Mrtvola v lázni – detektivní vyšetřování ve starověké Británii

Mrtvola v lázni – detektivní vyšetřování ve starověké Británii

Tisk

altVšem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona britské autorky Lindsey Davisové, přináší nakladatelství BB/art jeho třináctý příběh Mrtvola v lázni (A Body in the Bath House 2001, česky 2009)  tentokrát v brožované podobě.

 

Marcus, který má na práci odhalovat nemilé pravdy a zabývat se delikátními situacemi, se musí z pověření císaře Vespasiána vydat do Británie dohlédnout na stavbu nového paláce, který chce císař věnovat tamnějšímu králi Togidubnovi za jeho věrné spojenectví. Stavba vázne, výdaje nehorázně rostou, někdo zde zaměstnává černé duše, materiál se rozkrádá, místní dělníci nesnášejí zahraniční řemeslníky a své názory si vyměňují v hospodských rvačkách, též se množí smrtelné úrazy. Je na Falconovi, aby na vše dohlédl a vypátral, kdo se obohacuje na úkor státní pokladny.

Cesta do Británie má však i soukromý účel, neboť právě sem uprchla dvojice povedených stavbařů, kteří Marcovi a jeho manželce Heleně Justině stavěli v jejich novém domě lázeň a pod mozaikovou podlahou zanechali zapáchající mrtvolu. Falco je rozhodnut vypátrat je za každou cenu a předat spravedlnosti. Z jeho domu si nikdo odkladiště mrtvol dělat nebude.

Kromě pracovních povinností čekají Marca i obvyklé rodinné trable s početným příbuzenstvem. Do Británie s ním kromě manželky a dvou dcerek cestují i jeho dva věčně se škorpící švagři v roli pomocníků, chůva, které jsou děti spíše na obtíž, a Marcova rázná sestra Maia, vdova se čtyřmi dětmi, která prchá před pomstou odmítnutého nápadníka. Ke všemu ho ještě trápí bolavý zub a mrtvol bude přibývat.

alt

Lindsey Davisová tentokrát svůj příběh založila na archeologickém nalezišti ve Fishbourne na jižním pobřeží Británie, kde byly objeveny zbytky římského paláce z dob Flaviovců. Autorka s fantazií a vtipem rozvíjí napínavý příběh a přibližuje čtenáři běžný život ve vzdálené římské provincii a postupy a techniky při stavbě monumentálního paláce.

Pokud máte rádi historické detektivní příběhy a antický Řím, v němž ožívá pestrá galerie nejrůznějších postav a postaviček, romány Lindsey Davisové vás jistě nezklamou, i zásluhou kvalitního překladu Aleny Jindrové-Špilarové.
 
O autorce:

Lindsey Davisová se narodila v roce 1949 v Birminghamu. Na Oxfordské univerzitě vystudovala angličtinu, pak pracovala ve státní správě, od roku 1985 se plně věnuje literatuře. Dvacet let vydává prakticky jednu knihu ročně, většina z nich spadá do falconovské série. Autorčiny knihy jsou překládány do řady jazyků, v Británii také dramatizovány pro rozhlas i televizi a získaly významná ocenění. První cenu „CWA Ellis Peters Historical Dagger“ dostala v r. 1995 za svůj román Two for the Lions, který se umístil v první desítce bestselerů. Nedávno byla ve čtenářském průzkumu zařazena mezi 50 nejúspěšnějších autorů a v roce 1999 obdržela „Sherlockovu cenu“ za nejlepšího komického detektiva za vytvoření postavy Marca Didia Falcona. Získala také „Diamantovou dýku od Cartiera 2011“, což je prestižní cena Asociace spisovatelů detektivek (Crime Writers’ Association). www.lindseydavis.co.uk

Mrtvola v lázni
Autor: Lindsey Davisová
Překlad: Alena Jindrová-Špilarová
Žánr: historická detektivka
Vydáno: 2012
Stran: 374
Vydalo nakladatelství: BB/art s.r.o
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: bbart.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dana Kalinová: Dobrá duše pražského veletrhu Svět knihy

svet knihyO rozhovor jsme požádali paní Danu Kalinovou, dámu, která je už dlouhých devatenáct let duší pražského veletrhu Svět knihy. S ředitelkou této úspěšné akce jsme si povídali právě o zmiňovaném svátku všech českých ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jaká je detektivka od oblíbené autorky podcastu?

NeodpovidejNeodpovídej... je detektivka od Lucie Bechynkové, která se proslavila podcastem Opravdové zločiny a také několika nebeletristickými knihami.

...

Literatura

Nevšední Kouzlo všednosti

Kouzlo vsednosti 200Nakladatelství NOXI nedávno vydalo knihu oblíbené slovenské autorky Táni Keleové-Vasilkové. Ta píše o ženách a běžném životě jedinečným stylem, ve kterém se nejedna žena najde. Kouzlo všednosti čtenáře pozve do domácnosti Magdy ...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Hole, bagy, míčky a zběsilé třískání kolem sebe aneb záchrana pověsti golfisty

altFilm Zelený svět z roku 1996 je dnes už klasickým ztvárněním jednoho sportovce a jeho velkých snů. Aby to nebylo tak jednoduché, hraje v něm Kevin Costner svou typicky zabedněnou roli, a tak není o různé životní karamboly při sledování příběhu nouze.  

...