Blátivý masakr na rallycrossu v Sosnové

Blátivý masakr na rallycrossu v Sosnové

Tisk

Rally perexO uplynulém víkendu se na Global Assistance Racing Areně uskutečnil závěrečný podnik Rallycross Challenge Europe, mezinárodního mistrovství České republiky a v neposlední řadě závod historiků.



Sosnovský závod provázelo nepříliš povedné počasí. Po sobotních slunečných trénincích, přišla na řadu propršená závodní neděle. Tím pádem byl vyhlášen mokrý závod a to usnadnilo všem závodníkům volbu pneumatik. Na start sosnovského závodu se postavila také sedmnáctka pilotů divácky velmi oblíbených kartcrossů, kteří jsou na těžké podmínky zvyklí z autocrossu. Tyto malé buginy nejlépe ovládl domácí pilot Tomáš Gomzjakov. Na "bednu" se dokázali probojovat ještě Jakub Mrvka a Michal Benda.

Rally 1

Velmi pěkná startovní listina byla ve třídě historiků. Mezi všemi třídami, ale také ve třídě 4x4, dokázal vyhrát Luboš Kužel na silném Audi Quattro. Ve slabší třídě historiků do 1600ccm zvítězil Václav Veverka na Peugeotu 106. Silnější vozy nad 1600ccm ovládl Jan Kubík s Golfem.

Ve třídě SuperNationals si další titul mohl připsat Roman Častoral a proto dal přednost této třídě před skupinou Touring Cars. Sosnovský blátivý závod vyhrál, možná pro někoho překvapivě, rakouský pilot Thomas Strobl na Citroenu Saxo. Druhý byl, a tudíž další titul do své bohaté sbírky si mohl připsat Roman Častoral, který tradičně pilotoval Opel Astra OPC. Jako třetí zakončil blátivý závod převážně autocrossař Jan Ratajský se Škodou Felicií 1600.

Fotogalerie

Jelikož se na start divize Touring Cars nepostavil Roman Častoral, skoro nic nebránilo v cestě k získání titulu Josi Sterkensovi z Belgie. Třída Touring Cars je vypsána pouze pro vozy s pohonem zadní nápravy a Sterkens v této třídě bojuje s Volvem C30. Druhý skončil v Sosnové Rakušan Helmut Röessl na Škodě Fabia. Třetí skončil Marco Wittkovski, který ve finále obkroužil pouze jeden okruh. Velké starosti a časovou prodlevu přidělal pořadatelům Ivo Van Den Brant, kterému vytekl z motoru olej a pořadatelé za pomoci hasičů museli upravit dráhu.

Rally 2

Jedno z nejzajímavějších vyvrcholení přineslo finále divize Super1600. Tyto vozy s poháněnou přední nápravou přivedly fanoušky do varu. O vítězství si to rozdali bratři Šustové. Větší štěstí měl mladší Josef, který na starší Fabii dokázal svého staršího bratra Stanislava porazit o 1 vteřinu. Třetí v divizi Super1600 skončil Artis Baumanis s Peugeotem 206. Celkový titul v této třídě vybojoval Sven Seeliger z Německa na Fordu Fiesta S1600, kterému k titulu stačilo i páté místo na zabláceném závodu v Sosnové.

Rally 3

Nejvíce oblíbenou divizí je, bezesporu, divize SuperCars. Tato monstra dosahují výkonu až 550 koní a na Sosnovou se sjelo celkem 14 těchto speciálů. O titul mohli zabojovat ještě dva piloti. Konkrétně Bernd Schomaker a Oleg Grishin. Oběma se v těžkém závodě příliš nedařilo a Grishin se nedokázal dostat do A finále. Tudíž mohl v poklidu pojmout hlavní finále Bernd Schomaker a dojet si pro titul ve třídě SuperCars. Nejlépe si s nástrahami uklouzané trati poradil Rus Roman Stepanenko s velmi výkoným Citroenem C4. Druhý skončil litevský pilot Agris Brediks na Mitsubishi Lancer evo. Na stupně vítězů se dokázal protlačit ještě Slovák Juraj Baláž s Mitsubishi Lancer evo IX. Ve finále se moc nedařilo Pavlu Koutnému, který musel odstoupit.

Takový byl finálový závod rallycrossu v Sosnové. Přinesl mnoho zvratů a jen ti nejlepší si dokázali s náročnou tratí poradit.

Rallycross Challenge Europe
Global Assistance Racing Aréna v Sosnové, 13. a 14.září 2014

www.autodrom.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Air Guitar je podivná disciplína, jako vytržená z filmů Monty Pythonů“

air guitar logoŽe jste ještě neslyšeli o Air Guitar World Championships čili Šampionátu ve hře na imaginární kytaru? Tak to je chyba, protože Česká republika každoročně mívá několik želízek v ohni. V tomto článku si tento fenomén představím...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Další záhady světa – příjemná povinnost pro milovníky záhad

zahady kruhy 200Prima ZOOM nabídne milovníkům nadpřirozena celkem 26 dílů pořadu Další záhady světa s klasikem science fiction a specialistou na nevysvětlitelné jevy Sirem Arthurem Charlesem Clarkem.  Díly budou vysílá...

Z archivu...


Literatura

Poselství megalitů řeší tajemství známých kolosů

megality perexPrastaré stavby z obrovských monolitických kamenů se nacházejí na mnoha místech po celém světě a jsou proslulé svou tajemnou energií. Jejich existence vzbuzuje řadu konspirací poukoušející se vysvětlit nejen účel těchto konstrukcí, ale ta...

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

13.ročník festivalu krátkého filmu: snímky (ne)jen pro náročné diváky

sff perexLetos proběhl v pražských kinech Světozor a Pilotů ve dnech 17.-21.1. 2018 v pořadí již  13. ročník festivalu krátkých filmů, který nabídl to nej pro filmové fajnšmekry z řad české i mezinárodní tvorby.

...