Daliborovy knižní tipy na březen

Daliborovy knižní tipy na březen

Tisk

Pratchett PatyElefant audio previewJaro na krku, dny se prodlužují, noci krátí... Co třeba využít nově nabytého denního světla ke čtení a poslechu? Opět jsou tu Daliborovy knižní tipy. Co tentokrát doporučuje?


Philip Fracassi  Sirotčinec v údolí

Novinka z přelomu února a března 2024 z produkce letos osmiletého nakladatelství Gnóm! se vrací ke kořenům amerického hororu. Dech beroucí a doslova mrazivý příběh z Pensylvánie na počátku dvacátého století si bere za téma zlo v jeho nejdémoničtější podobě. Bojíte-li se rádi, pak není o čem přemýšlet – Sirotčinec v údolí směle konkuruje i těm nejstrašidelnějším výtvorům Stephena Kinga, stejně jako Edgara Allana Poea.

Fracassi SirotcinecVUdoli

Terry Pratchett – Pátý elefant (audio)
Představovat Terryho Pratchetta mi přijde naprosto zbytečné, ale pro ten nepravděpodobný případ, že s literaturou teprve začínáte, tady je pár informací: tvůrce (nejenom) světa, který nesou na zádech čtyři sloni stojící na krunýři vesmírem plující želvy A'Tuin, získal za svůj přínos tomu našemu světu dokonce Řád britského impéria a s ním související titul Sir. Pátý elefant je dvacátým čtvrtým titulem zeměplošské série. V jeho zvukové podobě naprosto bezkonkurečně načtené Janem Zadražilem ho představilo vydavatelství OneHotBook v polovině února 2024. Spolu s Dobrými znameními je to již dvanáctá audiokniha Terryho Pratchetta, kterou u OneHotBook vytvořili. Milovníci inteligentního humoru a nadsázky nemají nad čím váhat.

Pratchett PatyElefant audio preview

Bernhard Moestl – Tajné umění nindžů
Dnešní třetí tip míří na trochu jinou notu než všechny dosavadní. Nakladatelství Beta Dobrovský nabídlo v únoru 2024 českým čtenářům titul, který může posloužit jako atypický průvodce nástrahami každodenního profesního i společenského života. Svého druhu motivační návod na život si za vzor bere myšlenky mistrů východních bojových umění, které ale autor aplikuje na naši současnost a západní pojetí civilizace. Nevtíravé seznámení s filozofií přežití nejen ve fyzickém, ale hlavně mentálním střetu s nebezpečím, může být přesně tím, co vám doslova změní život. Tajné umění nindžů je teď odhaleno každému, kdo o ně stojí.

Moestl TajneUceniNinju preview

Arkadij a Boris Strugačtí – Útěky z pekla
V únorových tipech jsem nabízel nový překlad necenzurované verze titulu Dravé věci naší doby. Nakladatelství Triton přidalo v únoru 2024 další příspěvek ve stejném projektu: sbírku Útěky z pekla. Dvě novely a dvě povídky spojuje myšlenka prospektorství – zkoumání nových planet a jejich civilizací. Všemi texty se prolíná svět, který bratři Strugačtí tak důmyslně stvořili. A některé z nich navíc stály vzorem později vydaným románům. Je-li pro vás téma dobývání kosmu a poznávání mimozemských kultur lákavým tématem, pak i navzdory lehce populistickému pojetí z doby svého vzniku stojí Útěky z pekla za pozornost.

Strugacti UtekyZPekla preview

Foto: Dalibor Boubín


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Boušková: „Nad osobní kontakt s publikem nic není.“

Bouskova 200Rozhovor s harfistkou světového formátu Janou Bouškovou, která je neúnavnou patronkou festivalu Klášterní hudební slavnosti. Letošní 15 ročník má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Praha 12 sela komunitně luční louku

Lucni louka 2 perexLuční louka mezi panelovými domy na sídlišti není vůbec běžná. Jedna taková byla v úterý 21. května založena za ulicí Levského u lesoparku Kamýk. Akce se zúčastnilo více než 20 aktivních občanů s dětmi. Plochu, která byla n...

Z archivu...


Literatura

Romantické čtení nejen pro milovníky rugby

haka za lilii200V nakladatelství Cosmopolis vyšla kniha české autorce píšící pod pseudonymem M. K. Hardy. Jedná se o Haku za lilii s podtitulem Hřiště lásky.

 

...

Divadlo

V Tramtarii se tygrů nebojí

altV nezávislém olomouckém Divadle Tramtarie se 16. května konalo představení inscenace ...a za Tracym tygr. Jednalo se o předposlední podání této hry v sezóně, a nejen proto bylo vyprodáno.

 

...

Film

Nymfomanka - recenze

"200nymfJakmile Dánsko nabídlo našim kinematografickým chtíčům otevřený pohled do mysli jednoho z jejích podivuhodných režisérů, s příchozí Melancholií či Antikristem se naše pocity vesměs různily. Možná a nejspíš právě proto, že na emoce dokáže hrát souvisl...