Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Tisk

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 


Zazvoňte, nechte se pozvat na návštěvu a nahlédněte do soukromí dlouholetého manželského páru od probuzení až po ulehnutí do postele. Tito hrdinové nemusí čelit žádným dramatickým situacím, jen překážkám obyčejného života, mezi které patří například převlékání z pyžama, správné rozřazení léků či zachování si zdravé paměti. Jejich svět je plný každodenního stereotypu, tichých rituálů, obranných výkřiků… a také lásky. To podstatné se ale odehrává beze slov.

Happy end 1

Labyrint dlouholetého partnerského soužití

Inscenační tým, který vám ukáže, jak vypadá život manželského páru v důchodu, vede režisér Daniel Hrbek. Hra nazvaná Happy End, kterou uvádí pražské Švandovo divadlo, vás vtáhne do děje – a to doslova. Začne to už vstupem do sálu. Všechny dveře jsou zavřené a jen u jedněch z nich se nachází zvonek. Když na něj zazvoníte, přijde vám otevřít Bohdana Pavlíková. Pozve vás dál a řekne, že se nemáte zouvat, protože pak bude stejně vytírat. Poté, co vstoupíte do dveří, se ocitnete přímo v bytu staršího páru. Prim zde hraje retro nábytek, doplňky a zapnuté rádio, které skvěle dokresluje atmosféru – a bude to dělat během celé hry.

Happy end 2

Trefné a citlivé vykreslení

Ani poté, co se posadíte, nevypadne Pavlíková ze své role a pořád zůstává babičkou. Následně se „vzbudí“ i její doposud spící manžel v podání Luboše Veselého – a den může začít. Jaký asi bude? Plný hlášek a situací, které jako by byly vystřiženy ze skutečného života. Plný vtipných i méně vtipných momentů, které ke stáří zkrátka patří. Nechybí skvěle vypointované dialogy, zamyšlení ani ponory do vnitřního světa hrdinů, díky kterým oba manžele můžete lépe poznat a zahlédnout, jací byli kdysi.

Za starostmi, které manželé mají nejen s běžným životem, ale i sami se sebou, se ale ukrývá poselství o opravdové lásce a oddanosti. Ta nepotřebuje velkolepé činy ani prohlášení, stačí jí prostě být. Hra je tak zejména trefným a citlivým vykreslením života manželů na sklonku života, která vás nejen pobaví, ale i dojme.

Happy end 3

HAPPY END
Autor: Daniel Hrbek
Režie: Daniel Hrbek
Dramaturgie: David Košťák
Výprava: Martin Šimek
Asistent režie: Romana Widenková
Inspice: Blanka Popková
Produkce: Tereza Marková
Hrají: Bohdana Pavlíková, Luboš Veselý, Albert Hrubý
Uvádí: Švandovo divadlo, Praha
Premiéra: 25.3.2023
Délka představení: 80 minut

Hodnocení: 100 %

www.svandovodivadlo.cz/inscenace/754/happy-end


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Benešov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v hi...


Literatura

„Existují lidé, kteří čtou rádi, a pak lidé, kteří knihu nikdy neotevřou.“

astrid-lindgrenova 200Ponořte se do životního příběhu Astrid Lindgrenové, které pod značkou dětských knih Ella a Max vydalo nakladatelství Presco Group.

 

...

Divadlo

V NODu praská program ve švech!

nodPo letní kompozici programu No Dimension Summer se režim v experimentálních prostorech NOD vrací do normálu.  Lépe řečeno se do programu vrátí osvědčené divadelní kousky, odehraje se několik premiérových večerů a to jak divade...

Film

Pařba na třetí je pořádný odvaz plný dokonalého vtipu a pohotovosti

hangover 3 200Třetí pokračování úspěšné trilogie Hangover (Pařba na Třetí) dopadlo nad všechna očekávání. Patřím mezi ty, kterým se pod ruce dostala nejdříve druhá část série, Pařba v Bangkoku. Následně,...