Daliborovy lednové tipy na knihy i audioknihy

Daliborovy lednové tipy na knihy i audioknihy

Tisk

Dalibor tipy 200

Nenašli jste pod stromečkem (nebo v punčoše) vytouženou knihu? Nebo dokonce žádnou? Je tu Daliborův povánoční lednový knižní tip…

 

 

Stephen King – Cyklus vlkodlaka

O Stephenu Kingovi jsme si říkali už krátce před vánočními svátky. Nicméně jak jinak začít nový rok než se zcela novým kalendářem. A světe, div se: dokonce i král hororu pro nás jeden má. Jako doplněk k ilustracím Bernieho Wrightsona připravil Stephen King dvanáct krátkých příběhů o jednom typicky kingovském městečku ve státě Main a o řádění vlkodlaka v něm. Trocha napětí a černobílé i barevné obrázky ve zhruba stodvacetistránkovém svazku vydaném nakladatelstvím Beta Dobrovský udělají radost každému milovníku napětí, stejně jako potěší oko příznivcům výtvarného umění. Cyklus vlkodlaka zkrátka nemůže ve vaší knihovničce chybět.

Dalibor 1King CyklusVlkodlaka preview 1

Jaroslav Kalfař – Stručná historie věčného života

Tento mladý americký autor pocházející z České republiky zazářil před šesti lety svou prvotinou Kosmonaut z Čech, jejíž filmová podoba se za pár měsíců objeví na platformě Netflix s hvězdným obsazením Adama Sandlera v titulní roli. Na podzim loňského roku se díky nakladatelství Kniha Zlín na pulty knihkupectví Jaroslav Kalfař vrátil se svým druhým románem. Tentokrát jde o ztvárnění jakési vize možné dystopické budoucnosti s výrazně filozofickým přesahem na téma zmíněné v názvu. A podobně jako v Kalfařově první knize, i ve Stručné historii věčného života se čtenáři podívají i do české vesnice – jen ne do té minulé, ale budoucí.

Dalibor 2 Kalfar StrucnaHistorieVecnehoZivota

Josef Klíma – Hřebec a Kráska

Populární český investigativní novinář se pustil i do vod detektivního žánru. Ostatně díky své profesi k tomu má celkem blízko. Server Audioteka.cz vypustil do začátku loňské zimy do světa již tři audioknihy, v nichž s lokálními zloduchy bojuje fiktivní kriminalistka Klára Radová. Hřebec a Kráska je druhým titulem této trojice. K mání jsou tedy jak jednotka Jak zabít dvakrát, tak trojka Smrt s odkladem. A jako prémii k celkem zajímavým zápletkám dostanou posluchači zvukových knih dárek v podobě strhujícího přednesu Martina Stránského.

Dalibor 3 Klima HrebecAKraska

Jean-Luc Bannalec – Bretaňské zlato

U audioknih i detektivek ještě zůstaneme. Pro mě osobně donedávna neznámé jméno německého autora Jeana-Luc Bannalec stojí v záhlaví detektivní série, jejímž hlavním spojovacím prvkem je kromě postavy spíše zasmušilého komisaře Dupina ještě i prostředí francouzské Bretaně. Server Audioteka.cz ale v tuto chvíli hostí již tři příběhy namluvené Janem Teplým mladším. Bretaňské zlato je třetí v pořadí, předcházejí mu tituly Bretaňské poměry a Bretaňský příboj – všechny tři jsou k poslechu již od loňského roku.

Dalibor 4 Bannalec BretanskeZlato

Zdroj foto: Dalibor Boubín


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ženy v přelomových situacích života

ritual 200Dnes představujeme knihu, která jako další dokazuje, že Švédi umí psát i něco jiného než zběsilé thrillery. Autorka Inger Edelfeldt se zaměřuje ve svých povídkách na ženy. Na ženy v určitém zlomovém okamžiku jejich života – první zklamání, první ...


Literatura

Být starý neznamená, že přestanete žít

laska v backorach perexStáří není obvykle vnímáno jako životní období, které by mohlo být zajímavé nebo dobrodružné. A přitom to tak klidně může být. Protože být starý neznamená, že život vám už nic hezkého nenabídne.

Divadlo

Zelenavý ptáček přebírá v Divadle VILA Štvanice Gozziho bláznivě pohádkovou zábavu

Zelenavy ptacek200Láska ke třem pomerančům předá v sobotu 24. února vládu Zelenavému ptáčkovi. Akcí nazvanou Gozziho vývar se Geisslers Hofcomoedianten loučí s nejstarší inscenací na svém repertoáru, Láskou ke třem pomerančům. Její volné pokračování, ...

Film

Temný rytíř povstal: Legenda končí

Že jsem musela jít na nejočekávanější film letošního roku, na nový americký film „Temný rytíř povstal“, předem mě mrazilo v zádech. Moc tyto akční sci-fi pohádky nemusím. Zejména když vznikly na základě archivních komiksů. Ale nakone...