Msta písecké panny

Msta písecké panny

Tisk

lit1Jak už název napovídá, tentokrát se podíváme v cyklu Hříšní lidé Království českého do města Písku, kde Ota ze Zástřízlí, panoš královského prokurátora Oldřicha z Chlumu, očekává spolu s dalšími nejen svého pána, ale i příjezd krále Přemysla II. Otakara ze Štýrska. Ota má zatím čas jen pro sebe, ale protože se zapletl jako obyčejně se ženou, slibuje najít prsten, ale jak se situace posléze mění, rozšiřuje své hledání o náhrdelník, o kterém se žena, která ho svedla a u řeky sebrala i oděv, vůbec nezmínila. Když už je na stopě prstenu, nálezce je nalezen mrtev a Ota předpokládá, že jedině on věděl nejen komu ho prodal, ale také, že věděl o náhrdelníku. Na hradě očekává příjezd krále nejen abatyše Anežka z Prahy, jeho teta, ale také nemanželské královské dcery, jedna z nich je již provdána a druhá zasnoubená se Zbyslavem z Valdeku. A od nich dostává Ota pozvání na večeři, kde si s ním chce promluvit o svém podezření Zbyslav.

 

Druhý den je v purkrabí nalezen zavražděný zemský sudí a navíc s uříznutým mužstvím, a v podezření je vypomáhající kuchařka na hradě, protože mrtvý byl zabit kuchyňským nožem, a to velmi brutálním způsobem. Právě ona byla spatřena, jak tam nese víno, které si nikdo neporučil. Podle Oty to udělala právě ona, vše svědčilo v její neprospěch, ale zatím byla na jeho přání schována v klášteře.

S velkou radostí Ota přivítal, že konečně král přijíždí a s ním i Oldřich z Chlumu, ale také překvapeně poznal, že Oldřich z Valdeku, bratr Zbyslava, který se ve městě jen mihnul s poukazem, že jede královské družině naproti se závažným oznámením pro svého strýce Viléma z Valdeku, tam není. Rád se také přivítal s Divišem, velitelem Oldřichovy družiny a svým přítelem, a později, když král Oldřicha propustil, se trojice sešla v šenku. V noci byl přímo na hradě zabit další velmož Petr ze Všechrom. Při ohledání jeho těla s mnoha bodnými ranami a také uříznutým mužstvím se nedaleko našel prsten, přesně ten, který Ota neúspěšně hledal. Také už pochopil, že kuchařka tu vraždu spáchat nemohla.

lit1n
Diviš dostal za úkol poptávat se na Oldřicha z Valdeku po městě, ale nic nezjistil. Vrazila do něho jen sklepnice přehnaně nalíčená a špitla „Čekám tě u Modré štiky. Jde o toho muže, kterého hledáš,“ a zmizela. Diviš se rozhodl tam zajít, ale převlečen za pobudu. A jako pobuda se uměl i chovat, a navíc mu k tomu pomáhala jeho jizva na tváři. Jenže děvče nemohlo přímo nic říct, a tak si ji musel „ koupit do sena“, což činil velmi nerad, šlo mu nejen o peníze.

„Já se položím na záda, ty si stáhneš nohavice a lehneš si mezi moje nohy. Občas nadzvedni zadek a hlasitě fuň. Já ti to šeptem povím! A pohybuj se trochu živěji. Nejsem žádná mřenka. Ať nemá Dominik podezření“.

Diviš si přitom ani neuvědomil, že ho tělo zradilo, dozvěděl se sice, co potřeboval, ale výčitky mu zůstaly. Vyšetřování pokračovalo a podezřelých bylo dost. Ono to v těch dobách bylo vždy o majetku a moci a tím směrem se pokračovalo. Ale jak do všeho zapadá smrt kuchtíka, který byl nalezen také mrtvý? Podle mincí v hrsti bylo zřejmé, že někoho vydíral. Sklepnice Magdaléna prozradila Divišovi, že maskovaný muž, který tam chodil, měl dýku se znakem kančí hlavy, tedy znakem pánů z Valdeku. Diviš měl i plán, jak chytit Medvěda, majitele Modré štiky a jeho kumpány, od kterých by se dozvěděli víc. Tím se ale musel i rytíř Oldřich z Chlumu a Ota převléci za pobudy. Past sice sklapla, ale bylo nutno přivést i čtvrtého, který hlídal sklepnici Magdalenu. Divišovi se tam nechtělo, styděl se, že se neovládl, a tak tam šel Ota s biřicem. Magdalenu odvedl do šenku, kde bydlel. Od Medvěda se ani na mučidlech nic nedověděli, ostatní tři lotři se přiznali ke krádežím, ale o tajemném muži nic nevěděli, a tak byli jen oběšeni. Medvěd zůstal v žaláři, protože Oldřich už pomalu dával skládanku za pomoci svých přátel dohromady. Králi se to nelíbilo, že v době, kdy on tam je, se dějí zločiny, protože to znevažovalo jeho majestát. Byla připravena další past, do které musel být i král zasvěcen, a nejen on. Nakonec se i lotr Medvěd hodil pro rozuzlení celého případu.

Autor opět využívá své znalosti historie a představuje dobový hrad v Písku i kamenný most přes Otavu a líčí, jak se v této řece běžně lovily ryby. Také co se tenkráte nosilo za oblečení i jaké rozdíly byly v životě a chování urozených a obyčejných lidí, takže máte pocit, že v té době žil. A nejen to, dokáže napínavý příběh vyprávět tak, že čtenáře vtáhne do té doby. Dovíte se rozdíl chutě pšeničného a ječného piva s chmelem i to, že upečený chleba musel někdo ochutnat, aby nezkysl. A také že byl rozdíl mezi bohatými a chudými i v sexuální oblasti, bohatí to dělali pro potěšení, chudí pro obživu.

Prostě puritánské chování přineslo až křesťanství.

Název: Msta písecké panny
Autor: Vlastimil Vondruška
Žánr: Historicko-detektivní
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2013
Počet stran: 263
Hodnocení: 100 %

Foto: Moba


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Karel Fiala: „Z flašky nedýchám, z flašky chlastám“

200rDalším zpovídaným fotografem je Karel Fiala, který se věnuje fotografování pod vodou. Co vše ke vzniku  těch kouzelných rozevlátých fotek potřebuje? A jak to vlastně celé probíhá? Začtěte se o fotografování ve stavu bez tíže…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Denní obrazy Václava Marhoula

Denik tvrdohlaveho rezisera perexProces, při kterém vzniká film, je postaven na dvou hlavních pilířích. Těmi jsou producent a režisér. Když se však tento opěrný a podpůrný systém sloučí v jeden blok, stává se architektonickým oř...


Literatura

Sestřičky z nemocnice Nightingale a druhá světová válka

Sestricky a valka perexDora je matkou dvojčat, ale protože chce pomoct válečnému úsilí, vrací se do nemocnice Nightingale. Jennifer a Cissy, pravidelné návštěvnice podniků ve West Endu, chtějí pečovat o zraněné vojáky, a tak se přihlásí jako...

Divadlo

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...

Film

Matka!: povstání Fénixe z popela?

matka perexDo kin přichází nejnovější snímek Darrena Aronofského. Kdo zná jeho předešlé filmové počiny ví, jak silný dojem jeho snímky zanechávají. Komorní drama Matka! není výjimkou a je další z řady filmů, které Vás nenechají při shlédn...