Uchvátil vás svět smrtek Neala Shustermana? Vraťte se do něj díky originálním povídkám

Uchvátil vás svět smrtek Neala Shustermana? Vraťte se do něj díky originálním povídkám

Tisk

Kosen perexBestsellerovou sérii Smrtka asi není třeba představovat. Napínavá trilogie o světě, kde neexistuje smrt a kde lidský život může trvale ukončit jen smrtka, vyniká nejen neotřelým tématem, ale i poutavým zpracováním, a tak není divu, že si získala oblibu po celém světě.

 

Pokud chcete o smrtkách vědět více, sáhněte po povídkové knize Kosení, která sérii vhodně doplňuje. Jednotlivé povídky se odehrávají nejen souběžně s událostmi série, ale i před nimi či po nich. Kromě starých známých tak potkáte i nové postavy, které vám ukážou, že zbývá ještě mnoho příběhů, které je potřeba odvyprávět.

Smrtelnost, nesmrtelnost a všechno mezi nimi

Autorem knih o smrtkách, které v českém překladu vycházejí v Nakladatelství Yoli, je americký spisovatel Neal Shusterman. Ten napsal mnoho knih pro mládež včetně románů Everlost a Downsiders, za který byl nominován na dvanáct čtenářských cen. V roce 2015 získal National Book Award za literaturu pro děti a mládež. Píše také scénáře k filmům a televizním programům. Kromě Smrtky vyšly v českém překladu i Shustermanovy knihy Sucho, Bez šance a Bez citu.

Povídky o smrtelnosti, nesmrtelnosti a vším, co se odehrávalo mezi těmito dvěma epochami, ale Shusterman nepsal sám. Spolupracovali s ním tito autoři a autorky: David Yoon, Jarrod Shusterman, spoluautor románu Sucho, Sofia Lapuente, Michael H. Payne, Michelle Knowlden a Joelle Shusterman.

Tematicky různorodá sbírka

Pokud od knihy očekáváte především setkání s hlavními hrdiny série, budete zklamaní. Ano, jsou tu povídky, ve kterých vystupují smrtky Curieová a Faraday, v jedné se na krátkou chvíli mihne Rowan, v další se zmiňuje Citra a nechybí ani příběh o smrtce Goddardovi z časů, kdy ještě nebyl smrtkou, avšak většinu prostoru dostaly postavy nové. To však vůbec není na škodu, protože tito lidé i smrtky jsou nejen jedinečným osobnostmi, jejichž osudy vás budou zajímat, ale umožňují autorovi také ukázat další aspekty jeho univerza.

Pokud jde o témata, je sbírka překvapivě pestrá, a tak v ní najdete příběhy o lásce i umění, o ambicích a odhodlání udělat pro jejich naplnění všechno, o dvou soupeřících smrtkách, o umělé inteligenci, která doprovází lidské posádky na cestě vesmírem, o inteligentním psovi, snech i o dívce, která nehodlá respektovat společenská pravidla.

Doplněk pro fanoušky série

Všechny povídky ale mají něco společného. Kromě čtenářsky atraktivního tématu a jedinečných postav je to i dokonale promyšlená pointa, která pokaždé překvapí. I když se však jedná o zdařilou sbírku, je k plnému pochopení příběhů nutná znalost série. Proto je kniha určená hlavně pro její fanoušky. Zaujala vás tato kniha, ale sérii jste zatím nečetli? Dejte jí šanci a seznamte se s dystopickým světem, ve kterém lidstvo zvítězilo nad nemocemi, stárnutí i smrtí. Uvidíte, že vás příjemně překvapí.

Koseni
KOSENÍ
Autor: Neal Shusterman
Originální název: Gleanings
Překlad: Petr Kotrle
Žánr: young adult, dystopie
Vydáno: Yoli, 2023
Počet stran: 368

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/638101-koseni.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jaroslav Kučera: „Fotky jsem vystavovat samozřejmě nemohl, jejich skrytý význam by prokouknul i blbý komunista.“

fotokucera 4Sice už není listopad, který jsme zde, na Kultuře21, označili měsícem fotografie, ale na zajímavé čtení není nikdy pozdě. Pojďte s námi tedy nyní nakouknout za objektiv panu inženýrovi Jaroslavu Kučerovi a přečíst si o jeho zkušenostech. 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kdo rozváže pás Orionu = Šifra mistra Leonarda počesku

kdo rozvaze pas orionu 200V únoru vyšla u nakladatelství Kalibr velmi poutavá kniha Aleše Rozehnala s tajuplným názvem Kdo rozváže pás Orionu. Naláká vás působivá obálka knihy, fakt, že jde o thriller, nebo to, že se jedná o velmi kvalitně z...


Literatura

Destrukční deník

destr 200Pokud někdy tápete, čím podarovat své nejbližší, mám pro vás skvělý tip! Knižních titulů je na internetu dostatek, přesto si neodpustím také vám jeden doporučit. Jak by se vám líbilo, být protentokrát se svým knižním dárkem jedineční? Co takhle kni...

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Gladiátor je taky sportovec

200filmFilm Gladiátor (2000) byl ve své době jedním z nejlepších filmů vůbec. Více než dvouhodinové drama, které kombinuje zručné švihání mečem a citové vydírání, je výsledkem nejenom značné filmové evoluce, ale taky té společenské. Russell Crowe v něm totiž...