Láska a moudrost v Alšových pohádkách

Láska a moudrost v Alšových pohádkách

Tisk

alsovy pohadky perexAlšovy pohádky - to je titul, který jsem brala do ruky s velkou úctou a zvláštním rozechvěním. Nejen proto, že ke knihám JaSného nakladatelství chovám nepokrytou náklonnost, ale také proto, že je doplněna o ilustrace Mikoláše Alše. A podle záznamů posbíraných mojí babičkou byl právě Mikoláš Aleš jedním z mých praprapředků. Tak jistě pochopíte, že tady je to pouto trochu osobnější. Dlouho se mi nestalo, abych knížku opakovaně brala do ruky a zase ji odkládala. Obzvlášť u pohádek, kde se vám nemůže stát nic jiného, než že se začtete a dokud příběh neskončí, oči z něj nespustíte. Tím spíš, když jde o pohádky, které nevidíte poprvé.  

 

 

Do téhle útlé knížky v pevných deskách upravila a poskládala pohádky Karla Jaromíra Erbena, Boženy Němcové, Václava Říhy nebo bratří Grimmů Jana Semelková a její pečlivá příprava se vyplatila. Je tu sice jen šest pohádek, ale jedna je hezčí než druhá. A všechny mají společného jmenovatele - lásku a moudrost.

Pohádka Zvířátka a Petrovští celou parádu otvírá: "V nízké chaloupce s malou zahrádkou žil chudý vdovec se svou dcerkou Zdeničkou...". Úplně jsem si představila tu zahrádečku. Strašně ráda se nechávám vtáhnout do děje. Se všemi vjemy, popisovanými pocity a vlastnostmi osob. A představuji si, jak to asi nebylo lehké, když třeli bídu s nouzí a kůrka chleba jim byla vzácná. Žili skromně a měli se rádi.

Naproti tomu u pohádky Tátoš jsem si povzdychla hned na začátku: "V jedné vesnici žil bohatý sedlák se třemi syny...". Oplýval obrovským bohatstvím a jeho synové o skromnosti moc nevěděli. Alespoň ti dva ne. Jeden lakomý, to byl Ondřej a druhý nafoukaný, to byl Matouš. A co by to bylo za pohádku, aby tady chyběl Honza. Nechyběl, samozřejmě že ne. Byl pracovitý a dobrosrdečný. Aspoň někdo, říkala jsem si, vezme spravedlnost do svých rukou.

Stejně jako v pohádce Lidojed, která byla trochu strašidelná, ale nakonec to s tím strašením nebylo tak zlé. I když tam šlo skoro o životy. Ale víc neřeknu.

Pohádku Jan jsem neznala. Rytíř s rytířkou neměli dítě a moc po něm toužili. Až jednou se jim narodil synek. Na svojí dobrodružné výpravě se setkal třeba s drakem. Krásný příběh.

Pak je tu pohádka Hastrman – taková ta klasická něžná dušičková pohádka.

A úplně nakonec na vás čeká Příběh o věrném koníkovi. Už samotný název napovídá, o čem příběh pojednává.  

Šest krásných pohádek je doplněno o nádherné ilustrace s nejmenšími detaily, na kterých Mikolášovi Alšovi opravdu záleželo. Na zadních deskách se o tom i píše: "Mikoláš Aleš miloval pohádky. Ilustroval jich mnoho. Vždy do jedné strany vkreslil celý příběh do všech detailů…“. Tak vidíte, že se nemýlím.

Pro mě to nebylo jen 72 stran textu. Já jsem si to opravdu užila. A co na tom, že je mi přes čtyřicet, pohádky mám stále ráda! A už vím, proč  jsem s čtením tak otálela. Když jsem si prohlížela obrázky, namalované typickým Alšovým rukopisem, vzpomínala jsem na babičku. Bylo mi v těch vzpomínkách dobře, věděla jsem, že dokud knížku nepřečtu, bude mi babička na blízku. Ona je mi tedy nablízku pořád, i když už je skoro čtrnáct let někde na obláčku, ale s vědomím, že se na mě odněkud kouká, je můj život radostnější. Moc mi chybí. Hlavně její nekonečné povídání a veselý, hlasitý a neutichající smích. Proto mi tahle knížka tolik moc připomíná babičku a celou naši rodinnou historii. Třeba taky máte takovou nějakou knížku. Je dobré mít berličku, o kterou se můžete opřít, když vám není zrovna veselo. A já tuhle berličku mám. Budu si ji hýčkat a už navždycky bude mít tahle útlá oranžovožlutá knížka místo nejen v mojí knihovně, ale i v mém v srdci.

Někdy se stane, že vám někdo udělá radost, ani o tom neví a mnohdy se to ani nedozví. Jana Semelková má ale to štěstí, že se to dozví právě teď. Pojďme si dělat takové ty malé radosti, které mají srdeční hodnotu a penězi se nedají vyjádřit, myslím, že to všichni občas potřebujeme. Děkuju, Jano Semelková!

Alšovy pohádky  

alsova pohadky

Žánr: Literatura pro děti  
Upravila: Jana Semelková
Ilustrace: Mikoláš Aleš  
Jazyková úprava: Jana Semelková  
Korektura textu: Věra Marušková  
Návrh obálky: Alexandra Horová  
Grafická úprava a sazba: Karim Shatat  
Vydalo: JaS nakladatelství, s.r.o., Praha 5  
Rok vydání: 2013, 12. publikace, v JaS nakladatelství 1. vydání, celkově 10. rozšířené a přepracované vydání, vázaná
Počet stran: 72  
ISBN: 978-80-87654-03-3  
Hodnocení: 100%

www.jasknihy.cz

( 1 hlas )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Louise L. Hay: Miluj svůj život

Zivot 200S pokorou a tušením rozechvělého požitku jsem otvírala tento kalendář pro rok 2016. Přesně před dvěma lety jsem s podobným strávila celý rok a byla jsem nesmírně spokojená. Nástěnný kalendář se ukázal jako velice výhodný nejen ve své praktičnosti, ale...


Literatura

Pátrání po prolomení tajemné kletby pokračuje v Tanci nág

stulcova rafaelova skola tance nagNetrpělivě očekávaný druhý díl série Rafaelova škola od Renaty Štulcové je tu. Tance nág vyšly! Marina Fialková, víla po mamince, je o rok starší, zmizela jí motýl...

Divadlo

Vánoční čas s Louskáčkem a Hej Mistře i komedií Bolka Polívky online na Dramoxu

Louskáček a Myšák PlyšákP

Na Vánoce dává Dramox Louskáčka z Národního divadla i vánoční představení Osel na něj funěl z Městských divadel pražských. Krásně zasněžené představení Rybovy České mše vánoční i Hurvínkovo přání pro děti. A vůbec nevadí, pok...

Film

Volání ženského rodu

volanirodu perexSborník dvojznačně nazvaný Volání rodu se nevztahuje ke stejnojmennému českému filmu odehrávajícímu se v pravěku (ačkoli má na obálce záběr z něho), nýbrž přináší statě čtyř autorek, napsané za posledních deset let pod zá...