Kniha o oranžovém pokladu je zároveň pokladem do knihovny

Kniha o oranžovém pokladu je zároveň pokladem do knihovny

Tisk

Rakytnik perexRakytník nová a významná kulturní plodina, která vyvolává stále větší zájem, což se dozvíme už z anotace knihy. Právě díky popularitě a boomu této plodiny jistě vznikla tato kniha, jež čtivou formou seznamuje čtenáře s různými zajímavostmi.

 

 


Kniha je dělena do přehledných kapitol, které se týkají těch nejdůležitějších okruhů. První část je spíše odborná a týká se historie, původu a botanického popisu rakytníku. Následují informace o složení vitamínů obsažených v plodech a na ně volně navazuje kapitola o využití rakytníku v lékařství. Čtení to rozhodně není suché, ale naopak velmi poučné a zajímavé.

Nejen zahrádkáři ocení mnohé rady o pěstování a rozmnožování rakytníku. Nechybí ani obsáhlý přehled odrůd, který v sobě zahrnuje například původ a popis plodů včetně údajů o jejich velikosti a chuti. Jednotlivé odrůdy jsou také navzájem srovnávány, tudíž se v nich můžete snadno zorientovat a na základě doporučení si nějakou vybrat.

Velká část knihy je věnována kapitole Zpracování plodů, kde se nachází velká spousta zajímavých receptů, které přímo lákají k vyzkoušení. Můžete si udělat například Rakytníkovou šťávu s mátou a medem, různé zavařeniny, ale i rakytníkovou pomazánku s dýní nebo vepřové plecko s rakytníkovým pyré. Každý gurmán si jistě přijde na své a po přečtení této knihy bude při vaření vědět, že dělá něco pro zdraví.

Překvapilo mě, že ačkoliv se jedná o odbornou knížku, dá se přečíst se zájmem a hlavně bez vynechávání pasáží. Jiří Bajer udělal touto knihou záslužnou činnost, protože pečlivě posbíral různé informace a správnou formou je poslal dál. Vše napsal velmi přesvědčivě, ale přesto nevtíravě. Nesnažil se vnucovat, jen popisoval fakta, ale přesto si myslím, že kdo rakytník nemá, jistě po přečtení bude uvažovat o jeho pořízení nebo se alespoň poohlédne po produktech z něho. A ti, kteří rakytník mají? Ti jistě najdou v této knize neocenitelného pomocníka.

Rakytník, zázračná rostlina, oranžový poklad…

Rakytnik web

Autor: Jiří Bajer
Žánr: náučná
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Počet stran: 160 stran + 16 stran obrazové přílohy
Hodnocení: 95 %

www.kniha.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Po dvou měsících jsme nažhavení na další hraní před publikem, říká Bára Havelková, zpěvačky skupiny GAIA

GAIA200Už v sobotu 10. září zahraje otrokovická skupina GAIA poprvé v Kroměříži. Bude to v rámci Svatováclavských slavností, které se konají tradičně na Výstavišti. Tentokrát rozhovor poskytla zpěvačka skupiny Bára Havelková, která je podepsána pod několika písněmi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jaroslav Erik Frič – Kdyby nebyli básníci, nebyl by ráj a naopak!

jef jsi orkneyske vino perexUndergroundový básník J. E. Frič vydal na podzim loňského roku novou básnickou sbírku Jsi orkneyské víno a jiné básně (1996 - 2010). Nese stejné jméno jako deska, kterou v roce 2...


Literatura

Komiksová adaptace britského klenotu mezi seriály

sherlock 200Komiksové nakladatelství Crew nám v prosinci nadělilo grafický román Sherlock 1: Studie v růžové. Ano, jedná se o adaptaci úspěšného a populárního seriálu z Británie a za scénářem stojí osvědčené duo Steven Moffat a Mark Gattis, kteří mají na s...

Divadlo

Medicus: Dechberoucí příběh o touze umět pomáhat

Medicus200Historické období mezi 8. a 13. stoletím se v islámu označuje jako zlatý věk. Zatímco Evropa procházela temným středověkem, bojovala proti různým nájezdům a teprve se v ní ustalovaly budoucí národy, na Dálném východě probíhal obrovský vědecký, ekonomi...

Film

Všichni to vědí!

vsichni-to-vedi perex
Krásná Laura přijíždí do rodného Španělska na svatbu své sestry. Moc se jí tam ale nechce. Ona a ostatní hosté mají mezi sebou hned několik nevyřízených záležitostí a svatba není zrovna ideální příležitostí na vyrovnávání...