lépe. Ale bohužel, neměl na výběr.


Film působí po herecké stránce velmi profesionálně. Jen je škoda kratších dialogů mezi Masarykem a Edvardem Benešem (Oldřich Kaiser). A na rozdíl od boxerských zápasů a šňupání lajn, by si postava prezidenta Beneše zasloužila více prostoru. Na druhou stranu je potěšující, že film není celý česky, ale dodržuje jazykovou logiku. Tedy scény, které se odehrávají v Londýně nebo v New Jersey jsou v angličtině.
 
Dále oceňuji, že se scénáristi se oprostili od otázky Masarykovy nevyjasněné smrti a s tím souvisejícími konspiračními teoriemi. Snímek se týká jen určité epizody Masarykova bytí a nesnaží se o zachycení celého životopisu, což by působilo překombinovaně a hekticky.


Film Masaryk byl uveden v hlavním programu Berlinale 2017 (sekce Berlinale Special). Získal 14 nominací na výroční ceny ČFTA Český lev 2016. Zároveň je třetím celovečerním filmem Julia Ševčíka. Jeho předchozí snímky Restart (2005) a Normal (2009) byly uvedeny na řadě mezinárodních festivalů. Film Normal získal Cenu za nejlepší režii na MFF v Šanghaji v roce 2009.


Zajímá vás, která je nejkurióznější rekvizita z celého filmu?
Vany s plachtami v blázinci, které se musely nechat ušít.

masaryk-film-plakat 0

Masaryk                                                  
Premiéra:  9. 3. 2017
Produkce: Česká republika, Slovensko
Žánr: historické drama
Stopáž: 113 min
Produkce: InFilm Praha a Rudolf Biermann
Režie: Julius Ševčík
Scénář: Petr Kolečko, Alex Konigsmark, Julius Ševčík
Kamera: Martin Štrba
Hudba: Michal Lorenc a Kryštof Marek
Hrají: Karel Roden, Oldřich Kaiser, Arly Jover, Hanns Zischler, Eva Herzigová, Jiří Vyorálek a další
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: Vždy jsem zpíval víc s holkama

savkaMaybe perexTomáš Savka navazuje na sérii tématických koncertů a tak ve středu 28. května navodí v Divadle v Rytířské pravou májovou atmosféru pomocí živé hudby a zamilovaných swingových melodií. V s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

HZ perexMožná máte knihy známé dvojice „Zikmund a Hanzelka“ do poslední přečtené. Možná je odmala vídáváte v knihovně, ale ještě jste se do nich nezačetli a jen tak vzdáleně tušíte, o co v nich kráčí. Třeba vás k objevování díla H+Z nakopne fil...


Literatura

Ráj oceněný Nobelovou cenou je prozkoumáváním počátků kolonialismu z minoritních pozic

RájRáj je román od nobelisty Abdulrazaka Gurnaha, jenž nám popisuje subsaharskou Afriku 20. století – události napovídají, že jde o dobu kolem 1. světové války – dobu kolonialismu, novodobého otroctví, ale také krásných setkání, kouzelné divočiny a střetáv...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

9. ročník středoevropského festivalu 3KinoFest již za necelý měsíc

3Kinofest perexCentrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie. Slavnostní odhalení nově objeveného obrazu Tamary Lempické se také odehraje ve světové premiéře. Secesní pasáž ve Vo...