Maxim Čáp: Silnější pes

Maxim Čáp: Silnější pes

Tisk

silnejsi pes 200Silně kontroverzní kniha o fotbalu. Pokud zdaleka netušíte, jakýže hnus se skrývá v zákulisí českého fotbalu, raději ji nečtěte. Pokud tušíte, pak si ji přečtěte. Garantuji vám, že i tak se vám z ní trošku zvedne kufr. Maxim Čáp se jako autor z pochopitelných důvodů schoval pod pseudonym, ale jde o zkušeného fotbalového harcovníka. A z ještě pochopitelnějších důvodů jsou lehce změněna jména účastníků a spousty hlavních „hrdinů“ Silnějšího psa. Silnější pes totiž mrdá.

 

Jen ten může. A kde jinde platí tohle staré mužské pravidlo, než v ryze mužském sportu. Až jsem se bála, jakou roli tu sehraje ubohá paní Dagmar Damková, kterou jsem i svým absolutně nefotbalovým vědomím zahlédla jako jedinou ženskou rozhodčí v téhle džungli. No hezké to nebylo a bylo tam něco o nahatých tělech a sprchách. Policejní odposlechy jsou ostatně tím nejsilnějším, co v této knize najdete. Nevím, jestli se při přepisu policie červenala, divila, smála nebo zvracela.

Ale abych nebyla jen pesimistická, kniha je to opravdu nesmírně syrová. Někdy až surová. K obyčejnému člověku, k těm, kteří ještě věří, že fotbal rozhodují výkony na hřišti. Jdeme tady ale z extrému do extrému. Hráči jsou jen loutky pro pobavení těch nahoře, těch, kteří ve své mluvě mají až 50 % vulgárního slovníku? Hráči jsou stroje lehce za hranicí lidské výkonnosti?

„Jak už ostatně mezi kamarády říkal jeden nejmenovanej doktor vod českýho národku: Na chleba s máslem nebo se škvarkama se holt už ten dnešní vrcholovej sport dělat nedá.“

… Vosobně nevidím důvod, proč by tohle všechno nefungovalo dodnes. Ostatně není skoro měsíce, aby se nějakej mladej fotbalista na place nezhroutil kvůli selhání srdce. Jo, něco maj na vině vrozený, nezjistitelný vady, ale pokaždé bych na to rozhodně nesázel.“

Nakladatelství Eminent vydalo o fotbalových kauzách a zákulisí již několik knih, z nichž jedna Fotbalová chobotnice (považována za Korupční bibli) je v Silnějším psu často citována. Stejně jako články a poznatky z médií (ČTK, Hattrick, Sport, Idnes.cz, Deník Právo, Rádio Česko nebo MF a další) a v kombinaci s policejními odposlechy, vtipnými a syrovými glosami autora i proloženo vtipy Vladimíra Renčína je vytvářen celek, který doslova strhne každého čtenáře.

Nemusíte být fotbalový fanoušek a nemusíte vůbec znát prostředí fotbalu. Vzniká tu něco tak specifického a drtivého, že osobně jsem si uvědomila, že už čtu tak dlouho ve chvíli, kdy jsem byla asi v polovině celé knihy. Tak moc mě strhla. Asi to nebylo stržení tak úplně pozitivní, spíš, kdyby mě v tu chvíli někdo ze čtení vytrhl, viděl by asi pologramotný pohled do prázdna, spíše jsem byla v šoku a údivu. Je toto vůbec možné????

Je, tvrdí Maxim Čáp a přikoření to tu či onde ještě víc, abyste se náhodou u čtení nenudili. Nespisovnou češtinu a vulgarismy tu najdete ve velmi vysoké koncentraci, ale ve výsledku to k tomu všemu pouze a jen patří. Bohužel.

Nakladatelství Eminent se podle mě vyplatilo stoupnout si na tento tenký led, který autor vytvořil. Završení korupčních kauz… kniha, která má v každém následujícím současném dni pokračování? Velmi cenná publikace ve chvíli, kdy se opravdu začínají oficiálně a soudně rozkrývat jednotlivé aféry a na světlo vychází třeba i to, co je v knize ještě zahaleno tajemstvím.

Najdete tu však i humor, který vážné téma odlehčí. Potěšila mě čestná zmínka o Miodragu Merthovi, kterého si pamatuju jako dítě z komentování dostihů…jak si jednou zafušoval do fotbalu a co z toho vzniklo. Svým způsobem je tak nějak sranda i to, co se děje ve fotbale s Guttalaxem, no prostě v tom všem se podařilo autorovi občas odlehčit tak, že si s úsměvem mezi čtením můžete dojít třeba na záchod nebo se napít.

Takže bezva dárek nejen pro fotbalové fanoušky. Je to pohádka, neveselá i veselá… kdoví. Každopádně – na český (a nejen český) fotbal se budete po přečtení dívat tak nějak jinak.

silnejsi pes

Název: Silnější pes aneb lidová rmutně veselá pohádka (nejen) o českém fotbalu

Autor: Maxim Čáp (pseudonym)

Vydalo nakladatelství Eminent, 2013, www.eminent.cz 

Ilustrace: Vladimír Renčín


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vyzrálost člověka se pozná podle toho, že dokáže dělat něco i pro druhé, říká Alena Hájková

alena hajkova perexAtraktivní, zajímavá, temperamentní, akční, inteligentní, empatická, pokorná...  Tak nějak bych charakterizoval paní Alenu Hájkovou, jednatelku agentury VIP osobnosti. Řadu let organizuje zajímavé akce, na jiných zase spoluprac...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Město žen – komu věřit ve světě bez víry

mesto_zenBerlín roku 1943, ač to zatím tak nevypadá, blíží se konec války. Nacistická propaganda stále pokračuje ve vychvalováni všech dosavadních válečných úspěchů a slibuje brzké vítězství. Téměř všichni muži jsou na frontě a málokdo se vrátí zpát...


Literatura

Česká mystery kniha: Dračí krev

draci krev 200V lednu vydalo nakladatelství XYZ knihu s tajuplným názvem Dračí krev, kterou napsalo duo autorů, Jan Geisler a Aleš Česal. V našich končinách jen tak člověk nezakopne o knihu, jež je propagovaná jako mysteriózní thriller, takže jaký je ve...

Divadlo

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou pří...

Film

Intelektuální masakr
ImageFilmová adaptace divadelní hry Yasminy Rezy je uváděna jako drama/komedie, což si vlastně naprosto protiřečí. Je to ale nejvýstižnější určení žánru a zároveň hlavní zápletky filmu.
...