Debutový psychologický román Sráz

Debutový psychologický román Sráz

Tisk

sraz200V září vydalo nakladatelství Kalibr debutový psychologický román Sráz anglické autorky Lucy Goacher. Sestra spáchá sebevraždu, ale její sestře se to nezdá. Co když je za jejím úmrtím něco víc...?

 



Nadějná debutantka

Lucy Goacher se narodila a vyrostla ve Worthingu, získala bakalářský titul z anglistiky a magisterský z tvůrčího a kritického psaní. Sráz je její první román. Svůj volný čas tráví psaním, rozmazlováním kočky a focením lišek.

Smrtí to začíná…

Všichni říkají, že Poppy skočila. Že si moje krásná, kreativní sestra vzala život. A já si myslím, že mají pravdu. Až do dne, kdy si promluvím s Danielem. I jemu totiž všichni tvrdí, že jeho sestra skočila. Jenže on má důkaz, že ji někdo strčil. A pokud je to pravda, musím se sama sebe ptát: Mohlo se totéž stát i Poppy? Volala mi těsně před smrtí, aby se rozloučila, nebo abych ji zachránila? Byla na tom srázu opravdu sama?

Nelehké téma svébytně

Příběh začíná ne zrovna lehce, smrtí mladé, krásné, nadějné a tvůrčí Poppy. Všichni tvrdí, že si vzala život, ale její sestra Clementine se vrací z Ameriky do rodného města, aby se pokusila smířit se s tím, co se stalo. Ale co když je to jinak a Poppy si život nevzala vlastní rukou?

Vypravování přináší hned několik rovin, zprvu jsou to výčitky přeživšího, kdy protagonistka přemítá, co všechno mohla udělat jinak, aby její sestra stále žila. Pak narazí na možnost, že smrt sestry nebyla nehoda, ale záměr. Jde po stopě jako lovecký pes a v merku má hned několik podezřelých. Vyhledává na internetu i v reálném životě, nedbá na vlastní život ani možná nebezpečí a zarytě vyšetřuje a hledá důvod proč musela zemřít právě její sestra.

Sráz je sice debutovým románem autorky, nicméně musím podotknout, že působí celkem vypsaně. Možná bych některé pasáže zkrátila, nějaké vyhledávání na internetu bylo zdlouhavé, ale na druhou stranu do příběhu patřilo.

Pokud hledáte psychologický příběh s hluboce vykreslenými postavami, pak by vás mohl Sráz zaujmout. Můžu říct, že se jedná o poměrně napínavý příběh s nečekaným rozuzlením od neznámé, leč šikovné autorky!

sraz

Název: Sráz
Autor: Lucy Goacher
Žánr: světová literatura, thriller
Originální název: The Edge (2022)
Nakladatelství: Kalibr (Euromedia Group, a.s.)
Rok vydání: 2023, pevná vazba
Počet stran: 328
Hodnocení: 70 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/sraz/kniha/15955/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Klučov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Gay Hendricks: Zóna úspěchu

Zona uspechu 200Kniha od muže, který koučoval manažery velkého Michaela Della, majitele Dell Computer, jednoho z nejmladších miliardářů světa. Ačkoliv Zóna úspěchu může zpočátku působit poněkud nabubřele, a já jsem na tohle fakt háklivá, vydržela jsem ...


Literatura

Dobrodruh Bear Grylls uvádí Let duchů

let duchu 200V říjnu vydalo nakladatelství Jota knihu britského dobrodruha a cestovatele Beara Gryllse Let duchů. Jak se jeho románové prvotině vedlo? Stojí za to, si ji přečíst?

...

Divadlo

Velký bratr tě sleduje. Švandovo divadlo uvede inscenaci 1984, adaptaci slavného románu George Orwella

1984 200Jednu z nejdůležitějších knih 20. století, román 1984 George Orwella, uvede na divadelních prknech Švandovo divadlo v Praze. Adaptace a režie se ujme Dodo Gombár, který dříve u Švandů působil jako umělecký šéf. Inscenaci tak vytvořil přesně na míru smí...

Film

Co se stane, když se zloděj rozhodne napravit své chyby?

Cest zlodeju perexPotulný zpěvák Edgin (Chris Pine) je součástí party zlodějíčků, kteří kradou a následně prodávají vzácné artefakty. Tato práce je však velmi nebezpečná a může se při ní snadno stát, že skončíte v oprátce. A ani takový klikař jako Ed...