Poněkud děsivá vize nesmrtelnosti

Poněkud děsivá vize nesmrtelnosti

Tisk

budeme zit vecne perexBudeme žít věčně? Nejen tuto otázku kladou autoři stejnojmenné knihy, spisovatel Tobias Hülswitt a fyzik Roman Brinzanik, vědcům z nejrůznějších oborů a diskutují s nimi o tématech takřka ze sféry sci-fi.

 

 


Odborníci zabývající se výzkumem mozku, biologií stárnutí, genetikou, supramolekulární chemií, buněčnou a vývojovou biologií, umělou inteligencí či studiem molekulárních kontrolních mechanismů, dále demografové, teologové, spisovatelé, vynálezci a futurulogové – ti všichni se stávají účastníky rozhovorů o veskrze zajímavých tématech.

Autoři kladou cílené otázky a otevírají před zvídavými čtenáři netušené obzory z oblasti nanomedicíny a genové techniky. Dotazovaní zaníceně horují pro význam právě toho jejich výzkumu a na světlo se dostávají informace, ze kterých až mrazí.

Jak by se vám líbila vize člověka, jenž splyne s inteligentní technikou a který díky genovým manipulacím nebude muset zemřít přirozenou smrtí. A nebude to samo o sobě už tak trochu nepřirozené?

Jednotlivé rozhovory se samozřejmě liší dle odborného zaměření dotazovaných, avšak jedna otázka je pro všechny společná: „ Chtěl byste ve zdraví žít 400 let?“ Reakce jsou různé, někdo odpovídá vysloveně přímočaře, jiný oklikou. Velký důraz je kladen zejména na etiku, demografickou problematiku, časové hledisko…

Vědecký výzkum se nepochybně tímto směrem ubírá a zmíněné technologie jsou jistě na takové úrovni, že si to laik jen stěží dokáže představit. Dojde-li však k různým opravám, úpravám, náhradám a výměnám „ součástek“ lidského organismu, bude to pak vůbec ještě člověk?

Tato kniha osloví nejen příznivce filosofických debat, moderních technologií v lékařství i jiných oborech, ale je též zajímavou sondou do myšlení špičkových vědců, kteří jsou zapálení pro svůj výzkum a jejichž menší či větší fanatismus leckdy, podle mého názoru, zatemňuje zdravý rozum. Informace o autorech a účastnících rozhovorů najde čtenář na konci knihy, jsou to samé významné kapacity. Jestlipak by někdo z nich byl ochoten překročit onu pomyslnou hranici (nebo ji dokonce již překročil) a dovolil si hrát na Boha? Pokušení je jistě veliké…

Dojde-li skutečně k tomu, že budou lidé žít věčně, potom tedy nezbývá než povzdechnout: „Pánbůh s námi a zlé pryč!“

Tobias Hülswitt, narozený roku 1973 v Hannoveru, je spisovatelem na volné noze. Vydal několik románů a jednu knihu pro děti, jako poslední Dinge bei Licht (2009, Věci ve světle). Pracoval jako docent na Univerzitě umění v Berlíně, na Akademii umění v Mnichově a jako hostující profesor v Německém literárním institutu v Lipsku.

Roman Brinzanik, narozený roku 1969 v Československu, vystudoval fyziku a filozofii ve Frankfurtu nad Mohanem a v Berlíně. Po dopsání disertační práce v oboru komplexních systémů a nanofyziky přešel k výpočetní biologii a racoval ve Weizmannově vědeckém institutu v Izraeli. Dnes je vědcem Institutu Maxe Plancka pro molekulární genetiku v Berlíně a bádá v oboru systémové biologie, mimo jiné zkoumá molekulární příčiny rakoviny a obezity.

Budeme žít věčně? Rozhovory o budoucnosti člověka a technologií
( německý originál Werden wir ewig leben? Gespräche über die Zukunft von Mensch und Technologie)

budeme zit vecne p

Autoři: Tobias Hülswitt a Roman Brinzanik
Překlad: Eva Hermanová
Rok vydání: 2012, vydání 1.
Vydavatel: Kniha Zlín, edice TÉMA
Počet stran: 245
Hodnocení: 90%

www.knihazlin.cz/tema/budeme-zit-vecne
www.knihazlin.cz/docs/soubory/homer_rozhovor.pdf

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Müller: „Jednoznačným hitom je skladba Po schodoch.“

richard mullerJak vznikla právě píseň Po schodoch? Jak to vypadá na olympiádě? To a mnohem více si můžete přečíst v tomto rozhovoru s osobitým zpěvákem Richardem Müllerem.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Temnými hvozdy, černá perla komiksového hororu

perexovy obrazekPřiznám se, že po knize Temnými hvozdy jsem původně sáhla spíše ze zvědavosti. O to více jsem byla překvapena, jak mimořádně kvalitní kousek se mi dostal do rukou. A přestože se za normálních okolností hororovému žánru spíše vyhýbám...


Literatura

Magie otisku

magie otisku perexPodľa Platónovho dialógu Faidros, boh Thovt varoval faraóna pred vynálezom písma. Písmo uľahčilo ľuďom množstvo vecí, zredukovalo ale schopnosti pamäte. Rozmach tlače spôsobil nielen masovejšiu produkciu umeleckých diel, ale ic...

Divadlo

Ježek a sněhulák aneb když zimní spánek nahradí hřejivé přátelství

jezek a snehulak 200Závěrečná sobota zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie patří tradičně dětem, dětským představením a divadelnímu rodinnému pikniku. Letos počasí festivalu nepřálo a offprogram se nemohl odehrávat v š...

Film

Prožijte si film Rybaření a rybářské rozprávění a nechte se prozářit chorvatským sluncem

rybareni200Do kin vstupuje filmová adaptace klasického díla chorvatské literatury Ribanje i ribarsko prigovaranje v magickém zpracování režiséra Milana Trence.

...