Staré pověsti české

Staré pověsti české

Tisk

pove 200To, co je napsáno na zadní straně obalu, je do puntíku pravda: „Staré pověsti české jsou převyprávěny tak, aby jim snadno porozuměly i malé děti. Audiokniha ve formátu MP3 je ideální na cesty autem, jako pohádka před spaním nebo pro přípravu do školy…“ Tak jsem se zaposlouchala a zase vrátila do školních let, kdy jsme s radostí a chutí psali čtenářské deníky. I když – pověsti o naší vlasti jsou zajímavé pro každého posluchače bez rozdílu věku.

 

Ať už k poučení, nebo k připomenutí. Nahrávka je dlouhá téměř dvě hodiny a vešlo se sem dvacet jedna pověstí. Kniha psaná Aloisem Jiráskem popisuje události české historie založené na lidové slovesnosti a některých historických faktech. Poprvé vyšla v roce 1894 a od té doby se dočkala mnoha knižních zpracování v různých podobách. Text pro tohle CD velmi pěkně poskládala Jana Eislerová, která s Fragmentem spolupracuje dlouhodobě a velmi intenzivně. Celé to potom bravurně a svým nezaměnitelným hlasem načetl Vladimír Brabec, držitel Ceny Františka Filipovského z roku 1988 za celoživotní mistrovství v dabingu. Co lepšího můžete svým uším dopřát?     

A co se tady dá slyšet? Tak, jak jsou pověsti poskládané v knize, kterou jsme měli jako povinnou četbu na základní škole, i tady jdou za sebou ve stejném pořadí. O praotci Čechovi je úplně první příběh. Následuje třeba Krok a jeho dcery, Libuše a Přemysl, O Bruncvíkovi, Golem a spousta jiných zajímavých pověstí. Úplně závěrem je vyprávění o tom, Jak propast Macocha dostala svoje jméno.

pove 1

 

Dlouho jsem přemýšlela, co bych o téhle kompilaci mohla říct. Ale ať jsem se snažila sebevíc, pokaždé jsem došla k tomu, že méně je někdy více. To znamená, že bude úplně nejlepší, když si uděláte pohodu a necháte do svých uší putovat lahodný hlas vypravěče a příběhy plné pravdy a moudrosti, ale i zajímavá fakta, která mnohé dítko přijme a vstřebá díky poslechu mnohem lépe než při četbě. Přeneste se do dávných časů a nechte si poodhalit dějiny, tak jako si je předávaly generace před námi. Příjemný poslech!

Název: Staré pověsti české
Text: Jana Eislerová
Načetl: Vladimír Brabec
Žánr: Mluvené slovo – audiokniha MP3
Určeno pro: děti od 6 let
Nahrávka vznikla podle knihy Jany Eislerové Staré pověsti české
Hudba a hudební režie: Jan Neckář
Zvuk, střih a mastering: Václav Neckář ml.
Natočeno: ve studiu Chevaliere, s.r.o. Řevnice
Ilustrace: Antonín Šplíchal 2011
Vydalo: Nakladatelství Fragment, Praha 4
Rok vydání: 2014, 2208. publikace, druhý dotisk, 1. vydání
Délka nahrávky: 1 hodina 50 minut

( 4 hlasů )

www.fragment.cz/nabidka/knihy-pro-deti-a-mladez/prvni-cteni/prvni-cteni-s-poucenim/stare-povesti-ceske-pro-deti-s33122311


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Dřevo, knihy, ženy – tři múzy Martina Patřičného

patricny 200Věnuje se jim s důslednou pečlivostí – svědčí o tom jeho publikace, výstavy i televizní pořady. S nádherným nadhledem se dívá kolem sebe a nás ostatní se učí dívat, učí hledat krásu kolem sebe. V polovině května letošního roku (2014) vyšla jeho...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Historické nahrávky z rozhlasového archivu na téměř dvanáctihodinovém mp3 disku

200mluRozhlas slaví devadesátiny a my slavíme s ním. Je krásné, že oslavenec dává dárky svým posluchačům. Jedním takovým dárkem je téměř dvanáctihodinová mp3 Rozhlasová historie. Tomáš Černý a Miloslav Turek vybrali a sestavili nahrávky z let 1923 až 2013. jede o...


Literatura

Detektivní příběh od pravého policajta – Goffa a jeho Štvanice

goffa stvanice 200V květnu minulého roku vyšel pod hlavičkou Mladé fronty již sedmý díl ze Série detektiv Miko Syrový od českého autora Martina Goffy. Nese stručný a výstižný název Štvanice a dává tušit nemilosrdnou atmosféru lovu. Bojíte se?

...

Divadlo

Největší příběh všech dob

Nejvetsi pribeh 200Hra Patricka Barlowa „Největší příběh všech dob“ (Greatest story ever told). Divadelní „road movie“ se vrací! Aneb všechny cesty vedou na Golgotu...

 

...

Film

Přes prsty nabídne víc než jen pěkné zadky

Přes prsty 1Do kin před několika dny vstoupila letní komedie Přes prsty, která svým sportovním zaměřením vlastně může tak trochu připomínat Ženy v běhu. Dokáže se jim ovšem vyrovnat?

...