Nechte se pohltit dotekem temnoty

Nechte se pohltit dotekem temnoty

Tisk

dotektemnoty perexPokud máte pocit, že je český trh zahlcen severskými detektivkami a vy bažíte po něčem odlišném, přesto napínavém, vtipném a zároveň originálním, neuděláte chybu, pokud sáhnete po knize Dennise Lehanea Dotek temnoty.



Dennis Lehane
(*1965) je americký autor s irskými předky, který u nás prorazil díky románům, jež se dočkaly zfilmování – Sbohem, baby či Prokletý ostrov. Neopomenutelné jsou jeho knihy s detektivní dvojicí Patrickem Kenziem a Angelou Gennarovou. Tato sága čítá prozatím 6 knih: Černá nenávist, Dotek temnoty, Nic není svaté, Sbohem, baby, Prayers for Rain, Moonlight Mile.

Ústřední dvojice detektivů vyšetřuje něco, co se zpočátku tváří jako nevinný případ pokusu o vydírání, ale postupem času se to celé rozvine a stává se to pro hrdiny velmi osobním. Na pozadí města Bostonu řešíme také jejich vztahy, partnery a rodinu. A nic není takové, jak se na první pohled může zdát.

Na knížce se mi líbí spousta věcí: jak nás nenápadně, ale nepřetržitě seznamuje s irskou kulturou, počasím a reáliemi Bostonu; jak nám nenásilně představuje hlavní hrdiny, kteří rozhodně nejsou bez chyby, a proto k nim téměř okamžitě pocítíte sympatie a soucítíte s nimi.
(Občas mě napadá, že pohovory až příliš přeceňujeme. Že mluvení je pro nás cosi jako všelék, i když většinou nezabírá, protože nechceme vidět, jak rány na duši zalepené mluvením dál hnisají a infekce se šíří, což lze předpokládat, když člověk uzamkne bolest v sobě.)

Při čtení jsem přímo cítila atmosféru dusivého Bostonu („Jednou nás to semele,“ povzdechla si. „Všechna ta surovost a násilí.“), pochybnou morálku lidí, kteří v tomto městě žijí a pracují; a stránky jsem hladově hltala jednu za druhou. Podivovala jsem se, jak tato napínavá kriminálka vlastně skončí, protože příběh rozhodně není prvoplánový.

Vysoce si cením i svébytného autorova stylu, třeba právě ve formě zakomponovaného humoru, který je pro Iry tak typický a jedinečný. (A ani jsem si radši nechtěl představovat, jaký starodávný nadávky v gaelštině budou padat na mou hlavu dneska.) Podobně je tomu s filozofickými prvky a otázkami existencialismu, které se podařilo autorovi nenápadně propašovat mezi řádky. (Když bude chtít, má nás na lopatě. A to poznání mi najednou přišlo tak hnusný, tak děsivý, že jsem si uvědomil vlastní smrtelnost – nejsme nic, nikdo z nás, jsme jen hromádka orgánů, metrů žil a svalů pod zranitelným a marnivě udržovaným zevnějškem.)

Nebudu zastírat, že nejsem fanouškem irské literární tradice – ať už se jedná o klasiky jako je Wilde, přes Behana až ke komixovému Ennisovi – osobitost jejich tvorby je mi prostě blízká. Čekala jsem průměrnou detektivku, ale dočkala jsem se napínavého příběhu s thrillerovými prvky a byla jsem více, než mile překvapena.

Dotek temnoty

dotektemnoty
Autor: Dennis Lehane
Žánr: detektivní román
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2014
Počet stran: 424
Hodnocení: 95%

www.epocha.cz

www.epocha.cz/detailknihy.php?id=568


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radka Fišarová: Obdivuji svobodné matky

fisarova perexPatří k našim nejvyhledávanějším muzikálovým herečkám, stala se první tuzemskou Evitou a už několik let se těší přezdívce česká Edith Piaf, neboť písně slavné šansoniérky interpretuje opravdu skvěle, jak se můžete přesvědčit na jejích koncer...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Želvou a citrónem proti zdi v 36 povídkách Daniely Fischerové

zelvou proti zdi perexKnížka šestatřiceti uvěřitelných i neuvěřitelných povídek Daniely Fischerové s názvem Želvou proti zdi je plná života, smrti, lásky, vášně, vzteku i mystiky. Kromě skvělého vypravěčského jazyka a duchovního přesahu pou...


Literatura

Rebelové vln přinášejí netradiční pirátský young adult příběh

0043018324 reb v1

V téhle pirátské knize sice nepotkáte Jacka Sparrowa, ale Rebelové vln se mu svou bojovností a drzostí minimálně vyrovnají. První část nové série od Sary Raaschové rozhodně vplula do správných vln.

...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět

jeden svet 200Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lids...