Půlstoletí Obrazárny Pražského hradu

Půlstoletí Obrazárny Pražského hradu

Tisk


Obrazrna20015. ledna 2015 oslavila Obrazárna Pražského hradu 50 let od svého otevření. Stálá expozice v obrazárně představuje výběr nejkvalitnějších uměleckých děl ze sbírek Pražského hradu. Obrazárna je nejstarší kontinuálně existující sbírkou obrazů v našich zemích. V jejích osudech se odrážejí události střední Evropy od 16. století do současnosti; nejkvalitnějším dílům ze zachráněného historického souboru se teprve v polovině dvacátého století dostalo zasloužené pozornosti a sály obrazárny se otevřely veřejnosti.  Jsou zde vystavena díla starých mistrů německé, italské a nizozemské renesance i manýrismu, obrazy středoevropského a holandského baroka. Vznikla původně jako galerie císaře Rudolfa II. na konci 16. století. Těžištěm sbírek, které jen z části pochází veliké sbírky umění císaře, jsou dnes obrazy pocházející z období 15. – 18. století.

 

 

 

Rudolf II. nebyl sice umělec, ale měl v umění zálibu. Na jeho dvoře působilo  mnoho malířů;  trvale tu působili Hans von Aachen, Bartoloměj Spranger, Dětřich Raffensteiner, Joseph Heintz z Švýcarska, Pieter Stevens. Giuseppe Arcimboldo, Roelant Savery, Hans Vredeman de Vries, Matthäus Gundelach, Jeremiáš Günther, Daniel Fröschl a další.

V roce 1585 byly sbírky natolik rozsáhlé, že pro ně nechal císař vystavět samostatné prostory. Kolem roku 1600 obsahovala sbírka 1300 obrazů a tisíce dalších uměleckých předmětů. Po smri Rudolfa byly sbírky  zapečetěny. V roce 1612 byl proveden odhad ceny sbírek - 17 milionů zlatých. V roce 1648 sbírky vyrabovala švédská vojska a ze sbírky Rudolfa II. nezbylo téměř nic.

Obrazna3

 

Za panování císařovny Marie Terezie byl do Prahy povolán architekt Nicolo Pacassi, aby Pražský hrad přestavěl do barokní podoby. Zrušil obrazárnu a část obrazů nechal odvést do Vídně. 

V reakci na postupnou likvidaci sbírek byla založena několika českými aristokraty a vzdělanci roku 1796 Společnost vlasteneckých přátel umění v Praze. Roku 1797 se hrabě František Šternberk obrátil s žádostí na vídeňský dvůr i hradního správce a zapůjčení pláten pro Obrazárnu Společnosti. Bylo mu vyhověno a obrazy z depozit Pražského hradu a z bytu císařských úředníků na dlouhý čas získal.

Obrazrna1

 

Po roce 1918 Pražský hrad převzal nový vlastník, Československá republika. Byla zřízena Kancelář prezidenta republiky a několik odborných komisí k posouzení uměleckých sbírek. Komise  doporučila obrazy restaurovat, vyvěsit na reprezentativních místech a některé předat galerii v Rudolfinu, kde byla obrazárna Společnosti - základ Národní galerie. V roce 1930 byl z Masarykova fondu zahájen nákup obrazů pro hrad. V letech okupace byly některé obrazy uloženy v Lánech, jiné na Hradu zůstaly. Po skončení druhé světové války bylo započato s prvními inventarizacemi uměleckých sbírek Pražského hradu.

Obrazrna4

 

V letech 1960 a 1961probíhalo na hradu množství stavebních prací. Národní kulturní komise nechala řadu obrazů převést do Národní galerie a Umělecko-průmyslového muzea. V roce 1961 byly obrazy předány orgánům státní památkové péče a uskladněny v depozitáři zámku Opočno. Během přestavby hradu byla provedena restaurace obrazů, které se později měly na Hrad vrátit. Nová Obrazárna Pražského hradu byla vybudována v letech 1963 – 1965. Správa Pražského hradu dokončila v roce 1998 úpravy výstavních prostor a nově upravená Obrazárna se otevřela veřejnosti. Mezi největší skvosty ve sbírkách patří obrazy Tiziana, Aachena, Rubense, Veronese, Bassana, Brandla, Kupeckého a mnoha dalších umělců.  

Obrazrna5

 

Expozice se nachází na 2. nádvoří Pražského hradu a je otevřena denně včetně pondělí.

podle podkladů Obrazárny Pražského hradu

Kontakt: www.obrazarna-hradu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na vánoční téma s Irenou Novákovou Kafkovou: Vánoce rovná se láska

Kafka perex„Život miluje lidi, kteří milují život,“ napsal v jedné své knize Vladimír Kafka. Jeho žena Irena připravila k vydání souhrn toho nejlepšího z jeho moudrosti, se kterou se narodil i před více než rokem odešel. Moudrá žena, která moudrost svého...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kultura ve veřejném prostoru města aneb Výloha je vizitkou obchodu

Pěkné výlohy prodávají zboží, výloha je vizitkou obchodu. Na tuto pravdu přišlo již mnoho prodejců, a proto využívají služeb profesionálních aranžérů. Jedná se o kreativní práci, neboť aranžér nemůže do výlohy naskládat zboží jen tak bezmyšlenkovitě.

...

Z archivu...


Literatura

Fascinující dokument o pátrání po sériovém vrahovi, které trvalo desítky let

Zmizim ve tme perexNovinářka Michelle McNamara byla posedlá dosud nevyřešenými zločiny. Uměla psát, uměla si dávat věci do souvislostí, byla metodická, umanutá, trpělivá a dokázala přesvědčit policisty, že jim může být prospěšná. Netoužila po slá...

Divadlo

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...

Film

Ghostface znovu na scéně: tentokrát v New Yorku

Vriskot200Ikonická maska se vrací už pošesté. Poté, co Samantha, Tara a dvojčata Chad a Mindy přežily řádění tajemného vraha v městečku Woodsboro, se ve snaze zapomenout na tyto tragické události všichni čtyři přestěhují do New Yorku. Nebude to ale trvat dlouho ...