Knižní hold statečným rodičům od inkubátoru

Knižní hold statečným rodičům od inkubátoru

Tisk

kojiciPorodila jsem předčasně. Dvakrát. Naše první dcera zemřela. Když se narodila ta druhá a já zjistila, že je naživu, byla jsem nejšťastnější máma na světě. Byla jsem naivní a vůbec netušila, co předčasný porod obnáší. Kdybych věděla, co všechno nás čeká, možná si rajského plynu nasaji trochu víc. Aby mi vydržel alespoň na těch pět měsíců, co v nemocnici strávíme.


Reflexy nefungují

Když se narodí miminko, počítá se s tím, že ženě jako lidské samičce naskočí všechny reflexy samy od sebe. Celý proces údajně probíhá na prastaré intuitivní bázi někde z hloubi savčího mozku a nad ničím nemusíme moc přemýšlet. Nevím, jak je to u normálního porodu bez komplikací a v termínu. U toho předčasného to tak rozhodně nefunguje. Absolutně jsem netušila, čí jsem a co mám dělat. Svoje dítě jsem měla v plastové bedně, která mu na rozdíl od mé dělohy nahrazovala veškeré životní funkce. Dýchání, výživu, teplo a relativní bezpečí. Jen v té mateřské lásce jsem vyhrávala na body, ale ta se přes plexisklo předává dost blbě.

Kojící Spock


Bolest a mód přežití

Pro moji dceru představovalo následující období v inkubátoru slzavé údolí, kterým musí chtě nechtě projít, chce-li někdy v daleké budoucnosti žít jako normální člověk. Kolik utrpení si extrémně malý človíček musí prožít, jsme si po pár dnech raději přestali představovat. Jinak bychom zešíleli. Do jejího nedovyvinutého tělíčka byly zavedené kanyly. Do krku jí vedlo často hned několik trubiček a ta neustálá manipulace v době, kdy si měla ještě bezstarostně plavat v plodové vodě?

Pro nás rodiče to pak znamenalo přepnout se do módu přežití. Vypínáme veškeré funkce, které nám bezprostředně nepomáhají zůstat naživu do dalšího dne a soustředíme se jen na čidla hladu, žízně a senzory přímého ohrožení, aby nás při cestě do nemocnice nepřejel autobus. Čidla únavy nám byla k ničemu. Ono to ani jinak nejde, když musíte i v noci co tři hodiny odsávat mateřské mléko. Stranou šly i veškeré emoce a prožitky. Jen při drobných úspěších jsme k sobě pustili trochu té mírné radosti (ona má už 700 gramů!!!). Ne zase moc. Euforie se může snadno změnit v těžkou melancholii . A pro tu v tomhle zápřahu není místo.


Skutečný příběh z inkubátoru

Přežili jsme. My i naše dcera. Z těžkého začátku si odnesla "jen" sluchovou vadu. Za celou dobu, co byla v inkubátoru jsem se setkala se dvěma reakcemi okolí. Zděšením, nebo nepochopením. Příliš nepomáhá ani jedno. Proto jsem svou zkušenost sepsala do knížky Kojící Spock. Vím, jak podpůrné je vědomí, že v tom nejste sami. Svým příběhem bych zároveň chtěla vzdát hold rodičům, kteří se ocitli v podobné situaci. Jestli jako rodiče od inkubátoru máme něco společného, pak sílu, se kterou jsme schopni vydržet víc, než bychom si dříve mysleli, a až iracionální víru, že to všechno má nějaký smysl a možná to někdy přece jen bude dobrý.

Kojící Spock


Klára Svobodová, spisovatelka a autorka blogu Spocklidem, právě teď pořádá sbírku na svou druhou knihu Kojící Spock: skutečný příběh z inkubátoru. V ní chce podpořit všechny statečné rodiče předčasně narozených dětí, že jejich příběh může mít přes všechny těžkosti šťastný konec. Zapojit se můžete i vy na tomto odkazu:
https://www.hithit.com/cs/project/12626/kojici-spock-dopecte-skutecny-pribeh-z-inkubatoru/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Koncerty v Brně, Praze a Mnichově Hradišti chystám sám a vymazluji k obrazu svému.“

tomas vanek200Zpěvák a herec Tomáš Vaněk se v prosinci vypraví se svými vánočními koncerty do tří měst a my jsme jej u této příležitosti vyzpovídali a zjistili, na co se jejich návštěvníci mohou těšit.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Antikvariáty mezi námi

berni rulaZaplavují-li nás přebytečné knihy (mapy, plakáty, fotografie…), zpravidla se jich snažíme zbavit. Pokud je nechtějí ani příbuzní, ani kamarádi - a pokud je nám líto vyhodit je do popelnice, naději skýtají ještě antikvari...


Literatura

Deset andělských témat pro každý den

deset-poselstvi-vasich-andelu 200Někdy má lidská duše potřebu naděje…. Víru v pohlazení. A vědomí, že sami sobě můžeme být tím nejlepším rádcem, protože sami sebe nejlépe známe. Tato kniha je malou studnicí moudrosti, kterou v sobě má každý. A říkejme té moudro...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Kina otevře charismatický Viggo Mortensen, vítěz Berlinale a francouzský humor

aerofilms Jeste mame cas 200Společnost Aerofilms uvede hned v prvním týdnu po znovuotevření kin režijní debut hvězdného Vigga Mortensena Ještě máme čas. Na velká plátna se také dostane vizuálně strhující film Služebníci, vítěz hlavní soutě...