Temná akademie Gabrielle Pooleové

Temná akademie Gabrielle Pooleové

Tisk

200lRozpolcení je již třetím dílem napínavé tajemné série Temná akademie. Po předešlých obalech rudých očí dívky nad městem, rudých očí chlapce nad městem přichází, světě div se, rudé oči dívky a chlapce nad městem, kde se děj odehrává. Istanbul. A tak, jak se předvídatelně mění obal knihy, tak se vyvíjí i samotný děj příběhu. Nicméně nám i tak přináší notnou dávku temnoty a hrůzy. Děj od prvního svazku přitvrzuje, a tak přibývá i mrtvých. Budeme se bát.

 

Na zadní straně nás láká krátké přiblížení děje: „Darkova akademie začíná nový semestr ve starobylém Istanbulu. Cassie je vznešeností města nadšená, nemá ale sílu na to, aby si pobyt pořádně užila. Musí si zvolit mezi privilegovaným světem Vyvolených a svými nejlepšími přáteli. Cassie stojí před osudovým rozhodnutím, které jí může změnit život jednou provždy. Mezitím se městem plíží vrah a podezření může padnout na kohokoliv…“

Cassie je už vcelku sžitá se svým duchem navíc. I přestože se Estelle snaží přemluvit ji ke splynutí s Cassiným vědomím, ona si zachovává odstup. Nechce být jen bezcitná, vypočítavá stvůra, jakou pro ni démonka je. Istanbul, krásné a oslňující město. Nový začátek pro ni i Isabelle.

Kupodivu příběh ale začíná v hotelovém pokoji u jiného Vyvoleného, který si právě liboval v ukájení hladu s roztouženou dívkou. Jenže nakonec jej cosi či kdosi vyrušilo. Nakonec po úporném pronásledování narušitele našel Yusuf smrt.

l

Tento stín prapodivné smrti visel nad celou školou a zlověstně ukazoval na svého vraha. Pravdu však věděli, či alespoň tušili jen někteří, a tak podezření, kdo je vlastně vrahem, putovalo mezi několika možnými adepty zločinu, tudíž i Cassie, Jakem či samotným ředitelem školy, sirem Alricem Darkem.

Tři mrtví v příběhu vzbuzují neskonalou hrůzu nad patetičností příběhu. Ti tři byli pouze nešťastnými oběťmi pokusu zničit démona v těle člověka pomocí magických, temných artefaktů, které byly s to rozdělit ducha Vyvoleného od jeho hostitele. Žel v rukou chlapce se proměnil spíše ve vražednou zbraň. I přes dobré úmysly způsobil jen smrt a bolest. Snad kdyby o svém plánu něco prozradil, mohlo vše dopadnout jinak.

Kromě strašáka tajemného vraha se Cassie potýká s vlastním dospíváním. Hledá místo, kam vlastně patří, je Vyvolenou nebo člověkem? Teď je obojí a zdá se to být v pořádku. Isabella se však cítí odstrčená, a tak i v jejich přátelství dochází ke konfliktu, který vyústí odstěhováním přítelkyně z pokoje. Bez kamarádky, bez potravy je Cassie skutečně rozpolcena.

A jako by toho nebylo málo, zajímá se o Cassie Richard, jeden z Vyvolených, letos jí nepřijde tak uhlazený a požitkářský, docela se jí líbí. Ale je tady stále přítel Cassie, Ranjit, který se chová poněkud zvláštně. Jaké dilema, koho vlastně zvolit, když ona má v hlavě takový zmatek, a k tomu všemu se ještě na scéně objeví bývalý přítel Isabelle, Jake.

Příběh je malinko podobný se ságou Stmívání, kdy záporáci vlastně nejsou záporáky, nýbrž hrdiny jejich doby. Vše má svá pravidla, kam až Vyvolení smí či nesmí zajít, při své touze utišit svůj hlad. Kromě toho se prolínají i dějově podobné linie s Hledači pokladů, kdy tajemný, mocný artefakt může pomoci či zničit vše kolem sebe. O napětí v tomto třetím díle není nouze. Jak to všechno s nám již známými Vyvolenými dopadne si přečtěte sami.

Prozradím, že příběh zůstane otevřený a Cassiina volba sejednoznačně vyřeší ve prospěch Ranjita, který se stane psancem.

Název: Temná akademie: Rozpolcení
Autor: Gabriella Poole
Žánr: hororová trilogie
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 286
Hodnocení: 80 %

Gabriella Poole se narodila v Glasgow a snažila se psát celý život. Ať už pracovala jako uvaděčka v divadle, obchodní asistentka, moderátorka v rádiu nebo barmanka. Když se přestěhovala na Barbados, živila se jako zpěvačka v irském baru a začala psát profesionálně.

Později se přestěhovala zpět do Skotska - Morayshire se svým manželem a dvojčaty. Mají labradora, křečka, šílené kočky a nervní rybičky.

Již samotný přebal knihy slibuje poutavé čtení. S rudými duhovkami očí by čtenář čekal tak oblíbený námět mnoha autorů, upíří story. Temné siluety budov, titulek i podtitulek slibují ságu potterovského stylu. A upoutávka z druhé strany přebalu knihy nás nemilosrdně vhodí do spárů upíří fantasie .

„ Darkova akademie je škola jako každá jiná! Jaká zlověstná tajemství střeží Vyvolení – skupina vybraných studentů, kteří se od nezasvěcených drží dál? Kdo je tajemný cizinec, který se v noci potuluje po chodbách? A co se doopravdy stalo před rokem, kdy tu za záhadných okolností zemřela studentka? Vědět málo je sice nebezpečné, ale vědět příliš mnoho zabíjí.“

Tento první díl tajemné série je opravdu podařeným kouskem. Nejenom, že čtenáře udržuje v neustálém napětí z rozuzlení, o čem vlastně příběh je, upíři, vlkodlaci, duchové, vraždící maniaci, sekta... .? Všechny tyto varianty vám přijdou možné, ale mění se s každou nově přečtenou kapitolou. Také předkládá dychtivému čtenáři neustálé zvraty ve vztazích, které mezi obyvateli temné akademie panují.

l1

Tak trochu mi tato kniha připomíná upírovlčí ságu Stmívání. Jenom maličko naruby. I zde je hlavní hrdinkou dívka, která do této společnosti zazobaných studentů v přepychově vybavené akademii nezapadá. I ona se zamiluje do jednoho ze zapovězených Vyvolených. A každé setkání s nimi je rozpačité. A nebezpečné.

Po celou dobu příběhu se budeme setkávat s Cassie, studentkou přijatou do akademie na stipendium. A pro většinu snobského osazenstva školy zůstává „stipendistkou“. Ranjitem, který je sice Vyvoleným, ale drží se od nich stranou. Jako by věděl něco temného, co všechny Vyvolené spoutává a zároveň odděluje. Nějaké děsivé tajemství, které je lepší nevědět. Isabellou, spolubydlící Cassie a časem její nejlepší kamarádkou, a neVyvolenou. Jakem, jenž je na akademii také díky stipendiu, ale zůstává jen hlavně kvůli své zemřelé sestře Jess. A samozřejmě hlavní skupinou Vyvolených v čele se zlomyslnou Kateřinou, její věrnou „kočkou“ Keiko, snobským Richardem a uhlazeným Perrym.

Kromě nich v příběhu potkáváme další dvě osoby, Madame Azzedinovou, postarší elegantní dámu, a Sira Alrica Darkena, zakladatele temné Darkenovy akademie; tito Cassii nezvratně změní život v .... Ale to už si jistě přečtete sami.

Mohu vás ujistit, že vás příběh nadchne. Ne, přímo pohltí do svých tajemných osidel starodávných bytostí, žijících věčně a předávajících svůj „dar“ zasvěceným, právě těm Vyvoleným, aby jejich druh přežil i díky parazitickým přežíváním na úkor člověka.

Odkud se vzali? Kdo vlastně, a proč tu jsou, nám snad osvětlí pokračování této beletrie.

Mě osobně její kouzlo pohltilo. Velice příjemně mne ohromil námět knihy, kdy opravdo nejde o upíry, vlkodlaky ani čaroděje. Ale o bytosti živící se životní energií druhých. Hmmm, velmi výživné čtení.

Kromě námětu se mi líbí příjemná, slušná čeština bez expresivních vulgarismů. Příběh je příjemně členěn do přehledně ucelených kapitol, které mají svou akorátní délku, takže se v textu neztratíte. K tomu dopomáhá čitelná velikost písmen. Žádné blechy, ale ani sloni na vás ze stránky neskáčou. Dokonce musím vyzdvihnout i šířku řádkování, která vám umožní plynule číst a oddávat se tak slasti vlastní fantasie vtahující vás do příběhu, aniž byste se naráz ocitli o větu výš, již přečtenou. Tady přeskakovat nebudete.

No, ale i něco tak dokonalého prostě chybičku má, a to pár teček ... v 8. kapitole, které zapříčiňují mírné zmatení příběhu, kdy se na straně 83 v posledním odstavci najednou ocitnete u pasáže, kde je Isabella nejspíš v jídelně, když před chvílí vedla rozhovor s Cassie o Jess. Je mi líto, ale tři chybějící tečky mě znervózňují. Ale pokud nejste hnidopišný pisálek, a většina čtenářů taková naštěstí není, pak vám tato malá kosmetická chyba nebude trnem v oku.

Jisté je, že vám mohu zaručit velice napínavé čtení. Snad jediné, co mi dnes v knihách chybí, jsou ilustrace, třeba černobílé, které by dokreslily a podtrhly zlověstnou temnotu prostředí akademie. Na druhou stranu jsou místa v knize vykreslena slovy tak, že si je čtenář snadno představí a rozhodně působí dost hrůzostrašně. Takže se klidně můžete bát, smát i milovat s Vyvolenými.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jiří Anderle – Láska za lásku

laskazalasku perexBohumil Hrabal řekl:
Vzpomínka je druhá přítomnost.
A někdo jiný řekl:


Literatura

Žít americký sen je jiné než o něm snít

moje bejby amerika 200V nakladatelství Mladá fronta vyšla další kniha novinářky Jany LeBlanc a tentokrát se nejednalo o zápisník jako v minulých případech, ale o velmi osobní a zajímavý počin s názvem Moje bejby Amerika.

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

Quentin Tarantino a jeho Historky z podsvětí

tarantino perexQuentin Tarantino se narodil 27. března roku 1963 své teprve šestnáctileté matce. Jeho otec ho opustil velmi brzy, a tak jeho matka byla samoživitelka. Když neměl kamarády, tak svůj volný čas věnoval četbě komiksu, seriál...