Zlínská krajská galerie zve na svůj výstavní projekt roku. Trienále Dům umění II představí díla více než stovky umělců

Zlínská krajská galerie zve na svůj výstavní projekt roku. Trienále Dům umění II představí díla více než stovky umělců

Tisk

trienale200Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně na podzim uvede rozsáhlý výstavní projekt trienále Dům umění II složený ze tří výstav, které představí více než stovku autorek a autorů. První dvě výstavy Zlínský salon a Obsese byly zahájeny vernisáží 5. září v BAŤOVĚ INSTITUTU a budou ke zhlédnutí do 5. listopadu. Poslední část trienále Salon L. Š. pak na výstavy naváže v listopadu 2023.

 

Projekt Dům umění je nástupcem trienále Nový zlínský salon, které se poprvé konalo v roce 1996. Během osmi ročníků prošel koncept přehlídky současného umění různými změnami, tou nejvýraznější je tematické zaměření. V roce 2020 proto získal nový název, který umožňuje nové koncepční uchopení. Co se ale na trienále za celou dobu jeho existence nezměnilo, je snaha o prezentaci současné tvorby zralých českých a (od roku 2004) slovenských umělců a umělkyň.

Tématem letošního Domu umění je „život umělce“. Na hlavní výstavu nazvanou Zlínský salon v budově 61 je pozvána padesátka umělkyň a umělců, kteří se v roce 2009 účastnili V. Zlínského salonu mladých. „Tehdy jim bylo necelých třicet let a všichni byli důvodně považováni za nadějné talenty. Dnes by měli být na vrcholu své umělecké kariéry. Nacházejí se však také v životním období, kdy už nemají k dispozici nabídky a podporu pro mladé umělce, ale ještě se většinou nestali žijícími klasiky.“ přibližuje kurátor výstavy a ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Václav Mílek.

Když kurátoři hledali způsob, jak návštěvníkům přiblížit zákulisí umělecké tvorby, jedna z vystavujících autorek, Tereza Severová, přišla se záměrem oslovit své kolegy a kolegyně s prosbou o vyplnění seznamu denních aktivit, tzv. To Do List, ze dne, kdy se věnují umělecké činnosti. „Na výstavě jsou tato často po svém pojatá vyjádření k denním úkolům umělce také použita. Nejde však o jejich informační sdělení, pokud by z nich bylo vůbec možné nějaké číst. Osobně v nich vidím spíš určitou vizualizaci nebo zpředmětnění položené otázky. K poznání parametrů umělecké existence se tedy musí dobrat návštěvník výstavy sám.“ doplňuje Václav Mílek.

Jiným pohledem na téma je výstava Obsese v sídle krajské galerie. Zaměřuje se na stírání hranic mezi uměním a životem, představuje uměleckou tvorbu jako každodenní praxi i nutkavou posedlost. Objevují se zde ikonická díla Otise Lauberta, jehož tvorba je prodchnuta nutkavou potřebou dávat věcem řád a organizovat je do systému, jako například Bicykel (jízdní kolo osázené stovkami zápalek) či výběr ze série pánských sak pokrytých předměty denní potřeby (knoflíky, známky, apod.). Vybraní autoři představují generační průřez – od čerstvé absolventky (Magdalena Kašparová), přes střední generaci (Jan Nálevka a Luboš Plný), až po klasiky žánru (Otis Laubert, Peter Kalmus).

Po ukončení obou výstav projekt doplní Salon L. Š., který má být jednak poctou jednomu z iniciátorů Nových zlínských salonů Ludvíku Ševečkovi, někdejšímu řediteli galerie, ale zároveň příspěvkem k problému uměleckých generací a stimulace výtvarného života v regionu.

trienale

Návštěvníci jsou také zváni na komentované prohlídky, které proběhnou 19. 9. (Obsese, budova 14), 26. 9. (Zlínský salon, budova 61), 10. 10. (Zlínský salon, budova 61) a 15. 10. (Obsese, budova 14) vždy v 17 hodin. Proběhne také beseda a dialog s umělci na téma jejich postavení v dnešní společnosti a divadelní performance.

Termíny doprovodných akcí najdou zájemci na www.galeriezlin.cz

Záštitu nad projektem Dům umění II převzaly radní pro kulturu a školství Zlínského kraje Zuzana Fišerová a náměstkyně primátora statutárního města Zlína Martina Hladíková. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Zlínského kraje a statutárního města Zlína.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aké má Maťo Ďurinda plány?

durinda200Maťo Ďurinda, spevák zo skupiny Tublatanka, koncertoval na Cibula festivale v Holíči a svojou hudbou si získal celé publikum, ktoré rozospieval a roztancoval. Po svojom koncerte sa s nami podelil aj o svoje pocity a najbližšie plány.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kantorek je tu zas! A s ním i jeho vtipy nejen o kočkách!

kantorekPNestárnoucí a nadčasové vtipy Pavla Kantorka si můžete užít v publikaci Nově objevené vtipy, kterou letos vydala Grada. Nakladatelství tak udělalo radost všem milovníkům kreslených vtipů Pavla Kantorka, jehož “nově objevené vtipy” poskytla ...


Literatura

Nevítaný hotelový host vás nechá v nejistotě

nevitany host perexV odlehlém hotelu se rozhodne strávit zimní víkend skupinka lidí, kteří nemají nic společného. Tak se zde sejdou bohatí snoubenci Matthew a Dana, zamilovaný mladý pár Lauren a Ian, kamarádky Gwen a Riley, manželé Beverly a Henry,...

Divadlo

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první ve...

Film

Zlomené město

200filmNew York coby město hříchu, kráska v nesnázích a cynický policajt s temnější minulostí. Allen Hughes ve svém novém snímku křísí klasické atributy americké drsné školy.

...