Dračí mor aneb výlet do světa draků

Dračí mor aneb výlet do světa draků

Tisk
ImagePokud máte rádi fantasy příběhy odehrávající se ve smyšlených světech, neměla by vaší pozornosti ujít kniha české autorky Jany Rečkové Dračí mor, kterou vydalo nakladatelství Straky na vrbě. Děj knihy se odehrává ve světě draků,  paralelně existujícím vedle světa lidí, který draci nazývají Oním světem a díky svým smyslům do něj mohou vstupovat a brát si z něj lidské otroky. Jedním z přivlečených otroků je i hlavní hrdina příběhu – medik Nicholas.


Nicholas je díky svým medicínským zkušenostem poslán do dračí nemocnice, aby pomáhal při epidemii dračího moru, který je pro draky ve většině případů smrtelný. Ti, kteří nemoc přežijí, ztrácejí svou schopnost přeměny v člověka nebo v draka a zůstanou uvězněni ve své dračí nebo lidské podobě. V dračím světě tak žijí tři formy draků: praví draci se schopností proměny, draci v lidské podobě – tzv. standarti bez schopnosti proměny v draka a divocí draci bez schopnosti proměny v člověka.

Mladík postupně poznává dračí civilizaci, která je ve všech ohledech vyspělejší, než lidská. Draci například jezdí v automobilech, používají telefony nebo stavějí železnici. Zamiluje se do standartky Anii, která pochází z mocné rodiny Dorů. Může však lidský otrok milovat dračí paní? Dokáže někdo zastavit šíření nemoci? A kdo se stane novým dračím králem?

Image

Autorka ve svém románu rozpracovala originální svět dračích pánů, který poprvé použila v povídce Hic sunt dracones ze sborníku Legendy: Draci, jejíž hlavním hrdinou byl Aniin bratr Fiiniskar. Milovníci draků v podobě hrůzostrašných netvorů budou asi zklamáni, neboť hrdinové knihy jsou draci civilizovaní, kteří mají i své úředníky a byrokracii. Autorka klade především důraz na psychologii postav a motivy jejich jednání, nevyhnula se však  striktnímu rozdělení na ty hodné a ty zlé. Žádný z kladných hrdinů neprovede něco nečestného a naopak. Nejedná se však o žádný psychologický román, neboť součástí děje jsou i akční scény  (např. vzdušné dračí souboje). Čtenářkám se jistě bude líbit i vykreslení láskyplných rodinných vztahů mezi třemi generacemi rodu Dorů a dojme je osud Fiiniskarovy první lásky.

Pokud hledáte oddychové, trochu romantické čtivo s happyendem a máte rádi draky, je pro vás Dračí mor tou pravou knihou, která vás na chvíli vytrhne z našeho fádního světa.

O autorce:

Jana Rečková
se narodila v roce 1956 v Kladně. V roce 1981 promovala na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Pracuje jako lékařka na neurologickém oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce. Publikovat začala na počátku 90.let nejprve časopisecky a poté i knižně. Přeložila také několik knih z angličtiny. Je držitelkou tří Mloků (1.míst literární soutěže Cena Karla Čapka), několikrát uspěla  v soutěžích Ikarus, Trifid a O nejlepší fantasy. Je autorkou čtrnácti knih: Svět nezrozených drahokamů (1996), Syndrom malé mořské víly (1999), Mezi slovem a mečem (1999), Král je malý (2000), Pečeti Černé pevniny (2001), Kniha prokletých (2003), 24 a ½ hodiny denně (2004), Píseň o Dveřníkovi (2005), Více než 24 a ½ hodiny denně (2006), Dřímota (2008), Zapomenutí (2008), trilogie Údolí Žalozpěvu (2008-2009), Pohřběni na Soldafaru 1,2 (2008), Věčný čas zubů 1,2 (2010).

Název:
Dračí mor
Autor: Jana Rečková
Ilustrace: Janina Strnadová
Nakladateství: Straky na vrbě 2011, 284 stran
Hodnocení: 70%

Zdroj foto: straky.cz



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

První myšlenka na psaní přišla v okamžiku, kdy jsem si přečetl Harryho Pottera

Aleš NovotnýAleš Novotný je mladý spisovatel, který se hodně zaměřuje na psaní pro mladé. Jak sám uvádí, je to zřejmě proto, že sám psal už od třinácti let a spousta jeho prvních spisovatelských pokusů vzniklo právě v období jeho vlastního dospívání. Přečtět...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Odložené případy nedávají vyšetřovatelům spát

Odlozene pripady 200Nakladatelství Jota zařadilo do svých edičních plánů severskou krimi inspirovanou nevyřešenými případy od Tiny Frennstedt. Druhý díl ze série Odložené případy nese název Silnice č. 9.

 

...

Literatura

Trumfne román Do vody Dívku ve vlaku?
dovody perV červnu vyšla v nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller novinka britské autorky Pauly Hawkinsové. Jedná se o dlouho očekávaný počin spisovatelky, která vylétla na výsluní románem Dívka ve vlaku. Dokáže Hawkinsová nalákat čtenáře a vyvol...

Divadlo

V Lomnici nad Popelkou proběhlo klání ochotnických souborů
ImageOchotnický soubor při Tylově divadle v Lomnici nad Popelkou má poměrně dlouhou tradici. Jeho historie se datuje už od roku 1825. Ve dnech 1. -  4.března 2012 uspořádal domácí Divadelní spolek J. K. Tyl již tradiční př...

Film

Požární autíčko Finley jako učitel společenské výchovy
ImageKaždý rodič se snaží do svého dítěte co nejdříve “napumpovat” základy slušného chování, nastínit svému potomkovi, jak správně fungovat v rodině i mezi kamarády. Vydavatelství Intersonic vysílá rodičům na pom...