Noe v Komixu

Noe v Komixu

Tisk

Noe perexU příležitosti premiéry filmu Noe byl vydán i komiksový příběh. Na scénáři spolupracoval i hlavní tvůrce filmu Darren Aronofsky. Spolu s ním scénář napsal i Ari Handel. Výtvarné zpracování vytvořil Niko Henrichon, který spolupracoval i na komiksech X-men a Spider-Man.

 


Více než sedmdesát malovaných stránek příběhu zpracovává první část ze čtyř příběhu filmu. Nemůžu ale knihu porovnávat s filmem, protože jsem na filmu nebyl. Každý, kdo trochu zná historii naši planety, ví, že jednou z mnoha historických teorií, kterou vypráví 1. kniha Mojžíšova, je potopa světa za hříchy lidí. Já jsem naštěstí ateista, a tak všechno vidím z pohledu Darwina.

Celý komiks se na tuto „historii“ dívá s fantasy i trochu božským pohledem. Samozřejmostí je postava Noeho. Noe se svými nočními můrami se postupně dostává se svým příběhem i do Babylonu a proti lidem, kteří v té době jsou zkažení až na kost a necení si dobrých věcí. Setkává se s lidmi a Obry, kteří v té době se vyskytují už jej výjimečně. Bohužel je lidstvo už zničené a zkažené, a tak Obry zabíjí. To je v krátkosti k příběhu první knihy.

Noe str

Je vidět, že Niko Henrichon je už zavedený kreslíř. Jeho kresby přes celou stranu jsou nádherné. S minimem slov dokáže vyjádřit každou myšlenku. Na některých stránkách totiž nejsou ani žádná slova, a tak pocit z grafického vyjádření nekazí žádné komiksové „mráčky“. Jak se říká, že občas nejsou slova potřeba, tak je to zrovna tento případ. Uvedu třeba strany 22 a 41, které přesně charakterizují myšlenku o tom, že slov stačí málo.

Je veliká škoda, že jsou díly čtyři. Kniha je tenká, a tak by se určitě vyjímala v mé sbírce komiksů jedna tlustá kniha, než čtyři tenké. První díl je Trest za krutost a další jsou: Vše co se plazí po zemi, Čtyřicet dní a čtyřicet nocí a poslední Kdo prolije krev.

Noe str1

A co závěrem, je dobře, že si lidé můžou verzi o potopě světa přečíst i v moderním komiksu. Určitě je celý knižní/filmový příběh velice upraven. Tvůrci si vždy vymýšlí, jak by to mělo vypadat podle nich, ne podle náboženství. Lidi to čtou a je to dobře. Jako ateista se určitě nebudu hádat o tom, jestli je to správně. Jsem rád, že moc náboženství v komiksu není, lze se na to dívat jako na fantasy z dob potopy světa s náboženskými prvky.

Z pohledu hodnocení komiksu tomu dávám tak 90 %. Je to nádherné, ale ne až tak dokonalé na plné hodnocení.

Noe: Trest za krutost

Noe

Autoři: Darren Aronofsky, Ari Handel, Niko Henrichon
Rok vydání: 2014, 1. vydání
Rozměry: 238 x 308 x 11 mm
Vazba: Pevná bez přebalu lesklá
Počet stran: 72
ISBN: 978-80-204-3330-5
Vydala: Mladá fronta
Hodnocení: 90%

www.knihy.cz
www.knihy.cz/noe-trest-za-krutost/d-137113/

( 1 hlas )


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Baletka Kateřina Voldánová: „Zahrát lišku nebo loupežníka je něco jiného, než pološílenou dívku.“

Katerina Voldanova 200Baletní studio Regina se nachází v Ústí nad Labem a jeho renomé stoupá díky paní ředitelce Regině Holubové Blažkové a velkému množství talentovaných tanečnic a tanečníků. Jednou z nich je Kateřina Voldánová, která po rolích v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jídlo, láska, pohádka: Hrad ve Skotsku

hrad ve skotsku200V listopadu jsme se dočkali již devátého dílu série Romantické útěky autorky Julie Caplinové, tentokráte s až pohádkovým názvem Hrad ve Skotsku. Malebná obálka s lákavými slovy „kouzelná slova, vůně vanilky a hřejivá objetí“ mluví za vš...


Literatura

Snaha o obnovení kapradinové horečky

kapradiny200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Kapradiny od Antona Sundina, na kterou je opravdu radost pohledět a obsahuje plno zajímavých informací.

...

Divadlo

Koně se také střílejí – zlínské divadlo představí taneční maraton na život a na smrt

Kone se take strileji Plakat 200Šest hereckých párů tančících na jevišti Velkého sálu za doprovodu živé kapely. Nekonečný taneční maraton, při kterém by člověk vypustil duši. Ale právě tento tanec možná pomůže přežít čas hospodářské krize. ...

Film

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...