Srpny jsou debutem, který rozzářil literární nebe výborně zpracovaným tématem manipulace

Srpny jsou debutem, který rozzářil literární nebe výborně zpracovaným tématem manipulace

Tisk

srpnyNa českou literaturu jsou Srpny poměrně čerstvý vítr originálního autorství. Výborně zvládnutá psychologie, která se čtenáři pokoutně dává, aby v něm úzkostně ulehala a on mohl dějství prožívat s postavou Daniely. Vstupujeme na toxické pole chování, které se jedovatě řetězí a je nebezpečné především v tom, že zasévá další z mnoha možností pro jiné toxické chování a jeho tolerování.

Experimentální novela s prvky psychologického thrilleru

Srpny se odehrávají pouze v měsíci srpnu každého roku po dobu osmi let. Stanjura nám podává po kouscích dávkované psychické, ale i fyzické týrání založené na manipulování s obětí. Setkáváme se s ústřední postavou Daniely na rodinné oslavě a už v první kapitole zjišťujeme, že je tu cosi zneklidňujícího. Později potkává Štěpána, který se stane jejím partnerem. Rodinná manipulace nekončí a naopak se postupně přetavuje do úzkého vztahu se Štěpánem. Po celou dobu má pak čtenář pocit stoupající nevolnosti, která do poslední chvíle nezmizí. A pak najednou příběh skončí, ale vaše úzkost je s vámi přítomná i nadále. Takovou sílu Srpny mají.

Stanjura svým psaním vykreslil cosi hluboce podprahového a zachytil ve větách jednu z lidských konstant – pochybování a tázání se po realitě. Bohužel ale takovým způsobem, který nás do takového stavu dostane, když nám blízcí lidé nebo autority zpochybní nás samé, postupným a vtíravým způsobem v nás zaklíní pochyby o vlastní paměti a zkušenosti. Zpochybní naše pojetí reality – psychologie tento termín označuje jako gaslighting – a to takovým způsobem, že nejsme schopni nakonec rozlišit pravdu od lži, realitu od fikce. Cílem těchto manipulativních lidí je dosažení toho, aby na nich byla oběť závislá. Vše se pak navíc odehrává v kulisách osamění, neporozumění a lhostejnosti které začíná již v samotných rodinách a ve vztahu rodičů k dětem.

Manipulativní technika gaslighting je fenomén 21. století

Manipulace gaslighting je anglický termín, který vzešel z amerického filmu Gaslight (1944) s Ingrid Bergmanovou – ta v něm ztvárnila ženu, kterou se její manžel snaží přesvědčit, že je psychicky nemocná. Manžel manipuluje s plynovými lampami (gas light) v jejich domě a zároveň toto své chování popírá, čímž manželku pomalu přesvědčuje, že se světly se nic neděje a ona si to jen představuje. Nakonec ji také přesvědčí, že její vnímání reality je mylné a naopak jeho lživé jednání pravdivé. Odtud se tedy také vzal pojem „gaslightovat“ někoho – zamlčovat vybrané informace, aby si oběť nebyla jistá svým myšlením, jednáním, rozhodnutím.

Stanjura tématiku gaslightingu, která je doposud v Česku méně známá, zpracoval se spisovatelskou lehkostí a tíží samotné traumatické zkušenosti. V průběhu čtení se na čtenáře přidávají gramy tíhy a každý přibývající srpen je víc a víc horký a dusivý. Jeho literární styl má jazykovou barvitost a příměry, které působí svou poetikou jsou zpestřující. To vše se vkliňuje mezi manipulaci a tvoří dojem zneklidňujícího obrazu lidského vnímání. Kniha je určitým metadivadlem manipulativního chování. Pravděpodobně by mohla být přínosem především pro lidi, kteří gaslighting sami zažívají. Není to totiž okamžitý náhled pod pokličku soukromí oběti, ale znepokojivě budovaná atmosféra, která přesvědčuje, že závislost na člověku, který nás vydírá není jednorázovou záležitostí, ale naopak budovanou sofistikovanou strategií, která je podobná psychologii sekt.

Srpny jsou metaforické i doslovné. Pracují s rozměry lidské mysli a nevolností existence. Obálka pak už jen připomíná plyn, který nás dusí, ale nejde vidět, jen cítit. A když včas nezasáhneme, začne nás dusit čím dál víc, až nás umrtví. Vzdáme se pak sebe sama a zodpovědnost čím dám tím víc vkládáme do rukou někoho jiného, který nám tvrdí, že se o nás postará.

„Den po dni je obklopuje fyzično, které se jí příčí, ale o němž si zároveň uvědomuje, že je podstatou jejich pouta. Ze sexu se stal zachránce domácnosti, nástroj na hluk, díky němuž není slyšet, jak hluboké s nimi žije ticho.
Vztahy jsou o zvyku. A na touze po samotě není nic špatného.
Dá se hýčkat, když není koho hýčkat.“ 110-111

srpny

Srpny
Autor: Jakub Stanjura
Nakladatelství: Host
Vydáno: 2023
Počet stran: 183

https://www.hostbrno.cz/srpny/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrad Malenovice

hrad malenovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Z hovna bič: Jak jsem vyrostla z Payna

Z hovna bic 200Klasicky v nakladatelství Jota vyšel další román od amerického spisovatele C. D. Payna, který se proslavil především sérií Mládí v hajzlu s názvem Z hovna bič. Tentokrát se seznámíte s Danielem Richardem Nixonem a čeká vás také poezie.


Literatura

Co se skrývá Pod maskou?

pod maskou200Kniha Zlín vydala druhou knihu ze série s novinářem Harrym Svenssonem – Pod maskou od švédského novináře a spisovatele Matse Olssona. Jaký je nástupce oceňovaného Trestu a smrti?

 

Divadlo

Nový muzikál Mýdlový princ na prknech Divadla Broadway

MP perexUž od začátku ledna probíhají v pražském Divadle Broadway zkoušky na nový muzikál Mýdlový princ, jehož premiéra je ohlášena na 12. března 2015. Zatímco režisérem inscenace, která je avizována rovněž jako hudební komedie, je...

Film

Jeho jméno znají všichni, ale vyslovit si ho netroufne nikdo!

Candyman200Stačí ho pětkrát vyvolat před zrcadlem a on se objeví, ale proč by to někdo dělal. Candyman, kultovní hrdina všech strašidelných historek, jehož poznávacím znakem je zlověstný hák natřený medem a roj včel. Mladý výtvarník Anthony má pocit, že jeh...