Fleishman má průšvih

Fleishman má průšvih

Tisk

Leda Fleishman perexPříběh ambiciózního manželství, chytrá i humorná love-story o sexu a životě, naději, smutku, ztrátě, bolesti i lásce. Soudobý americký román, prvotina, která hodně převyšuje zavedené řemeslníky této branže.

 

Debut newyorské novinářky Taffy Brodesser-Akner, který vydává nakladatelství LEDA v překladu Vlasty Hesounové, bývá přirovnáván k románům Philipa Rotha nebo Johna Updikea, ale je mnohem víc než jen další rádoby velký americký román.

Román Fleishman má průšvih je o Tobym Fleishmanovi, hepatologovi po čtyřicítce, který po 14 letech prochází hořkým rozvodem se svou ženou Rachel, úspěšnou talentovou agentkou. Toby je zodpovědný, odborně zdatný lékař, který umí léčit pacienty, ale se sebou samým si neví rady.

Leda Fleishman kniha

Rachel vyrostla bez peněz a bez blízké rodiny, ale s mnoha sny. Pak se odhodlaně vydala vstříc životu s Tobym Fleishmanem, lékařem s velkou a milující rodinou. Rachel vede úspěšnou agenturu, dětem platí špičkové školy, zažívá všechny výhody privilegovaných, ale není nijak šťastná. Prostě taková normální dvojice, která "dokáže oddělat i manželského poradce".

Když Rachel odejde, původně jen na delší pobyt s jógou, opouští nejen svoji rodinu, ale i reálný svět. Zprotivila se jí pachuť jejích vlastních rozhodnutí. Nabízí život vždy méně, než jsme očekávali? Není celý problém jen v tom, že ne každý se dovede včas přizpůsobit?

Leda Fleishman 3

Rudolf Červenka čte ukázky

Ze života normálních lidí, kde ne všechno je fér

Vypravěčka Libby, kamarádka Tobyho už od studií, trochu autorčino alter ego, je chytrá, vtipná, výmluvná. „To máte jako s demokracií,“ tvrdí o manželství Libby, "je to nejlepší ze všech špatných možností". Její popisy jsou přiléhavé, čtenáři, kteří znají New York, se vracejí do reálného prostředí, a ti, kteří tam nikdy nebyli, si ho mohou živě představit.

Sama autorka popisuje svůj styl jako „tanec v každé větě“. Využívá k tomu spoustu inteligence, hodně zloby, skvělý smysl pro humor a zcela novou variaci na kouzla, která fungovala už v její časopisecké tvorbě. Výsledkem je skvělé i šílené, znepokojivé mistrovské dílo, a ano, na konci budete dojati a nevysvětlitelně vděční.

Leda Fleishman 2

O hudební doprovod na křtu se postarala Andrea Slížková

Román není sága, nýbrž výsek ze života uvěřitelných normálních lidí. Časové linie se lehce prolínají ve vzpomínkách, "ne každý se chová podle pravidel, ne všechno je fér". A čtenář se v každém okamžiku těší, jak to bude dál. Výsledná směs je hluboce návyková a optimismus nechybí. Je to návod na život: "Žijme jedinečně příjemně... přece s lidmi, které milujeme." Ten román vás dostane.

O autorce

Taffy Brodesser-Akner (*1975) je americká novinářka a spisovatelka. Pracovala na volné noze a jako přispěvatelka pro GQ a The New York Times. Její profily celebrit jí vynesly New York Press Club Award a Mirror Award. Fleishman má průšvih je její první román, byl dobře přijat odbornou kritikou i čtenáři. Lze důvodně předpokládat, že o autorce ještě hodně uslyšíme.

Leda Fleishman 4

Fleishman má průšvih (Fleishman Is in Trouble)
Autor: Taffy Brodesser-Akner
Překlad: Vlasta Hesounová
Ilustrátor / grafik: René Senko
Žánr: román ze současnosti
Nakladatelství: LEDA, spol. s r. o.
Rok vydání: 2024
Počet stran: 416

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: nakladatelství LEDA https://leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=953


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Josefem Vágnerem k novému CD a singlu

200rozRozhovor s Josefem Vágnerem o novém CD a singlu Nezapírám si můžete přečíst v tomto článku.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nizozemský bestseller roku 2020!

toxicka laska200„V patnácti by člověk neměl hledat matčina vraha.“ Tak nás navnazují na thriller Toxická láska od nizozemské autorky Saskie Noort, který vyšel v lednu u nakladatelství Metafora. Slibuju, že vám bude běhat mráz po zádech!

...

Literatura

Nový román Andělský prach: „Peter Pan“ zasazený do skličující reality

big andelsky-prach-CjI-496421 (2)

Petru je dítě žijící s dalšími dětmi. Nechce vyrůst. Na ostrově, kde chlapci žijí, panuje mystická atmosféra – není tu úplně nezvyklé vidět ve vodě třeba takovou mořs...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Protiválečný, depresivní a emočně nabitý Lovec jelenů na DVD

lovec perexPři vyhlašování Oscarů za rok 1978 absolutně triumfovalo psychologické drama Lovec jelenů reagující na americký syndrom vietnamské války, které získalo hned pět sošek, včetně těch za nejlepší film a režii. I po šestatřiceti letech ...