Kuna Eliška vznikla jako momentální nápad a snaha pobavit děti

Kuna Eliška vznikla jako momentální nápad a snaha pobavit děti

Tisk

Bohumil Matějovský (2)Bohumil Matějovský nás naprosto okouzlil svou vtipnou a milou pohádkou Praštěný nápad kuny Elišky. Zeptali jsme se ho, jak vlastně tato vítězná pohádka vznikla a jaký literární žánr má on sám nejraději.



Prozraďte, jak vás napadlo napsat pohádku Praštěný nápad kuny Elišky?

Kuna Eliška vznikla spontánně, byla dílem „okamžitého nápadu”. Byla to snaha udělat pohádku veselou, komickou, protože vím, že děti se rády smějí. A tak jsem ji pojal právě takto. Pohádky spíše tvořím a píšu, ale ne zas tak často vyprávím.

Takže píšete pohádky?

Už „hodně dlouho” se živím jako zámečník ve vývojové dílně firmy AGC. A stejně tak dlouho, se střídavými úspěchy, se věnuji psaní. Především píšu pohádky pro děti, ale v ne menší míře tvořím i sci-fi a fantasy pro starší.

A píšete jenom do šuplíku, nebo jste už něco i vydal?

Z posledních úspěchů bych zmínil alespoň tři své práce: pohádku Čuňa, Zulu a Ferda vydanou 2015 v Albatrosu, dále pak povídku Muž, který měl dost času, která je dosud k poslechu na stránkách Audioteky, a letos v září vydanou novelu: Zavedu tě do Carson City.

V současné době, a to bych rád zmínil především, když mám k tomu nyní takto vzácnou příležitost, je už pár dnů k sehnání zcela nová pohádka Štafeta zvířátek, anebo předej to dál, vydaná v nakladatelství Pampeliškov. Vypráví o dobrodružné cestě zvířátek napříč kontinenty, když se vzájemnou pomocí snaží dopravit drobný vzácný předmět z jižního pobřeží Austrálie k jednomu malému českému chlapci.

Tak to je báječné! A máte i čas na další koníčky?

Z mých zájmů bych zmínil asi turistiku, delší pěší trasy po našich krásných koutech, dále pak zeměpis, hudbu a filmy. Z hudby upřednostňuji klasické kapely, které jsem poslouchal už v mládí – Rolling Stones, Queen a podobně, z filmů mám rád sci-fi ale například také vše od Woodyho Allena. Z literatury pak autory jako Stanislaw Lem, jeho sci-fi Solaris považuji za vrchol tohoto žánru, dále pak autory jakými jsou Raymond Chandler nebo Ed McBain.

A co vaše rodina? Podporuje vás ve vašich literárních snahách?

Jsem ženatý a mám syna. Právě syn mi založil webové stránky, www.bohumilmatejovsky.cz, kde lze dohledat – ne sice úplně všechny– ale jistě ty nejzásadnější práce. Ta poslední zmiňovaná a úplně čerstvá Štafeta zvířátek tam dosud vložena není, ale brzy bude.

Přejeme vám spoustu dalších literárních úspěchů! 

Celou pohádku si můžete přečíst ZDE. 

Bohumil Matějovský (2)

Foto: archív Bohumila Matějovského


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radka Zaciosová: "Jsem to pořád já, jenom s drsnou životní zkušeností"

radka zaciosova200Právě vyšla kniha Radky Zaciosové Vozík a vězení je pro každého. Radka mi zhruba před dvěma lety poslala první verzi své knihy, neboť byla zvědavá na můj názor. Když jsem knihu dočetla, resp. „zhltla“, zůstala jsem v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...


Literatura

Foukneš do pěny – i cesta může být cíl

 

fouknesJednoho dne Vladěna prostě nasedne do auta a jede. Je jí jedno kam, nemá cíl cesty, jen prostě ví, že musí jet. Stále dál, snad až na konec světa. Během cesty se z jejich myšlenek dozvídáme více, z jejího života a o lidech v něm – matce, ...

Divadlo

„Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.“

masaryk stefanik 200Městské divadlo Zlín chtělo oslavit letošní významné výročí 100 let vzniku Československa originálně a velkolepě a také tak, aby se nejednalo o jednorázovou akci. Pustili se tedy do spolupráce s Divadlem Aréna Bratislava a za...

Film

Začne další ročník FEBIOFESTU

FebiofestUž po šestadvacáté si diváci v Praze (a následně v dalších čtrnácti městech naší republiky) mohou vychutnat olbřímí přehlídku filmů nazvanou FEBIOFEST, spíše jen z prestižních důvodů opatřenou soutěží prvotin, aby se mohla honosněji zvát festivalem....