Prázdniny s dráčkem odhalují, jak to bylo a je s brontosaury

Prázdniny s dráčkem odhalují, jak to bylo a je s brontosaury

Tisk

200lMalému Vojtovi začínají prázdniny. Dneska byl naposledy ve školce, od září z něho bude školák. S tím si teď starosti dělat nemusí, musí totiž balit, protože se jede za babičkou a dědou – a taky trochu za králíky, psem, kozou, prasetem… prostě jede se na vesnici. Prázdninové dobrodružství začíná, a to ještě nikdo netuší, jak veliké bude! Šestiletý nezbeda totiž najde podivné kropenaté vajíčko, schová si ho do slámy ve stodole – a protože je zrovna úplněk, tak se mu z vajíčka vylíhne zelený dráček, tedy vlastně brontosaurus.

 

„Kdo jsi?“ zeptal se tvorečka.
„Já?“ zamyslel se ten malý zelený, „já jsem dinosaurus.“
„Vypadáš jako drak,“ pravil Vojta, „a máš nějaké jméno?“
„Ještě ne,“ posmutněl ten zelený.
„Tak já ti budu říkat dráček Bronťa, chceš?“ navrhl po chvilce přemýšlení Vojta.
„Dráček Bronťa?“ usmál se dráček. „To by šlo, to se mi líbí.“
„Já jsem Vojta,“ představil se slušně Vojta, když si vzpomněl, že mu maminka vždyckykladla na srdce, že se má představit jako první, zejména když mluví se staršími. Vojta si nebyl jist, jak je dráček starý. Ale ve školce jim paní učitelka jednou vyprávěla, že dinosauři žili na Zemi před několika miliony let. Mnohem dříve, než prý na Zemi žili lidé. A Vojtovi bude šest let a půjde do školy. Tak to bude Bronťa určitě starší než on. (ze strany 17/18)

Od té chvíle se z dráčka Bronti a malého Vojty stanou velcí kamarádi. Postupně si na podivného tvora zvykne babička s dědečkem i všichni ze vsi. Bronťa je velice chytrý, ale o současném světě toho moc neví, proto se z Vojty stane jeho průvodce současným světem, který komentuje z pohledu šestiletého mudrlanta.

lit

Prázdniny s dráčkem napsal Michal Vaněček. Od prvních řádek knížky je jasné, že si dobrodružství šestiletého kluk a právě vylíhnutého dinosaura sám pěkně užil. Autor se velmi dobře vcítil do myšlení předškoláka, v dialozích je pravdivý, ano, přesně takhle teď mluví, jednají a rozumují o světě kolem nich. Postava dráčka Bronti mu pak umožnila usměrnit některé dedukce Vojty, vnést do pohledu na svět řád a návrat od virtuality k realitě.

Jednoduchý, přímočarý příběh vede děti den po dni prázdninami. Vše utíká vpřed den po dni, přesně, jak to děti znají (sami si vzpomeňte, jak vám vždycky utekly prázdniny). Zároveň se utužují vztahy nejen mezi dráčkem a jeho kamarádem, ale i ostatními. Kniha je především o kamarádství, o rodině, v níž je jejím členům dobře, o dospělých, kteří nedělají vědu z toho, že už jsou velcí. Michal Vaněček připravil slušné prázdninové čtení, u kterého se baví malí i velcí, kluci i holky.

Vtipný, přímočarý text doplnil obrázky Ondřej Zahradníček. V tomto ohledu mám malou připomínku – v pár případech obsah obrázků neodpovídá textu – třeba v okamžiku, kdy Vojta objeví ve stodole malého dráčka, měl by být ještě v pyžamu, ale na ilustraci je oblečený do běžné mikiny, kterou nosí po celý den, jak je patrné z předchozích i následných obrázků. Možná Vojta chodí celé dny v pyžamu, nevím, ale je jasné, že zvídaví malí čtenáři se budou ptát. Podobných nesrovnalostí jsem našla několik. Tak příště prosím – pane výtvarníku, čtěte pozorněji a paní redaktorko, když už nastala malá odchylka, požádejte autora, nechť poupraví text – to totiž „bolí“ méně a „trvá“ kratší dobu, než přemalování obrázku.

Prázdniny s dráčkem vyšli nejenom knižně, ale i na zvukovém nosiči. Ano, kdo neumí číst, může si je poslechnout v podání Evy Hruškové a Jana Přeučila. I na nich je vidět, že je prázdninová dobrodružství na vsi bavila. Paní Eva Hrušková je jako malý kluk nepřekonatelná, stejně dokonalá je v roli babičky. A pan Jan Přeučil jako klidný vypravěč posunuje děj dál, aby se za chvíli stal vystrašeným dědou, co zapomněl syna u hospody. Společně oba herci vytvořili velmi příjemnou dramatizaci veselého vyprávění o dobrodružství malého kluka, který se prostě kamarádí s brontosaurem.

Knížka a audio
Název: Prázdniny s dráčkem
Autor: Michal Vaněček
Ilustrátor: Ondřej Zahradníček
Čtou: Eva Hrušková a Jan Přeučil
Hudba: Jaroslav Pejčoch
Vydáno: 2013
Rozsah: 62 strany / 1 hodina 40 minut
Vydalo nakladatelství: Fragment
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: nakladatelství Fragment


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nakladatelství Portál slaví 30 let! Rozhovor s šéfredaktorem Martinem Bedřichem nejen o knihách

portalV letošním roce oslaví své 30leté výročí oblíbené nakladatelství Portál, které nabízí převážně odbornou psychologickou literaturu a zajímavé spirituálně laděné tituly. Od roku 2017 je šéfredaktorem Portálu pan Martin Bedřich, který...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Láká vás cestování obytnou dodávkou? Pak nepřehlédněte tuto knihu

zivot v dodavce 200V nakladatelství BizBooks vyšla kniha Život v dodávce s podtitulem Náš příběh od Foresta Trenze a Barbory Masaříkové.

...

Literatura

Narozen v modrý den: O číslech, synestézii a Aspergerově syndromu

Narozen v modrý denZkuste si představit, že čísla, písmena i dny v týdnu mají svou barvu. U mnohých synestetiků to není nic neobvyklého. A není to ani neobvyklé u Daniela Tammeta, který má As...

Divadlo

Malované na skle: Jánošík po brněnsku

malovane na skle divadlo radostJuraj Jánošík je pro někoho národním hrdinou, který bohatým bral a chudým dával, někdo ho považuje pouze za zbojníka, který loupil, aby se sám obohatil. V brněnském divadle Radost můžete zhlédnout h...

Film

Cesta do lesa aneb v městě už nás to nebaví

cesta do lesaPokračování úspěšné komedie Cesta z města chystá premiéru na 4. října 2012. Ponese název Cesta do lesa a režie se opět ujal zkušený Tomáš Vorel st.