Thilliez čtenářům opět naservíroval zajímavá témata

Thilliez čtenářům opět naservíroval zajímavá témata

Tisk

strach 200Francouzský spisovatel Franck Thilliez už u nás není žádným neznámým jménem. Není divu, protože jeho knihy stojí za to a nedávno vyšel šestý díl z jeho série s komisařem Sharkem, tentokrát s názvem Strach.

 

 

 

Já na spisovatele narazila poměrně náhodou, ale záhy si jej zamilovala. Jako první v České republice (bohužel) vyšel až třetí díl série Syndrom E, ten mě však uhranul a zanechal ve mě velký dojem. Stejně tak i pokračování Smrtící DNA nebo Atomka. Poté vyšel první díl – Krvavý anděl, který byl překvapivý především svou brutalitou. A opět po roce je zde šestka.

Francouzské noviny Le Parisien Strach označují za Thilliezovo vrcholné dílo, které vás úplně pohltí. Tato recenze zdobí zadní stranu přebalu a přímo láka k začtení se. To je stejně jako v ostatních autorových knihách velmi rychlé. Děj začíná tak, že jsou čtenáři seznámeni s policistkou Camille ze severu Francie, kterou pronásledují noční můry. Ty vypukly krátce poté, co podstoupila transplantaci srdce – vidí cizí ženu volající o pomoc z uzamčené temné místnosti. Komisař Shark a Lucie Henebelleová řeší tou dobou případ ženy, kterou kdosi věznil v podzemí tak dlouho, že téměř oslepla. Nálezy na místě činu odkrývají hrůzné pravdy…

Strach se tedy točí kolem tématu buněčné paměti, což je dost zajímavý námět a motá se také kolem obchodu s orgány. Někdy je čtení dost nelehké a brutální, ale po celou dobu hodně zajímavé. Franck Thilliez totiž klasicky postupně odkrývá jak skládačku v podobě případu, tak také dané problematiky, což je přesně ten přesah, který na něm mám moc ráda a vždy se proto těším na každou novinku. Z tohoto pohledu jsem vůbec nebyla zklamaná, ale celkově mi na Strachu něco chybělo a za sebe jej rozhodně nepovažuji za jeho vrcholné dílo. Tím pro mě nadále zůstane Syndrom E. Stojí však rozhodně za přečtení a já už teď doufám, že pokračování přijde brzy.

Franck Thilliez pochází z malého francouzského městečka na severu Francie. Než se stal jedním z nejúspěšnějších francouzských autorů, pracoval více než deset let v oboru IT. I proto jsou jeho knihy často vědecky zaměřené. Českým čtenářům se Thilliez poprvé představil románem Syndrom E, který patří do pentalogie, v níž vystupuje dvojice vyšetřovatelů Lucie Henebelleová a komisař Shark. Několik jeho knih bylo úspěšně zfilmováno.

strach

Strach
Autor: Franck Thilliez
Překlad: Jiří Žák
Žánr: thriller
Nakladatelství: XYZ, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 504
Hodnocení: 87 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/40431359/strach/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Urban: „Hrajeme třicet let! To je ta nejlepší věc, která se nám mohla přihodit!“

arakain jiri urban 200Přinášíme vám rozhovor s kytaristou skupiny Arakain Jirkou Urbanem, který zde ukázal jeho úžasný vztah k Arakainu a poodtjajnil plány do budoucnosti.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rozluštěno

Rozlusteno 200Knížek od čínských spisovatelů u nás moc není. Spisovatel Jia Mai (ročník 1964), vl. jménem Jiang Benhu, se představuje poprvé v cizině knihou Vyluštěno. Původně voják, který si tím zlepšoval nevhodný rodinný „kádrový profil“, začíná psát p...


Literatura

Česká raw food: Tajemství těch nejlepších

raw200Tuto knihu lze považovat za jedinečný projekt, který spojuje recepty živé stravy a příběhy lidí, kteří v naší republice spojili svůj život s aktivní propagací všeho, co se raw food týká. Od distribuce speciálních kuchyňských spotřebičů, až po restaurace neb...

Divadlo

Vejměnek – nová letní scéna v Brně

carodky perexKdyž se po dlouhé době bez divadla, divák toužící po nějakém představení podívá, cože se hraje u Buranů v Brně, čeká ho překvapení. Koncem sezony, která díky čínskému viru nehrála, se zvědavec potěší, že i „Burani“ už začali hrát. Ale ouha, ...

Film

24. Festival francouzského filmu přilétá

FFF perexPořádání FESTIVALU FRANCOUZSKÉHO FILMU (letos ve dnech 18. až 24. listopadu) se u nás stalo letitou tradicí, letos je chystán už po čtyřiadvacáté. Svou základnu bude mít v Praze, ale jeho ozvěny proniknou i do dalších měst: do Brna, Českých Budě...